Analyse van het bijgewerkte ontwerp van het VN-bindend verdrag - CIDSE

Analyse van het bijgewerkte ontwerp van het bindend VN-verdrag

Analyse van het bijgewerkte ontwerp van het VN-2023 juridisch bindend instrument inzake het bedrijfsleven en de mensenrechten

Auteurs: Prof. Dr. Markus Krajewski, Stephanie Regalia en Otgontuya Davaanyam, School of Law, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Duitsland


A nieuwe studie in opdracht van CIDSE biedt een analyse van de belangrijkste veranderingen geïntroduceerd in de Bijgewerkt VN-ontwerp die afgelopen juli is vrijgegeven en die de basis zal vormen voor de onderhandelingen over een juridisch bindend instrument (LBI) voor het bedrijfsleven en de mensenrechten op het 9th Sessie van de VN Open-Ended Intergouvernementele Werkgroep (OEIGWG) voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot de mensenrechten. (Genève, 23-27 oktober 2023)

De volgende aspecten van het juridisch bindende instrument worden onderzocht in de publicatie, die specifieke aanbevelingen aan onderhandelaars voor tekstuele herzieningen bevat:

  • Wettelijke aansprakelijkheid
  • Toegang tot remedie
  • Mensenrechten- en milieuverdedigers
  • Het concept van due diligence
  • De impact van de LBI op het handels- en investeringsbeleid

Hoewel het bijgewerkte ontwerp enkele verbeteringen en nuttige verduidelijkingen bevat, blijkt uit de analyse dat de wijzigingen de tekst minder ambitieus maken in een poging om consensus te vergemakkelijken, en dat de tekst bepalingen en benaderingen behoudt die voorheen als problematisch werden beschouwd.  


Deze studie is een initiatief van de CIDSE Corporate Power Working Group die bestaat uit de volgende organisaties:
Omslagfoto: gemeenschapsleider Maria Felicita Lopez, lid van de inheemse gemeenschap Lenca in Honduras. Maria's gemeenschap nabij La Paz in het westen van Honduras werd in tweeën gedeeld toen in 2009 met de werkzaamheden aan een hydrodam werd begonnen. Credit: Simon Burch/Trócaire.


Deze studie werd medegefinancierd door de Europese Unie.

Deel deze inhoud op sociale media