Geldsporen: een nieuw hulpmiddel om financieringsstromen voor agro-ecologie te volgen - CIDSE

Geldsporen: een nieuw hulpmiddel om de financieringsstromen van agro-ecologie te volgen

Het Agro-ecologie Assessment Framework, vandaag gepubliceerd door de Agro-ecologische coalitie, is het resultaat van samenwerking door een gemeenschap van praktijken op het gebied van de financiering van agro-ecologie, samen met onderzoekers, maatschappelijke organisaties (CSO's) en andere internationale organisaties en donoren. CIDSE heeft bijgedragen aan de praktijkgemeenschap door zijn expertise op het gebied van agro-ecologie en financiën te delen en het eerste ontwerp te testen.


Geconfronteerd met de gecombineerde crises op het gebied van klimaat, voedselveiligheid en biodiversiteit is er een groeiende belangstelling voor agro-ecologie. Tot op de dag van vandaag konden we de omvang en kwaliteit van deze fondsen wereldwijd echter niet eenvoudig volgen en bleven we met de vraag zitten: hoeveel geld wordt er eigenlijk geïnvesteerd in agro-ecologie?

Op een cruciaal kruispunt voor internationale discussies over hoe we onze voedselsystemen werkelijk duurzaam kunnen maken, werd tijdens de Commissie Wereldvoedselzekerheid (23-27 oktober) en voorafgaand aan de VN-klimaatconferentie COP28 in Dubai (30 november-12 december) een nieuwe tool is zojuist gelanceerd. De tool werd eerder gepresenteerd tijdens de Agroecology Donors Convening in Rome op 21 oktober 2023, waar regeringen, donoren en investeerders bijeenkwamen.

De nieuwe Financiële beoordelingstool voor agro-ecologie, gericht op het verbeteren van het volgen en beoordelen van financieringsstromen voor agro-ecologie, is gebaseerd op een innovatief methodologisch raamwerk. Het is ontwikkeld door een praktijkgemeenschap die bestaat uit deskundigen op het gebied van het volgen van de financieringsstromen naar de agro-ecologie [1] afkomstig uit verschillende organisaties en achtergronden, waaronder onderzoekers, donoren en actoren uit het maatschappelijk middenveld. Op basis van dit methodologisch raamwerk is de online tool ontwikkeld door Statistics for Sustainable Development (Stats4SD).

Het raamwerk heeft tot doel te beoordelen in welke mate projecten of initiatieven bijdragen aan de agro-ecologische transformatie van voedselsystemen, gebaseerd op de 13 principes van de agro-ecologie. Er zullen regelmatig rapporten op basis van geaggregeerde analyses worden gepubliceerd om investeringstrends in de agro-ecologie te volgen en daardoor een duidelijker beeld te geven van het huidige financieringsklimaat met betrekking tot de transformatie van voedselsystemen door middel van agro-ecologie.

Een handleiding toegankelijk voor iedereen, vormt een aanvulling op de tool en beschrijft het raamwerk als leidraad voor het ontwerp van agro-ecologische projecten of oproepen tot het indienen van voorstellen door concrete voorbeelden te geven van acties die bijdragen aan de implementatie van elk van de 13 principes. In de toekomst zal de Agro-ecologiecoalitie samenwerken met donoren en investeerders om te zorgen voor een wijdverspreid gebruik van de tool en periodieke updates over financieringstrends voor agro-ecologie. De verwachting is dat er een stijgende trend in de investeringen zal worden waargenomen – als de wereld werkelijk serieus is over een klimaatvriendelijk voedselsysteem.

OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE:

MEDIA CONTACTEN

Valentina Pavarotti, communicatiemedewerker van de Agro-ecologiecoalitie, v.pavarotti@agroecology-coalition.org

[1] African Biodiversity Network, Agroecology Fund, Asian Farmers' Association for Sustainable Rural Development (AFA), Biovision Foundation, Center for Agroecology, Water and Resilience, CIDSE, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC), Europese Commissie, Duits Federaal Ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (BMZ), Internationaal panel van deskundigen op het gebied van duurzame voedselsystemen (IPES-Food), Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), Statistieken voor Duurzame Ontwikkeling (Stats4SD ), Zwitsers Agentschap voor Ontwikkeling en Samenwerking (SDC), Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), Volontary Services Organization (VSO).Omslagfoto tegoed: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media