The Illusion of Abundance: lancering van de wereldwijde impacttour - CIDSE

The Illusion of Abundance: lancering van de wereldwijde impacttour

Na de avant-première in het Europees Parlement in oktober 2022, de documentaire Illusion of Abundance is alom verwelkomd met vertoningen op filmfestivals en belangrijke evenementen voor besluitvormers. De film, mede geregisseerd door Erika González Ramírez en Matthieu Lietaert, vertelt de verhalen van verzet van drie Latijns-Amerikaanse vrouwelijke verdedigers: Maxima Acuña (Peru), Bertha Zúñiga Cáceres (Honduras) en Carolina de Moura (Brazilië). CIDSE en haar aangesloten organisaties - CCFD-Terre Solidaire, Fastenaktion, Misereor, Trócaire en Vastenactie - ondersteunen dit vijfjarige initiatief sinds het begin, omdat het de kracht van verhalen vertellen combineert met belangenbehartiging ter bestrijding van straffeloosheid van bedrijven. De filmmakers roepen nu geïnteresseerde organisaties op om vanaf de zomer van 2023 deel te nemen aan een eenjarige impacttour in Latijns-Amerika.

Een succesvolle Europese belangenbehartigingstournee
Op 12 oktober 2022 The Illusion of Abundance werd voor het eerst vertoond op de Europees parlement. Er zijn in heel Europa meer dan 20 politieke vertoningen georganiseerd als onderdeel van een belangenbehartigingstournee met Braziliaanse mensenrechtenverdedigers, waaronder Carolina, een hoofdrolspeler in de documentaire; dit waren onder meer de VN in Genève, IFAD in Rome en de COP15 on Biodiversity in Montreal.

De komende twee jaar zal de film nog steeds worden gebruikt voor belangenbehartigingsevenementen, aangezien het Europees Parlement en nationale parlementen in de hele EU wetgeving bespreken over maatschappelijk verantwoord ondernemen en toegang tot de rechter voor milieuverdedigers. Op initiatief van CCFD-Terre Solidaire en de Commission Nationale Consultative des Droits Humains (CNCDH) is op 11 april een screening gepland in de Franse Nationale Vergadering in Parijs.

Tegelijkertijd verspreidt de film zich met succes over de hele wereld en is geselecteerd door 20 filmfestivals (FF) in maar liefst 11 landen. Deze omvatten de "One World" FF in Praag (Tsjechië), 's werelds grootste mensenrechtenfilmfestival en andere in Brussel (België), Dhaka (Bangladesh), Lima (Peru), Martinique (Frankrijk), New Haven (Connecticut, VS), Philadelphia (VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA), Portland (Oregon, VS), Praag (Tsjechische Republiek), Soria (Spanje), Tübingen (Duitsland).

Matthieu Lietaert, coproducent, ontvangt de “Beste speelfilm” prijs op het One World Film Festival (Brusselse editie) op 28 april 2023


Volgende stap: Amerika!
Terwijl de EU-tournee nog gaande is, trekt de documentaire langzaam maar zeker richting Amerika, van noord naar zuid. Voor Erika Gonzalez maakten Ramirez en Matthieu Lietaert deze film niet alleen om de wereld te laten weten wat global North-bedrijven in Latijns-Amerika doen, maar ook voor mensen uit Latijns-Amerika om weerstand op te wekken.

Daartoe bereiden ze een eenjarige impacttour in Latijns-Amerika voor en zoeken ze geïnteresseerde organisaties om de stemmen van Maxima, Bertha en Carolina te laten weerklinken in Latijns-Amerika voor alle milieuverdedigers die hun leven riskeren om onze planeet te beschermen. Als u dit initiatief wilt steunen, kunt u contact met hen opnemen via de documentaire website.Dit project is een coproductie van de volgende internationale maatschappelijke organisaties uit elf landen in de EU en de VS:Deel deze inhoud op sociale media