Vrouwelijke mensenrechtenverdedigers over sociaal rechtvaardige energietransitie - CIDSE

Vrouwelijke mensenrechtenverdedigers over een sociaal rechtvaardige energietransitie

Spaanse tekst hieronder

Danila Andagoya en Nathalia Bonilla verwelkomen ons terwijl ze zich voorbereiden op een van de laatste activiteiten die deel uitmaakten van de Right to Say No-speakerstour door Europa, georganiseerd door CATAPA, EEB, Survival International en CIDSE. Van 24 februari tot 9 maart 2023 woonden ze samen met mensenrechtenverdedigers uit Zwitserland, Chili en Indonesië verschillende bijeenkomsten en evenementen bij, en ontmoetten ze verschillende besluitvormers die geïnteresseerd waren in hun ervaringen en zorgen over de bedreigingen die slecht gereguleerde winningsactiviteiten kunnen hebben op hun grondgebied.   


Zowel Danila als Nathalia zijn activisten uit Ecuador die in Quito werken om mijnbouwactiviteiten te weerstaan ​​op het grondgebied van de Chocó Andino-gemeenschap, waar Danila vandaan komt. De Chocó Andino is een gebied op ongeveer 45 minuten van de stad Quito dat ongeveer 286,000 hectare beslaat. Het is door UNESCO erkend als biosfeerreservaat vanwege de ongelooflijke rol die de bossen van de Chocó Andino spelen bij het behoud van de fauna die het bewoont: zo'n 270 soorten zoogdieren, 30% van de vogelsoorten die in heel Ecuador voorkomen en 15 % van de plantensoorten. “Wat ik het leukst vind aan mijn gemeenschap, is dat we gewend zijn om verschillende dingen te delen en dat we onszelf organiseren. We letten altijd op elkaar en we hebben het vertrouwen om ons binnen de gemeenschap uit te drukken”, vertelt Danila.   

Dit grote natuurgebied wordt echter bedreigd door de activiteiten van mijnbouwconcessies goedgekeurd door de Ecuadoriaanse regering, naast illegale mijnbouwactiviteiten die het gebied binnendringen. “In Ecuador hebben we gezien hoe oliemaatschappijen, mijnbouwmaatschappijen en oliepalmplantagebedrijven zich hebben gevestigd in de steden en gebieden en op het land. Ze hebben nooit gevraagd of ze zich daar konden vestigen, en dit heeft grote verwoestingen aangericht. Hun komst was wreed en gedwongen. Dit heeft veel leed veroorzaakt, veel milieuschade”, legt Nathalia uit.  

Ongeveer 12 metaalmijnconcessies zijn toegekend door de Ecuadoriaanse regering, die 17.863 hectare beslaan en nog eens 6 concessies zijn in uitvoering, die 9.899 hectare bezetten in het Chocó Andino Biosphere Reserve. “De energietransitie zorgt ervoor dat er meer mineralen en meer metalen uit de bodem nodig zijn, en we worden beïnvloed door de manier waarop ze onze territoria proberen binnen te komen op basis van sommige beloften, sommige activiteiten zoals inmenging in regeringen. Het wordt dus een onveilige plek voor ons”, blikt Danila terug. 

Mensen die door de winningsindustrieën in een kwetsbare positie verkeren, worden ook geconfronteerd met persoonlijke uitdagingen binnen hun gemeenschap: "De winningssector wordt gezien als een sector waarin voornamelijk mannen werken, dus mannen zijn gevestigd in de gemeenschap", zegt Danila, "(De geld dat het oplevert) is ook mannelijk geld, omdat de mannen die in de mijnen werken degenen zijn die beslissen over de economie van hun gezin en de vrouwen zullen altijd thuis zijn om voor de kinderen te zorgen”. Ondertussen reflecteert Natalia: “Het is erg belangrijk om de verdediging van de mensen te ondersteunen, van de vrouwen die vechten voor de natuur, omdat zij de acteurs zijn die hun leven en hun energie inzetten om extractivisme te stoppen. Ik noem bijvoorbeeld het vrouwennetwerk'Saramanta Warmikuna', een netwerk van Afro-Ecuadoriaanse inheemse, kleine boerinnen. Deze vrouwen verzamelen zich en gaan samenwerken voor een andere manier van leven. Ze komen ook samen om met elkaar in contact te komen, om meer kracht te geven aan hun eisen; het is ook een ruimte om wijsheid te delen”. 

Tijdens hun bezoek aan Europa spraken beide activisten over de Recht om nee te zeggen, een campagne die tot doel heeft prioriteit te geven aan de beslissingen van de gemeenschappen over de activiteiten die plaatsvinden op hun grondgebied, of het nu een positieve of negatieve reactie is. “Het recht om nee te zeggen is erg belangrijk (…) nee zeggen betekent voor mij nee zeggen tegen vernietiging, nee tegen geweld, nee tegen de dood, nee tegen kolonialisme, nee tegen racisme. Tegelijkertijd betekent het ja zeggen tegen mijn rechten, ja tegen het leven, ja tegen andere manieren om met de natuur om te gaan, ja tegen andere soorten wijsheden”. 

