Terre Solidaire fotoprijs – maak kennis met de drie winnaars! – CIDSE

Terre Solidaire fotoprijs – maak kennis met de drie winnaars!

De drie winnaars van de eerste editie van de Terre Solidaire Fotoprijs, voorgezeten door Sebastião Salgado, zijn eindelijk bekend! Felicitaties aan Alessandro Cinque, Anush Babajanyan en Emily Garthwaite voor hun artistieke, humanistische en toegewijde visies die we met trots ondersteunen. Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE, is lid geweest van de internationale vakjury die de drie winnaars nomineerde.

WINNAARS VAN DE TERRE SOLIDAIRE FOTOPRIJS

ALESSANDRO CINQUE

De Italiaanse fotograaf Alessandro Cinque via zijn documentaireproject, “Peru: een giftige staat“, belicht de ecologische, sociale en culturele gevolgen die worden veroorzaakt door de exploitatie van mijnbouwbronnen in Peru. De foto's zijn het resultaat van een reis van zes jaar waarbij ik de gemeenschappen van de Peruaanse Andes heb ontmoet. Zijn werk weerspiegelt de schending van de rechten van de gemeenschappen, de verslechtering van hun levensomstandigheden en de desintegratie van hun cultuur en identiteit.
Alessandro is momenteel gevestigd in Lima en is van plan dit fotografische project voort te zetten, zowel op een documentaire als op een militante manier. Hij wil soortgelijke realiteiten beschrijven die worden ervaren door Andes-gemeenschappen in Bolivia en Ecuador. Hij wil ook een fotoboek publiceren, vertaald in het Quechua, om de toegang tot informatie te verbeteren en gemeenschappen te verenigen, en om het bewustzijn te vergroten en de dialoog over de misstanden van de mijnbouw aan te moedigen. Zijn fotografisch werk wordt in de zomer van 2024 in zijn geheel tentoongesteld op het Festival Photo la Gacilly.


ANUSH BABAJANYAN

The American fotograaf Anush Babajanyan, een lid van Agence VII, heeft de Terre Solidaire Photo Award gewonnen voor haar project "Battered Waters". Door middel van dit visuele verhaal richt ze zich op de watercrisis in Centraal-Azië, waaraan de milieuproblemen worden toegevoegd waarmee de 67 miljoen mensen in deze door land omgeven regio worden getroffen. Van Kazachstan tot Tadzjikistan, via Oezbekistan en Kirgizië, Anush dompelt ons onder in het hart van de pracht van de landschappen en dichter bij de bevolking van deze vier landen, om ons het verhaal te vertellen van een dorstige en verwaarloosde regio.
Dankzij de Terre Solidaire Awards wil Anush licht blijven werpen op de problemen rond het beheer en de verdeling van water in Centraal-Azië. Ze wil haar verhalende en documentaire werk ook uitbreiden naar de landen van de zuidelijke Kaukasus. Ze zal binnenkort vanuit Noordoost-India rapporteren met CCFD-partners.


EMILY GARTHWAITE

De Britten fotograaf Emily Garthwaite, ontving de Terre Solidaire Photo Award voor haar project “Light Between Mountains” in Iraaks Koerdistan. In een complex gebied dat gefragmenteerd is door een opeenvolging van conflicten, behandelt ze de weerstand van de pastorale manier van leven, tradities en overtuigingen. Sinds 2019 reist ze door de Koerdische bergen, door gebieden van herinnering, trauma en kwetsbaarheid van het milieu. Door de verhalen te schrijven van de herders, boeren, strijders en pelgrims die ze onderweg ontmoette, geeft ze ons een glimp van het 'andere Irak', waar verwondering, zoektocht en vernieuwing boven oorlog gaan.
Trage journalistiek en 'de terugkeer' zijn twee benaderingen die centraal staan ​​in haar werk. Met de Terre Solidaire Awards wil ze haar visuele verhalen voortzetten met een grotere focus op bedreigingen voor het milieu, terwijl ze haar wandeling naast de 'bewakers' van het land en de pastorale en religieuze folklore voortzet.


Met de steun van CCFD-Terre Solidaire zetten de drie winnaars hun foto- en documentaireserie voort. Gedurende 2023-2024 zal je hun bekroonde werk kunnen ontdekken op festivals en tentoonstellingen. (Programma wordt binnenkort bekend gemaakt).
Meer info over de Photo Award is te vinden op de CCFD-Terre Solidaire-website.


CIDSE en de volgende organisaties zijn partner van de Terre Solidaire Photo Award:Credit omslagfoto: Sebastião Salgado
Origineel artikel (FR): https://ccfd-terresolidaire.org/prix-photo-terre-solidaire-2023-zoom-sur-les-trois-laureats/

Deel deze inhoud op sociale media