Alistair Dutton verkozen tot nieuwe secretaris-generaal van Caritas Internationalis - CIDSE

Alistair Dutton verkozen tot nieuwe secretaris-generaal van Caritas Internationalis

Meneer Alistair Dutton is op 15 mei verkozen tot de nieuwe secretaris-generaal van Caritas Internationalis. Hij zal de Caritas Confederatie leiden, die 162 nationale Caritas-lidorganisaties omvat, tot 2027. Zijn verkiezing komt twee dagen na de aartsbisschop van Tokio, ds. Tarcisio Isao Kikuchi, als de nieuwe president van de humanitaire en ontwikkelingsafdeling van de katholieke kerk.

De heer Dutton, momenteel uitvoerend directeur van SCIAF (Caritas Schotland) en lid van de CIDSE EXCO, heeft meer dan 25 jaar ervaring op humanitair gebied en heeft projecten geleid in meer dan 70 landen. Van 2009 tot 2014 was hij humanitair directeur van Caritas Internationalis.

“Het was een groot voorrecht voor mij om Caritas de afgelopen drie decennia te dienen. Caritas is mijn thuis, mijn familie en mijn roeping geweest”, vertelde de 11e secretaris-generaal van Caritas Internationalis aan de afgevaardigden van Caritas die de Algemene Vergadering bijwoonden. “Ik beloof nederig te luisteren, bedachtzaam na te denken en bruggen te bouwen. Ik beloof dat ik de bijeenroepingsbevoegdheid van de secretaris-generaal zal gebruiken om de confederatie samen vooruit te helpen.”

De heer Dutton werkte voor het eerst met Caritas in 1996. “Sindsdien heeft mijn reis met Caritas me over de hele wereld gebracht. Van de oorlog in Kosovo, Darfur, Irak, Liberia en Syrië; tot tsunami's in Azië, aardbevingen in Haïti, India, Indonesië en Chili; conflicten die voortkomen uit hebzucht en uitbuiting van rijkdom in Afrika; golven van ontheemding in het Midden-Oosten; en de verwoesting veroorzaakt door de klimaatcrisis en extreem weer: cyclonen en overstromingen in Pakistan, Myanmar, India en Bangladesh; voedselcrises in zoveel landen in Afrika, van de Sahel tot Somalië, Soedan tot Zimbabwe; en de angstaanjagende realiteit van zinkende eilandstaten in de Stille Oceaan”, zei hij.

In 2014 was Dutton ook de CEO van het Sphere Project, de internationale instantie voor humanitaire normen. Van 2005 tot 2009 was hij ook hoofd van de Humanitarian Programmes Unit for Africa of Christian Aid.

Op dezelfde dag heeft mevr. Kirsty Robertson de CEO van Caritas Australia, werd ook verkozen tot de nieuwe Vice President van Caritas Internationalis en dhr. Patrick Debukquois werd verkozen tot penningmeester van CI.

Bekijk hier de dankwoord van Alistair Dutton:

Lees verder op de Caritas Internationalis-website.

Deel deze inhoud op sociale media