2e Latijns-Amerikaanse karavaan voor integrale ecologie - CIDSE

2e Latijns-Amerikaanse karavaan voor integrale ecologie

“Jeugd: mijnbouw, verdediging van het leven en intergenerationele rechtvaardigheid”

PERSBERICHT
Vijf jongeren uit Argentinië (Valentina Vidal), Brazilië (Guilherme Cavalli), Ecuador (Lucy Ximena Urvina), Guatemala (Alex Donaldson García) en Peru (Daniela Andrade), vergezeld door Bergen. Noel Londoño, bisschop van Jericó (Colombia), zal in Europa de gevolgen van extractivisme en mijnbouw in hun landen aan de kaak stellen. Ze zullen respect eisen voor het leven en Moeder Natuur, en oproepen tot universele broederschap en intergenerationele rechtvaardigheid.

Opmerking:
CIDSE zal samen met het Churches and Mining Network, Broederlijk Delen en KOO/DKA een evenement organiseren in het Europees Parlement onder leiding van Europarlementariër Anna Cavazzini, getiteld “Mijnbouw boven rechten: ervaringen uit Latijns-Amerika en implicaties voor het EU-beleid”op 21 september.


Winningsprojecten, bedrijfsambities, milieucriminaliteit, verslindende mijnbouw en het onder ogen zien van deze realiteit: de stem van gemeenschappen in verzet. Tijdens het “Seizoen van de Schepping” zullen zes vertegenwoordigers van Latijns-Amerikaanse gebieden die getroffen zijn door het extractivisme Spanje (Madrid, Santiago de Compostela, Valladolid), België (Brussel en EU-instellingen), Italië (Rome en Vaticaanstad) en Duitsland (Tübingen) bezoeken met bijeenkomsten, belangenbehartiging en bewustmakingsacties. Ze zullen ook de creatieve en moedige manieren delen waarop de getroffen gemeenschappen ermee omgaan, waarbij ze bedrijfsambities en transnationale verplichtingen, mijnbouwprojecten en de milieumisdaden van de verslindende mijnbouw ter discussie stellen.


Vanuit de stemmen van de rivieren, van de bergen, van de gemartelde gemeenschappen zal de stem van hoop en verzet een dialoog bevorderen vanuit hun realiteit, vaak onbekend en vergeten door Europa, in een poging om meer steun toe te voegen, de praktijken van bedrijven aan de kaak te stellen. en regeringen in het Mondiale Zuiden, die het sleutelstuk vormen van een economisch en politiek systeem dat in het Mondiale Noorden opkomt.

De II Caravan met de Jeugd roept op tot solidariteit tussen generaties. Samen werken aan een duurzame wereld, bewoonbaar voor de toekomstige generaties. De gemeenschappen eisen hun recht op om NEE te zeggen, om een ​​economisch model te stoppen dat gebaseerd is op de plundering van Moeder Aarde, op de onteigening van leven en de voortdurende accumulatie van kapitaal ten koste van rechten. Om deze reden roepen deze stemmen om Desinvestering in de mijnbouw, als een concreet antwoord op het stopzetten van de financiering van de ramp en de sociaal-ecologische misdaad die de levens van hele gebieden opoffert. Het economische model gebaseerd op extractivisme en ongelijkheid dat de ketens van delfstoffenwinning genereert, is een nieuwe vorm van kolonisatie.

In september 2023 zullen de stemmen van vijf andere getroffen gebieden worden gehoord in Spanje, Italië, België en Duitsland, via fora, ontmoetingen met het maatschappelijk middenveld, het Europees Parlement en belangenbehartigingsacties. Maar deze mensen wenden zich ook tot de kerken, religieuze congregaties, geloofsorganisaties en bisschoppenconferenties om hun krachten te bundelen ter verdediging van het leven, van het gemeenschappelijke huis en van concrete toezeggingen voor een echte transitie van het wereldsysteem die hele gemeenschappen doodt. en de natuur, hele rivieren, velden, bossen.

Deze reis valt samen met de Seizoen van de schepping, en in dit kader vertellen ze de wereld dat de tijd dringt, dat verandering urgent is en definitief moet zijn. Ze streven naar integrale ecologie, universele broederschap met degenen die lijden onder de mijnbouw, sociale vriendschap om samen op te treden op kerkelijk, politiek, juridisch, sociaal en milieugebied.

De II Karavaan voor Integrale Ecologie stelt een urgente en noodzakelijke bijeenkomst voor in deze tijden die schreeuwen om hoop en solidariteitsactie.

Over de Karavaan:
Dit is de tweede Caravan for Integral Ecology georganiseerd door het Churches and Mining Network in samenwerking met kerkelijke en maatschappelijke organisaties in Europa, zoals CIDSE, COMECE, ELSiA, “Enlázate for Justice” (Caritas, Cedis, Confer, Justice and Peace, Manos Unidas en REDES), PER-Plataforma por Empresas Responsables, ALBOAN, Justice in Mining, University of Tübingen, Misereor, JPIC-Roma, met wie we al enkele jaren samenwerken en verantwoordelijkheden en verplichtingen eisen zoals Due Diligence in de politieke en solidariteit op kerkelijk gebied. In 2022toerden de getuigenissen van acht gemeenschapsleiders door Europese landen in een dringende oproep om te reageren op de dreiging van de mijnbouw, waarbij ze deze mondiale relatie van medeverantwoordelijkheid erkenden.

Over het kerk- en mijnnetwerk:
De Kerken en mijnnetwerk is een oecumenische ruimte, bestaande uit christelijke gemeenschappen, pastorale teams, religieuze congregaties, theologische reflectiegroepen, leken, leken, bisschoppen en predikanten die proberen te reageren op de uitdagingen van de gevolgen en schendingen van sociaal-ecologische rechten veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten in de gebieden waar we wonen en werken.

Contact:
Daniela Andrade, communicatiemedewerker
E-mail: daniela.iglesiasymineria(at)gmail.com – Whatsapp: +51 916 196 141Credit voor poster en omslagafbeelding: Churches and Mining Network

Deel deze inhoud op sociale media