Overleg voor een juridisch bindend instrument van de VN om te hervatten - CIDSE

  Overleg voor hervatting van een juridisch bindend instrument van de VN  De open intergouvernementele werkgroep van de VN voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met respect voor de mensenrechten is bijeengekomen intersessioneel regionaal overleg tussen staten tussen april en half juni 2023.
  De raadplegingen zullen worden gehouden door de Vrienden van de voorzitter, een groep staten die tot taak heeft het proces voor een wettelijk bindend verdrag (LBI) te bevorderen om schendingen van mensenrechten door transnationale ondernemingen te verhelpen en te voorkomen. Het doel van de raadplegingen is om vooruitgang te boeken bij de werkzaamheden aan het ontwerp van juridisch bindend instrument, waarbij de nadruk ligt op de artikelen 1-14.
  De resultaten, samen met de concrete tekstvoorstellen en opmerkingen die de Staten tijdens de achtste zitting hebben ingediend, zullen worden gebruikt om de tekst bij te werken en te consolideren. De vierde conceptversie wordt eind juli 2023 verwacht.

  Na de oproep aan belanghebbenden om schriftelijke input, hielden leden van de CIDSE Corporate Power-werkgroep overleg met partnerorganisaties uit het Zuiden om de input van CIDSE vorm te geven.

  U vindt ons bijdrage aan het debat en aanbevelingen over de 3rd herzien conceptdocument van het wettelijk bindend instrument om in de internationale mensenrechtenwetgeving de activiteiten van transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen te reguleren.

  Door middel van commentaar en toevoegingen aan de tekst willen we ervoor zorgen dat het komende vierde ontwerp effectief de tweeledige doelstelling kan verwezenlijken: het voorkomen van mensenrechtenschendingen, met name door transnationale ondernemingen, en het waarborgen van effectieve rechtsmiddelen en gerechtigheid voor de getroffenen.

  Naast specifieke tekstuele suggesties, vraagt ​​​​CIDSE de staten die partij zijn om de volgende punten in de hele tekst in overweging te nemen:

  • Benadruk collectieve rechten, in het bijzonder vooral die van inheemse volkeren en andere gemeenschappen die vaak het slachtoffer zijn van bedrijfsmisbruik.
  • Dekking van milieu- en klimaatgerelateerde misstanden en schendingen, om een ​​tekst naar voren te brengen die geschikt is voor de uitdagingen waarmee ons gemeenschappelijke huis wordt geconfronteerd.
  • Een slachtoffergerichte tekst is nodig, een die verder gaat dan de verplichting van een bedrijf om mensenrechtenschendingen te voorkomen, en ook voorzieningen omvat voor zinvolle toegang tot transnationale rechtspraak voor de getroffenen.
  Contactpersoon: Giuseppe Cioffo, Corporate Regulation Officer, CIDSE (Cioffo (at)cidse.org)  Omslagfoto tegoed: CIDSE

  Deel deze inhoud op sociale media