Agro-ecologie om het land terug te winnen: Braziliaanse verdedigers worden geconfronteerd met de agro-industrie - CIDSE

Agro-ecologie om het land terug te winnen: Braziliaanse verdedigers worden geconfronteerd met de agro-industrie 

Omslagfoto: Entraide et Fraternité.

In maart 2023 bezochten Braziliaanse landverdedigers Brussel om hun stem te verheffen over het geweld waarmee zij worden geconfronteerd door de agro-industrie en mijnbouwactiviteiten, en om het belang van agro-ecologie in hun leven te delen. Entraide et Fraternité, de Belgische ledenorganisatie van CIDSE, was een van de supporters van de Europese tour.  

Agro-industrie en mijnbouwactiviteiten hebben impact op de levens van mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun land, bossen en water. De gemeenschap van Minaçu, gelegen in de noordelijke staat Goiás, Brazilië, is een van de vele gemeenschappen die getroffen worden door de activiteiten van transnationale ondernemingen. 

“De afgelopen zes jaar hebben gemeenschappen te maken gehad met allerlei vormen van geweld, levensbedreigingen en verlies van grondgebied. Dit is te wijten aan de uitbreiding van de landbouwgrens, de landbouwindustrie, de mijnbouw en grote waterkrachtbedrijven die er niet in slagen de getroffen families adequaat te compenseren, zoals in het geval van de Limoeiro-gemeenschap in Minaçu.”, legt Saulo Reis van de Comissão Pastoral da Terra uit. 

Tussen 2012 en 2021 zijn boerengemeenschappen, quilombolas en inheemse volkeren beroofd van hun natuurlijke hulpbronnen en worden ze geconfronteerd met ongekend systemisch geweld. De exploitatie van land en bossen vernietigt de ecosystemen die beschermd moeten worden: de Cerrado, de Amazone en de Pantanal.  

“Er zijn verschillende soorten impact. Er is de impact van landbouwchemicaliën, die soms worden gebruikt als chemische wapens om gezinnen van hun grondgebied te verdrijven of om de productie van boerengemeenschappen te belemmeren, omdat ze niet kunnen produceren zonder gif, gezien de manier waarop grote plantages worden beheerd. Er is ook de impact van mijnbouw, wat de wet van de zwaartekracht is, zoals we al hebben gezien in Brumadinho en Mariana.”, voegt Reis toe.  

De gemeenschap heeft in de agro-ecologie een kans gevonden om haar werk en groei voort te zetten.  

“Het belang van agro-ecologie is wat het doet voor het milieu. Het is goed voor de gezondheid, goed voor degenen die ermee werken. Werken op een conventioneel terrein is heel anders dan werken op een agro-ecologisch terrein.” zegt Maria Moreira Da Silva, van de Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra, “omdat het heel anders is om in de conventionele landbouw te werken dan om in de ecologische landbouw te werken; de energie is anders. Het gaat dus om het belang van ons verzet en om te laten zien waarom we dit land willen, wat het anders maakt dan andere soorten landbouwbedrijven. Dat is voor ons heel belangrijk”.  

Maar sommige beleidsvoorstellen kunnen ook een bedreiging vormen voor de agro-ecologie. Als er bijvoorbeeld een overeenkomst tussen de Europese Unie en MERCOSUR wordt geratificeerd, is de kans groter dat deze families te maken zullen krijgen met meer ontbossing, landroof en aanvallen op de rechten van boeren. 

“Het maakt hen (de transnationale bedrijven) niet uit hoe het gedaan wordt, hoeveel rivieren opdrogen, hoeveel bosbranden ze aansteken, of hoeveel mensen vergiftigd worden. Dat alles maakt hen niets uit. En dat is wat de regeringen moeten gaan zien, ze moeten er een einde aan maken. Want als het niet wordt gestopt, als er geen manier is om het te stoppen, waar zullen we dan eindigen?”, weerspiegelt Maria.  

 Specificaties 
- "Brésil, la terre, c'est la vie”, Juste Terre N°198, Entraide et Fraternité, maart 2023 
- "In Brésil en in Europa worden sociale bewegingen geconfronteerd met geweld”, Beleidsnota, Entraide et Fraternité, oktober 2023 

Deel deze inhoud op sociale media