Persbericht: Geloofsleiders roepen op tot een inclusief verlies- en schadefonds vóór cop28 - CIDSE

Persbericht: Geloofsleiders roepen op tot een inclusief verlies- en schadefonds vóór cop28

Geloofsleiders verenigen zich om vóór cop28 een inclusief verlies- en schadefonds te steunen, dat de zaak van de armen behartigt


Een week na de publicatie van de apostolische exhortatie van paus Franciscus Laudaat DeumOnderschrijven geloofsleiders over de hele wereld de steun voor een verlies- en schadefonds om de schadelijke en onrechtvaardige gevolgen van de klimaatverandering, die de armen nu al treft, te verzachten. Veel landen in het Zuiden dragen het minst bij aan de klimaatcrisis, maar betalen toch de hoogste prijs voor de activiteiten van andere landen. Tijdens COP28 (30 november – 12 december) zullen religieuze leiders een verklaring afleggen waarin ze de wereldleiders oproepen om de armen te beschermen en te werken aan echte klimaatrechtvaardigheid.

“Solidariteit vereist dringende actie van degenen met middelen en verantwoordelijkheid. Een verlies- en schadefonds dat werkelijk tegemoetkomt aan de behoeften van mensen in de frontlinie van de klimaatcrisis is niet alleen een verantwoordelijkheid; het is een onmiskenbare morele noodzaak”, zegt voorzitter van Caritas Internationalis mgr. Aartsbisschop Isao Kikuchi.

Verlies en schade verwijst naar de gevolgen van klimaatverandering die al over de hele wereld worden ervaren, vooral door mensen in het Zuiden. Na de mondiale klimaatbesprekingen op de COP27 in Egypte vorig jaar werd een baanbrekend besluit genomen om een ​​verlies- en schadefonds op te richten voor gemeenschappen die lijden onder de huidige klimaatcrisis.

Hoge vertegenwoordigers van het Vaticaan, op geloof gebaseerde groepen uit klimaatgevoelige landen en diverse belanghebbenden hebben allemaal bijgedragen aan de discussies op COP27, en hebben vooral nagedacht over de morele argumenten voor actie tegen verlies en schade. Volgens de UNHCR zijn meer dan 20 miljoen mensen gedwongen hun huizen te verlaten als gevolg van extreme weersomstandigheden, waaronder de stijging van de zeespiegel, langdurige droogtes en ernstige overstromingen, en aantasting van het milieu. 

Caritas Internationalis, SCIAF (Caritas Schotland), samen met CIDSE en Laudato Si-beweging'geloven dat er een diepe disharmonie schuilgaat in de kern van de klimaatcrisis, die onze armste broeders en zusters het meest schaadt.

“Een verlies- en schadefonds moet niet alleen symbolisch zijn, maar ook een fonds dat degenen ondersteunt die de dupe zijn van de klimaatcrisis. In het licht van de escalerende klimaatcrisis moet dit streven naar eerlijkheid en verantwoordingsplicht als hoeksteen van de inspanningen dienen. Laten we ons verenigen in solidariteit en doelgerichtheid!” zegt Alistair Dutton, secretaris-generaal van Caritas Internationalis

De laatste details van het Loss and Damage Fund zullen later dit jaar tijdens de COP28 in Dubai worden overeengekomen, en geloofsleiders zullen hun verklaring afleggen ter ondersteuning van een geschikt fonds ter bescherming van de armen dat: geld geeft aan de mensen die het nodig hebben het het meest; over voldoende middelen beschikt, op basis van het beginsel dat de vervuiler betaalt; niet-economische verliezen en schade volledig aanpakken; en corrigeert het onrecht van armere landen die de prijs betalen voor de daden van andere landen.

De urgentie om actie te ondernemen groeit elke dag en de prijs voor onze levensstijl wordt nu al betaald door degenen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatramp. “Het verlies- en schadefonds is eenvoudigweg een kwestie van rechtvaardigheid en erkenning van verantwoordelijkheid. Wat nu nodig is, is de moed om de beslissingen te nemen en het fonds en de mechanismen werkelijkheid te maken”, zegt Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.

In het licht van de realiteit van de klimaatcrisis roept Tomás Insua, uitvoerend directeur van de Laudato Si'-beweging, op tot een gedeelde visie voor de toekomst, gebaseerd op rechtvaardigheid en mededogen: “Laten wij de generatie zijn die boven onverschilligheid uitstijgt en de status quo uitdaagt , en maakt de weg vrij voor echte solidariteit met het Loss and Damage Fund.”

Onderschrijf de verklaring van het Verlies- en Schadefonds HIER.

MEDIA CONTACTEN:

  • Caritas Internationalis: Marta Petrosillo, directeur Fondsenwerving en mediarelaties, e-mail: petrosillo(at)caritas.va
  • SCIAF: Sarah Swaroop, hoofd communicatie, e-mail: SSwaroop(at)sciaf.org.uk
  • CIDSE: Giorgio Gotra, Communicatiemanager, bijvmail: gotra(at)cidse.org
  • Laudato Si'-beweging: Priscila Vintimilla, adjunct-directeur communicatie en gegevensmanager, e-mail: priscila(at)laudatosimovement.org

Deel deze inhoud op sociale media