De EU-Mercosur-overeenkomst is mogelijk bijna afgerond – CIDSE

De overeenkomst tussen de EU en Mercosur is mogelijk bijna afgerond

Nieuw onderzoek onthult: de overeenkomst tussen de EU en Mercosur bevordert de auto-industrie ten koste van het klimaat en de mensenrechten


Dit weekend willen voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva de laatste meningsverschillen over de geplande handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur gladstrijken in de marge van de VN-conferentie over klimaatverandering (COP28) in Dubai. De overeenkomst zou volgende week al afgerond kunnen worden. CIDSE, Misereor, PowerShift, Attac en andere NGO's waarschuwen voor een voortijdige afronding en roepen op tot een fundamentele heronderhandeling van de overeenkomst ter bescherming van het klimaat, de bossen en de mensenrechten.  

Volgens hun nieuwe studie “Stop de mobiliteitsrevolutieAutobedrijven hebben de onderhandelingen over de nog niet ondertekende handelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur-staten aanzienlijk beïnvloed – en zouden vooral van deze overeenkomst profiteren. De lobbyactiviteiten werden echter niet alleen door de autobedrijven zelf uitgevoerd. Uit interne e-mails blijkt hoe medewerkers van het Duitse ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie organisaties uit het bedrijfsleven actief benaderden om hun wensen te achterhalen en deze te betrekken bij de onderhandelingen met de Mercosur-staten.


Het resultaat van succesvol lobbyen is een verdragstekst die de tarieven voor auto's met verbrandingsmotoren, auto-onderdelen en grondstoffen voor de autoproductie zou afschaffen en de export van brandstoffen uit voedsel en veevoer zou bevorderen. Als gevolg hiervan verhoogt de overeenkomst het verbruik van fossiele brandstoffen in de transportsector en bevordert het de winning van hulpbronnen die schadelijk zijn voor het klimaat. “Deze overeenkomst vertraagt ​​de dringend noodzakelijke stap naar groene mobiliteit ten koste van het openbaar vervoer.” bekritiseert Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE, en voegt eraan toe: “We moeten ons concentreren op hulpbronnenbesparende en klimaatvriendelijke alternatieven die mobiliteit voor iedereen mogelijk maken, in plaats van te voldoen aan de winstverwachtingen van de auto-industrie. '

De organisaties die de studie publiceren, zijn van mening dat tariefverlagingen voor verbrandingsmotoren en landbouwbrandstoffen het risico inhouden dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt versterkt en dat de soja- en suikerrietteelt wordt uitgebreid voor gebruik als brandstof, ten koste van het klimaat en de wereldvoedselvoorziening. “Meer dan ooit is landbouwgrond nodig voor de voedselzekerheid, niet voor de productie van vlees of brandstof voor auto’s. Met deze overeenkomst wil de auto-industrie de export van haar klimaatschadelijke verbrandingsmotoren voor de komende decennia veiligstellen. Bovendien bevordert de overeenkomst dat nog meer voedsel, zoals soja en suikerriet, in de tank belandt. Dit zou het mondiale voedseltekort, dat gebaseerd is op een distributiecrisis, verder aanwakkeren.” commentaar Tina Lutz van Deutsche Umwelthilfe (Environmental Action Duitsland).

Het onderzoek beschrijft gedetailleerd hoe de auto-industrie profiteert van nauwe samenwerking met politici. Dit omvat de geleidelijke afschaffing van alle tarieven op auto's en auto-onderdelen en op belangrijke grondstoffen zoals ijzer en staal, aluminium, koper, lood, zink en lithium, wat belangrijk is voor elektrische auto's. De Mercosur-staten zien ook af van exportbelastingen op soja, biodiesel en koeienhuiden (autostoelen). “De overeenkomst tussen de EU en Mercosur is een auto-voor-vlees-deal die in de eerste plaats één doel dient: het verlagen van de productie- en importkosten van fabrikanten van klimaatschadelijke auto’s. Het heeft niets te maken met een eerlijke en duurzame handelsovereenkomst. Het moet gestopt worden”, legt Theresa Kofler van Attac Oostenrijk uit.