 Lees meer over het initiatief voor meer informatie "Quito sin Minería".  

SPAANSE TEKST

Veel verdedigingsmechanismen van menselijke wezens die de sociale energietransitie rechtvaardigen

Danila Andagoya en Nathalia Bonilla nos dan la bienvenida mientras se preparan para one of las ultimas actividades forman parte de la gira de oradores "El Derecho a Decir No" (Recht om nee te zeggen, en inglés) en Europa, organizada por CATAPA, EEB, Survival International en CIDSE. Van 24 februari tot 9 maart 2023, tijdens verschillende reünies en evenementen met verdedigers en verdedigers van de rechos humanos in Suiza, Chili en Indonesië, en de hereniging met interesados ​​van beslissingsbevoegdheden en escuchar sus ervaringen en bekommernissen over de meningsverschillen kunnen extractieve extracties en regulada's in onze territoria uitvoeren.

Tanto Danila en Nathalia zijn de activisten van Ecuador die zich in Quito bevinden om weerstand te bieden activiteiten in de mijnbouw in het territorium van de gemeenschap Chocó Andino, de donde proviene Danila. El Chocó Andino is een territorium dat wordt bewoond door een gebied van 45 minuten in de stad van Quito, in een gebied van 286.000 hectare. Er is een reconocido como Reserva de la Biosfera por la UNESCO por el increíble papel que juegan los bosques del Chocó Andino en la conservación de la fauna que lo habita: unas 270 especies de mamíferos, el 30% de las especies de aves que se entran en todo el Ecuador en 15 % de las especies vegetales. “Ik heb veel plezier in mijn gemeenschap en deze mensen hebben verschillende compartimenten en verschillende organisaties. Laat ons weten hoe u uw vertrouwen kunt stellen voor expresarno's in de gemeenschap', vergelijk Danila.

Zonder embargo, dit is een natuurlijk reservaat dat geschikt is voor de activiteiten van de mijnbouwconcessies die zijn uitgesloten van de ecuatorische gobier, además van de illegale activiteiten die het gebied binnendringen. “En Ecuador heeft veel landen bezocht, mijnen en plantages in palma aceitera han venido y se han establecido en los pueblos, y territorias, y en la tierra. Nunca preguntaron si podiaan establecerse allí, y esto ha causado una grand destrucción. Su llegada fue brutale en forzada. Het heeft veel sufrimiento veroorzaakt, veel van de omgeving”, legt Nathalia uit.

Alrededor van 12 metaalconcessies die ooit door de ecuatorische gobier zijn gewonnen, bezetten 17.863 hectareas, en andere 6 concessies zijn in een proces, bezetten 9.899 hectares in het reservoir van de Biosfera Chocó Andino. “La transición energie provoca que se requieran más minerales, más metales del suelo, y nos impacta en la forma en que intentan enter a nuestros territorias en base a algunas promesas, algunas actividades como la intromisión en los gobiernos. Entonces, se convierte en un lugar inseguro para nosotras”, reflexiona Danila.

Las personas que se encuentran en a posición kwetsbare debido a las industrias extractivas también enfrentan desafíos personales dentro de su comunidad: "El sector extractivo es visto como un sector that emplea principalmente a hombres, por lo que los hombres están establecidos dentro de la comunidad" , dice Danila, "(El dinero que produce) también es dinero masculino, porque los hombres que trabajan en las minas son los que beslist sobre la economía de sus familias y las mujeres siempre estarán en casa, cuidando a los niños". Mientras tanto, Nathalia reflexiona: “Het is heel belangrijk om de verdediging van het land te verdedigen, de verdediging van de verdediging van de natuur, de hoofdrolspelers die ervoor zorgen dat je vida en energie opwekt om het extractievermogen te verminderen. Por ejemplo me gustaría mencionar a la red de mujeres 'Saramanta Warmikuna', een rood van inheemse inheemse afrocuatorianen die een trabajar juntas hebben gekregen om een ​​​​forma de vida diferente te vormen, también se unen para conectarse tussen ellas, para darle más poder a sus demandas; es también un espacio para compartir sabiduría”.

Tijdens uw bezoek aan Europa hebben activisten hun eigen leven geleid Derecho een Decir No, een campagne die prioriteit heeft bij het nemen van beslissingen over de activiteiten van de gemeenschap die in onze territoria plaatsvinden, uw antwoord is positief of negatief. “El 'Derecho a Decir No' es muy importante (...) decir no para mí significa decir no a la destrucción, no a la violencia, no a la muerte, no al kolonialismo, no al racismo. Al mismo tiempo, significa decir sí a mis derechos, sí a la vida, sí a andere formas de relacionarnos con la naturaleza, sí a sabidurías diferentes”.

Voor meer informatie, ontdek het initiatief “Quito sin Mineria”.Credits Omslagfoto: CATAPA

Deel deze inhoud op sociale media