CIDSE's deelname aan de 9e zitting van het bindende VN-verdrag - CIDSE

CIDSE's deelname aan de 9e zitting van het bindende VN-verdrag

CIDSE-persbericht, 27 oktober 2023: "De EU blijft aan de zijlijn staan, terwijl de rest van de wereld deelneemt aan het proces om te komen tot een sterk bindend VN-verdrag tegen de straffeloosheid van bedrijven"

Als onderdeel van haar inzet om te pleiten voor mensenrechten boven bedrijfsbelangen, volgt CIDSE de onderhandelingen over een juridisch bindend instrument voor transnationale bedrijven en andere zakelijke ondernemingen op de voet. De open intergouvernementele werkgroep voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot de mensenrechten (OEIGWG) begint dit jaar haar 9e sessie in Genève van 23 tot 27 oktober 2023. Een CIDSE-delegatie met partnerorganisaties zal aanwezig zijn om te lobbyen bij officiële delegaties en zich aan te sluiten bij de initiatieven van bondgenoten.


Status van het Verdragsproces
De Permanente Vertegenwoordiging van Ecuador heeft, namens het voorzitterschap van de OEIGWG, in augustus 2021 de Derde herziene versie van een juridisch bindend instrument (LBI) om de activiteiten van transnationale samenwerking en andere zakelijke ondernemingen te reguleren. In het aan het einde van de zevende zitting aangenomen rapport beloofde de voorzitter het proces te bevorderen samen met een groep Vrienden van de voorzitter, bestaande uit Azerbeidzjan (Oost-Europa), Frankrijk en Portugal (West-Europa en andere), Indonesië (Azië-Europa en andere landen), Pacific), Kameroen (Afrika) en Uruguay (Latijns-Amerika en het Caribisch gebied). Anders dan voorgaande jaren heeft de voorzitter-rapporteur geen nieuw ontwerp opgesteld, maar suggesties gedaan enkele voorstellen over geselecteerde artikelen van de LBI. De door Staten ingediende voorstellen en de voorstellen van de voorzitter dienden als basis voor de onderhandelingen in 2022 tijdens de 8th Sessie.

Tussen april en juni 2023 vonden tussen staten een aantal intersessionele consultaties plaats, gefaciliteerd door de Vrienden van de Voorzitter en ondersteund door het OHCHR. Op basis van dit overleg en deze voorstellen heeft de voorzitter een voorstel opgesteld en gepubliceerd Bijgewerkt concept van het juridisch bindende instrument dat het onderwerp zal zijn van de 9th zitting van de OEIGWG.

CIDSE's positie
CIDSE en haar leden zijn van mening dat het bijgewerkte ontwerp enkele welkome verduidelijkingen bevat. Andere veranderingen maken de tekst echter minder ambitieus en kunnen gevolgen hebben op het gebied van de bescherming van de mensenrechten en de toegang tot rechtsmiddelen voor rechthebbenden die te maken krijgen met de gevolgen van de macht van het bedrijfsleven. Ons netwerk zal pleiten voor een Verdrag waarin bepalingen worden opgenomen verbetering van de mensenrechten, het milieu en de klimaatverandering; toegang tot justitie; door ijverigheid; wettelijke aansprakelijkheid, en handels- en investeringsbeleid. Wij zullen de lidstaten oproepen om deze lacunes in de komende onderhandelingen aan te pakken.

Lezen:
- A juridische analyse van het bijgewerkte ontwerp door Dr. Prof Markus Krajewski, Stephanie Regalia en Otgontuya Davaanyam, gepubliceerd door CIDSE (oktober 2023) (EN - ES - FR)
– CIDSE's bijdrage aan de open intergouvernementele werkgroep voor transnationale bedrijven en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot de mensenrechten (EN - ES - FR)

De rol van de EU
Samen met onze leden en bondgenoten heeft CIDSE gepleit voor actieve betrokkenheid bij de onderhandelingen door de EU en haar lidstaten. De afgelopen jaren heeft de EU de rol van toeschouwer gespeeld, zonder officieel mandaat om te onderhandelen. Nu de Europese onderhandelingen over een EU-voorstel voor een Corporate Sustainable Due Diligence-richtlijn (EU CSDDD) naar verwachting eind dit jaar zullen worden afgerond, wordt gehoopt dat de toekomstige richtlijn een nieuwe context zal bieden voor de betrokkenheid van de EU bij de verdragsonderhandelingen. als blok.

CIDSE-delegatie
Dit jaar bestaat onze delegatie uit secretariaatpersoneel met de volgende lidorganisaties: Broederlijk Delen, CCFD-Terre Solidaire, Fastenaktion, KOO/DKA, Misereor en Trócaire en partners uit Brazilië, Colombia, Madagaskar, Togo, Zuid-Afrika en Zambia. CIDSE zal deelnemen als lid van de Verdragsalliantie, een mondiale coalitie van het maatschappelijk middenveld, sociale bewegingen en NGO's die werken aan een Verdrag over transnationale bedrijven.

CIDSE-verklaringen
-Algemene mondelinge verklaring, 24 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over de preambule, 25 oktober

Activiteiten door CIDSE, zijn leden, bondgenoten en partners

maandag 23 oktober, 13:00-14:00 CEST, Zaal XXV, Palais des Nations: Side-evenement “De Europese Unie en het VN-Verdrag inzake het bedrijfsleven en de mensenrechten'.


Donderdag 24 oktober, 13:00-14:00 CEST, Zaal XXV, Palais des Nations: Side-event “Feministen voor een bindend verdrag” – Vijf redenen waarom het Bindend Verdrag feministisch moet zijn (FR)


Aanvullende bronnen:


CIDSE-contacten in Genève:   

  • Josianne Gauthier, CIDSE (gauthier(at)cidse.org)
  • Wies Willems, Broederlijk Delen (Wies.Willems(at)broederlijkdelen.be)
  • Clara Alibert, CCFD-Terre Solidaire (Clara ALIBERT (c.alibert(at)ccfd-terresolidaire.org) 
  • Ingrid Pintaritsch, DKA-Oostenrijk (Ingrid.Pintaritsch(at)dka.at)
  • François Mercier, Fastenaktion (mercier(at)fastenaktion.ch)
  • Armin Paasch, MISEREOR (Armin.Paasch(at)misereor.de)
  • Sorcha Tunney, Trócaire (Sorcha.Tunney(at)trocaire.org) 

 Deze activiteit is mede opgericht door de Europese Unie. De inhoud is de exclusieve verantwoordelijkheid van de organisatoren en de sprekers en kan op geen enkele manier worden opgevat als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.

Deel deze inhoud op sociale media