Het akkoord brengt ook enorme risico’s met zich mee voor het klimaat, het milieu en de mensenrechten. Het zou de export van soja, bio-ethanol uit rietsuiker, koeienhuiden en metaalhoudende grondstoffen voor de auto-industrie vergemakkelijken en vergroten. “Zoals de studie aan de hand van casestudies illustreert, zijn de veehouderij, de teelt van soja en suikerriet en de winning van metaalhoudende grondstoffen in Brazilië, Argentinië en Paraguay voornamelijk verantwoordelijk voor ontbossing, de ontheemding van inheemse gemeenschappen, milieuschade en mensenrechtenschendingen.”, legt Armin Paasch van Misereor uit. “Het duurzaamheidshoofdstuk van het akkoord voorziet echter niet in sancties als dergelijke schade zich voordoet.” Daarnaast overweegt de Commissie het samenwerkingsgedeelte, waarin de mensenrechtenclausule is verankerd, af te splitsen om de goedkeuring van de overeenkomst te bespoedigen. “Zonder de mensenrechtenclausule zou de EU geen middelen hebben om het soort mensenrechtenschendingen aan te pakken waar onder de toekomstige Argentijnse president Javier Milei voor gevreesd moet worden. Dat is onverantwoord. Het is tijd dat de EU de problemen onderkent die gepaard gaan met niet-transparante en ondemocratische overeenkomsten zoals de EU-Mercosur”, zegt Bettina Müller van PowerShift.

"Om het klimaat, het milieu en de mensenrechten effectief te beschermen, hebben we eindelijk een handelsbeleid nodig dat niet alleen een paar zeer machtige lobbygroepen dient.” Ludwig Essig, coördinator van Netzwerk Gerechter Welthandel (Netwerk voor Eerlijke Internationale Handel), vult aan: “Een fundamenteel nieuw handels- en investeringsbeleid is absoluut noodzakelijk, zeker in deze tijden. Om dit te bereiken hebben we transparante en democratische onderhandelingen nodig, sterke duurzaamheidshoofdstukken en een einde aan de verzwakking van onze ecologische en sociale normen.. '

Het onderzoek is gepubliceerd door CIDSE, Misereor, Deutsche Umwelthilfe, Greenpeace Duitsland, Machtsverschuiving, Attac Duitsland, Attac Oostenrijk en Netzwerk Gerechter Welthandel.


OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE 

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid. We werken samen met wereldwijde partners en bondgenoten om gerechtigheid te bevorderen, waarbij we de kracht van wereldwijde solidariteit benutten om transformationele verandering voor mensen en de planeet te bewerkstelligen. We dagen systemische onrechtvaardigheid en de destructieve gevolgen ervan uit door verbinding te maken, te mobiliseren, te beïnvloeden en verhalen over verandering te vertellen. We promoten ecologisch en sociaal rechtvaardige alternatieven om iedereen in staat te stellen te gedijen in ons gemeenschappelijk huis. Het werk van CIDSE wordt geleid door de katholieke sociale leer en evangelische waarden. www.cidse.org

CIDSE-leden zijn: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD-Terre Solidaire (Frankrijk), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België), eRko (Slowakije), Fastenaktion (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Partage Lu (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), Maryknoll Office for Global Concerns (VS), MISEREOR (Duitsland), SCIAF (Schotland) , Trócaire (Ierland), Vastenactie (Nederland).

MEDIA CONTACTEN

  • Armin Paasch, beleidsmedewerker, Misereor (Armin.Paasch(at)misereor.de
  • Giorgio Gotra, CIDSE-communicatiemanager, gotra (at) cidse.org


Omslagfoto: Mijnbouwactiviteiten die het behoud van een nationaal park in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais in gevaar brengen. Krediet: Florian Kopp.

Deel deze inhoud op sociale media