Persbericht: Maasai-delegatie beëindigt Europese pleitbezorgingstour - CIDSE

Persbericht: Maasai-delegatie beëindigt Europese belangenbehartigingstour

De Maasai-delegatie ontmoet Europese regeringen en politici over de ontruimingscrisis

(EUROPA) Een Maasai-delegatie sloot een tweeweekse tournee door Europa af, waar ze in gesprek gingen met vertegenwoordigers van de regering en de Europese Unie (EU), religieuze groeperingen en maatschappelijke groeperingen in Duitsland, Oostenrijk, Italië en België. De delegatie streefde naar internationale steun tegen de voortdurende uitzettingen uit hun thuisland in de gebieden Loliondo en Ngorongoro in de regio Arusha, Tanzania. De pleitbezorgingstour veroorzaakte een belangrijke golf van solidariteit bij Europese tegenhangers.

De uitzettingscrisis dwingt tienduizenden Maasai-veehouders van hun voorouderlijk land, verstoort hun traditionele levensstijl en vormt een bedreiging voor hun voortbestaan. De delegatie bracht hun benarde situatie op het internationale toneel, aangezien hun vrijheid van meningsuiting ernstig wordt beperkt in Tanzania.

Ze vestigden ook de aandacht op de indirecte relatie tussen Europese financiering die natuurbeschermingsprojecten in Tanzania ondersteunt, en de daaruit voortvloeiende mensenrechtenschendingen waar de Maasai-bevolking het slachtoffer van is. De Tanzaniaanse regering rechtvaardigt deze uitzettingen als inspanningen voor natuurbehoud; de Maasai-delegatie benadrukte echter het bestaan ​​van andere belangen, waaronder toerisme en trofeejacht. Het riep de EU op om hun financiering afhankelijk te stellen van de eerbiediging van de mensenrechten en verklaarde: "Als u niet kunt garanderen dat uw geld geen mensenrechtenschendingen ondersteunt, houd het dan!"

Tijdens hun bijeenkomsten in Duitsland deed de Maasai-delegatie een beroep op het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Frankfurt Zoological Society om de mensenrechten te handhaven in hun projecten in Tanzania. Ook riepen ze op om een ​​einde te maken aan de gedwongen huisuitzettingen. Terwijl de Frankfurt Zoological Society hun betrokkenheid ontkende, verzekerden de Duitse regeringsfunctionarissen hen dat ze hun zorgen bij toekomstige intergouvernementele besprekingen aan de Tanzaniaanse regering zullen voorleggen. Bovendien kwamen ze overeen om deze kwestie met prioriteit aan de orde te stellen via hun ambassade in Dar es Salaam. De Mensenrechtencommissie van het Duitse parlement beloofde de situatie te blijven volgen via parlementaire bezoeken aan Tanzania en nauwlettend toezicht op de acties van de Duitse regering.

Het bezoek van de delegatie aan Oostenrijk leverde vergelijkbare toezeggingen op, waarbij het ministerie van Milieu en het ministerie van Buitenlandse Zaken beloofden de situatie in de gaten te houden, terwijl de Oostenrijkse ambassadeur in Kenia ook plannen aankondigde om de Maasai-delegatie te ontmoeten. De delegatie reisde ook naar Rome en verzocht het Vaticaan hen te helpen hun verontwaardiging te uiten.

De EU, die jaarlijks 168 miljoen euro uittrekt voor internationale partnerschappen met Tanzania, was de laatste halte op de rondreis van de delegatie. De Europese Commissie, de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) en de speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten, Eamon Gilmore, verzekerden de delegatie dat zij op de hoogte zijn van de problemen en de schendingen van de mensenrechten aan de orde zullen blijven stellen tijdens hun dialogen met de Tanzaniaanse regering . Verschillende leden van het Europees Parlement beloofden ook manieren te onderzoeken om snel een humanitaire reactie op gang te brengen.

De Maasai-delegatie ging ook een open dialoog aan met de Tanzaniaanse ambassadeur bij de EU op a rondetafelgesprek in het Europees Parlement. Tijdens het evenement weerlegden ze de ingediende vorderingen door vertegenwoordigers van de Tanzaniaanse regering. Als reactie daarop ontkende de Tanzaniaanse ambassadeur de beschuldigingen en beweerde hij de transparantie van de regering, en nodigde hij de speciale VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volkeren uit om Tanzania in 2024 te bezoeken - wat de afgelopen jaren niet mogelijk was. Bovendien verzekerde de ambassadeur de Maasai-afgevaardigden dat hun veiligheid bij hun terugkeer niet in gevaar zou komen.

De moed van de afgevaardigden om openlijk hun situatie in Europa te bespreken, ondanks het risico op represailles, vond weerklank bij een breed scala aan Europese politieke leiders, instellingen en maatschappelijke organisaties. Een breder publiek wordt zich er nu meer van bewust dat natuurbehoud en toerisme op Maasai-land in handen van de Maasai zelf moeten zijn. Nu de Maasai-afgevaardigden terugkeren naar Tanzania, dragen ze een hernieuwde hoop met zich mee voor internationale solidariteit en actie tegen de huidige uitzettingscrisis.

Deze tour werd ondersteund door een groep ngo's en maatschappelijke organisaties die solidair zijn met de Maasai-bevolking. Ze werken aan bewustwording, bevordering van internationale solidariteit en bieden een platform voor de Maasai-bevolking, die in toenemende mate wordt gecriminaliseerd.

Voor vragen van de media, neem dan contact op met:
– Edward Porokwa, PINGO's Forum: +255 754 479 815, eporokwa@pingosforum.or.tz
– Joseph Oleshangay, mensenrechtenadvocaat: +255 769 637 623, josehangay@rapport2018
– Martin Lena, Survival International: +33 142 41 47 62, ml@survivalinternational.fr


 Deze activiteit is mede opgericht door de Europese Unie. De inhoud is de exclusieve verantwoordelijkheid van de organisatoren en de sprekers en kan op geen enkele manier worden opgevat als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.

Deel deze inhoud op sociale media