Mensenrechtencrisis in Guatemala - CIDSE

Mensenrechtencrisis in Guatemala

Gezamenlijke verklaring van het maatschappelijk middenveld
52e zitting van de VN-Mensenrechtenraad (Genève, 27 februari – 4 april 2023)
Punt 2: Algemeen debat over het rapport van de Hoge Commissaris – Guatemala (8 maart 2023)

Guatemala wordt geconfronteerd met een mensenrechten- en rechtsstaatcrisis, verergerd door de verzwakking en coöptatie van openbare instellingen. Er is wijdverbreide intimidatie en criminalisering van mensenrechtenverdedigers, met meer dan 2.000 gedocumenteerde aanvallen in 2022. In een verklaring, ondersteund door meer dan 50 maatschappelijke organisaties, riep CIDSE de Raad op om zijn preventieve rol te gebruiken voordat de situatie een point of no return bereikt. en aan te sporen Guatemala om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te garanderen, om aanvallen op mensen te voorkomen en te onderzoeken verdedigers van rechten en justitie, en om een ​​transparant verkiezingsproces te garanderen.


“We verwelkomen het rapport over de activiteiten van het Bureau van de Hoge Commissaris (OHCHR) in Guatemala, vooral in een context van mensenrechten en de rechtsstaatcrisis, verergerd door de verzwakking en coöptatie van openbare instellingen.

In Guatemala is er een wijdverbreide praktijk van criminalisering en intimidatie van mensenrechtenverdedigers en onafhankelijke rechtsbeoefenaars, van wie velen momenteel in ballingschap of in de gevangenis zitten. Volgens UDEFEGUA is het aantal aanvallen in 2022 gestegen tot meer dan tweeduizend gevallen, wat een verdubbeling is ten opzichte van 2020 en 2021; en vier keer hoger dan in 2019.[1] Het ontbreken van overheidsbeleid om verdedigers te beschermen en de uitvaardiging van beperkende wetten zoals Decreet 4-2020, dat ngo's reguleert, hebben geleid tot een vijandige omgeving voor de verdediging van de mensenrechten.

Bovendien is er een buitensporig en onevenredig gebruik van geweld geweest in contexten van vreedzame protesten en gedwongen uitzettingen, soms onder gebruikmaking van noodtoestanden, zonder inachtneming van internationale normen.

De Raad moet nu collectief optreden en er bij Guatemala op aandringen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen, aanvallen op mensenrechtenverdedigers en justitie te voorkomen en te onderzoeken, en een transparant verkiezingsproces te garanderen. Vandaag moet deze Raad meer dan ooit zijn preventieve rol gebruiken[2] voordat de mensenrechtensituatie in Guatemala een point of no return bereikt.”

EINDE


[1] Zien Situatie van persona's, gemeenschappen en verdedigende organisaties van derechos humanos, eind september, 2020, https://udefegua.org.gt/infografias/situacion-de-personas-comunidades-y-organizaciones-defensoras-de-ddhh-guatemala-enero-a-septiembre-de-2020/
[2] "De bijdrage van de Mensenrechtenraad aan de preventie van mensenrechtenschendingen", resolutie aangenomen door de Mensenrechtenraad op 7 oktober 2020, https://undocs.org/en/A/HRC/RES/45/ 31; “De bijdrage van de Mensenrechtenraad aan het voorkomen van mensenrechtenschendingen”, resolutie aangenomen door de Mensenrechtenraad op 6 juli 2018, https://undocs.org/en/A/HRC/RES/38/18; Zie ook resolutie aangenomen door de Algemene Vergadering, "Mensenrechtenraad" 60/251, para. 5 (v), https://www2.ohchr.org/english/bodies/hrcouncil/docs/a.res.60.251_en.pdf; “Overzicht van consultaties over de bijdrage van de Mensenrechtenraad aan de preventie van mensenrechtenschendingen”, Mensenrechtenraad, Rapport van de rapporteurs, A/HRC/43/37, 14 januari 2020, https://undocs.org/en/A/HRC/43/37


Omslagfoto: Elodie Castillo, Ch'orti' inheemse autoriteit en voorzitter van COMUNDICH, Guatemala door Kristna Fredsrorelsen is gelicenseerd onder CC BY-NC-SA 2.0.

Deel deze inhoud op sociale media