Persbericht: Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn - CIDSE

Persbericht: Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn

"Grijp de kans en zorg voor een sterke EU-richtlijn inzake due diligence op het gebied van duurzaam ondernemen"In een verklaring uitgebracht op donderdag 16 maart 2023, roepen katholieke organisaties het Europees Parlement op om een ​​Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) markering aan te nemen "een echt keerpunt in de manier waarop de EU de bedreigingen aanpakt die bedrijfsactiviteiten vormen voor onze menselijke familie en ons gemeenschappelijk huis".

Gezien het lopende debat en de aanstaande stemming over de richtlijn in de Juridische Commissie van het Europees Parlement, roept de verklaring de leden van het Europees Parlement op om het voorstel van de Europese Commissie substantieel te verbeteren.

Eenmaal aangenomen, zou de richtlijn bedrijven die in de EU zijn gevestigd en actief zijn, verplichten om mogelijke risico's van hun activiteiten voor de mensenrechten en het milieu, zowel in Europa als daarbuiten, te voorkomen. De CSDDD zou bedrijven ook verplichten om die negatieve effecten te beëindigen en te herstellen.

Katholieke organisaties zijn van mening dat de voorgestelde richtlijn nog steeds gekenmerkt wordt door aanzienlijke tekortkomingen die het initiatief ervan weerhouden om effectieve oplossingen te bieden voor het toenemende probleem van onrechtvaardigheid door bedrijven.

"Onze broeders en zusters in Europa en in het Zuiden zullen niet ten volle kunnen gedijen op onze prachtige planeet als hun levensonderhoud en rechten worden bedreigd door niet-gereguleerde bedrijfsactiviteiten", stelt H.Em. Kardinaal Jean-Claude Hollerich SJ, voorzitter van COMECE.

"EU-wetgevers zouden deze gelegenheid moeten aangrijpen en de reikwijdte van mensenrechtenschendingen en milieuschade die onder de voorgestelde wet vallen, moeten vergroten", voegde de kardinaal eraan toe, verwijzend naar de beperkte reikwijdte van de rechten die in het voorstel van de Europese Commissie worden behandeld.

“Gemeenschappen in het Zuiden hebben opgeroepen tot bedrijfsverantwoordelijkheid als reactie op de vernietiging van hun milieu, de aantasting van lokale ecosystemen en de schending van hun rechten door multinationale ondernemingen. Toch biedt het voorstel van de Commissie weinig geloofwaardige wegen naar gerechtigheid voor de getroffenen”. De niet-omkering van de bewijslast maakt bijvoorbeeld het bestaande regime van wettelijke aansprakelijkheid ontoegankelijk voor de betrokkenen, zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.

Het voorstel van de Europese Commissie geeft ook beperkte ruimte voor het overleg met betrokken belanghebbenden wanneer bedrijven hun due diligence-verplichtingen nakomen.

“Degenen die het slachtoffer zijn van bedrijfsmisbruik zijn degenen die het beste weten wat de werkelijke gevolgen en risico's van economische activiteiten zijn; dus hun stem moet centraal staan ​​in de komende wetgeving”, voegde Maria Nyman, secretaris-generaal van Caritas Europa, eraan toe.


De verklaring is uitgegeven door Caritas Europa, de Commissie van bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), CIDSE, Don Bosco International, de European Laudato Si' Alliance (ELSIA), het jezuïet Europees Sociaal Centrum, Justice and Peace Europe, Laudato Si ' Beweging en Pax Christi International.


MEDIA CONTACTEN

Alessandro Di Maio, persbureaumanager, COMECE
E-mail: alessandro.dimaio(at)comece.eu Tel: +32 (0)2 235 05 15

Giorgio Gotra, interim-communicatiemanager, CIDSE
E-mail: gotra(at)cidse.org – Tel: +32 (0)2 230 77 22

Susan Dabbous, mediamedewerker, Caritas Europa
E-mail: sdabbous(at)caritas.eu – Tel: +32 (0)2 235 03 94 – Mob: +32 (0)478 58 54 35

Sara Sechi - uitvoerend secretaris, Don Bosco International
E-mail: dbi(at)sdb.org

Feblezi Huebi, persvoorlichter, JESC
E-mail: feblezi.huebi(at)jesc.eu

Coverfoto: dagbouwmijn in Brumadinho, Staat Minas Gerais, Brazilië. Krediet: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media