Persbericht: Geloofsleiders dienen een krachtige verklaring in op COP28 - CIDSE

Persbericht: Geloofsleiders dienen krachtige verklaring in op COP28

De strijd tegen verlies en schade gaat door! Geloofsleiders leggen krachtige verklaring af op COP28 over de Morele zaak voor actie over verlies en schade

Dubai, 2 december 2023.- Vandaag hebben senior religieuze leiders op de VN-COP28-klimaatconferentie in Dubai een krachtige oproep tot actie ontwikkeld voor een blijvend momentum op het gebied van verlies en schade, na de operationalisering van het Loss and Damage Fund op de eerste dag van de conferentie eerder deze week.

Het afgeven van de verklaring getiteld 'Verlies en schade: de morele zaak voor actie' in het Faith Pavilion op COP28, De ondertekenaars benadrukten dat de geboekte vooruitgang een valse overwinning kan zijn zonder verdere concrete actie. 

De verklaring werd ondertekend door meer dan 600 geloofsleiders wereldwijd van elk continent, waaronder bisschoppen, aartsbisschoppen, kardinalen, priesters, broeders, diakenen, CEO’s van op geloof gebaseerde organisaties, professoren, studenten, kardinalen en bijna 200 zusters. Het bevatte een reeks criteria waaraan het Loss and Damage Fund moest voldoen, waarvan vele volgens geloofsleiders nog steeds openstaan ​​en verdere aandacht behoeven vóór het einde van COP28.

Alistair Dutton, secretaris-generaal van Caritas Internationalis, zei: “Het zo vroeg in COP28 goedkeuren van het Loss and Damage Fund is een opmerkelijke prestatie. Maar we kunnen niet op onze lauweren rusten. Het fonds moet snel worden gekapitaliseerd met miljarden om aan de omvang van de behoefte te voldoen. Dit moet nieuwe en aanvullende financiering zijn, en niet het beroven van Peter om Paul te betalen. Alleen met meer financiering kan het Verlies- en Schadefonds zijn doel werkelijk verwezenlijken en oplossingen bieden voor onrecht.”

Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE, zei: “Verlies en schade zijn uiteindelijk een morele kwestie. Het gaat over het aanpakken van het diepe onrecht dat ten grondslag ligt aan de klimaatcrisis, waarbij degenen die het minst hebben bijgedragen het meest lijden. De verantwoordelijkheid voor de financiering van verlies en schade moet bij de landen liggen die historisch verantwoordelijk zijn. COP28 moet dit absoluut duidelijk maken.”

Kardinaal Fridolin Ambongo Besungu, voorzitter van SECAM en aartsbisschop van Kinshasa, zei: “Paus Franciscus roept ons op om de roep van de aarde te horen naast de roep van de armen. COP28 moet beide doen. Door een effectief verlies- en schadefonds op te zetten, spelen we in op de behoeften van de armen van nu, die nu al te lijden hebben onder de gevolgen van het klimaat. Maar we moeten ook de roep van de aarde horen en actie ondernemen om snel op koers te komen voor het verwezenlijken van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Elke graad van opwarming van de aarde betekent meer verlies en schade.”

Zr. Susan Nchubiri, vertegenwoordiger van Maryknoll Sisters bij COP28, zei: “Het is cruciaal om te onthouden dat verlies en schade niet alleen economisch is. Je kunt de kosten van schade aan huizen of infrastructuur berekenen, maar je kunt nooit kosten rekenen op het verlies van culturen, erfgoed, land of het verlies van dierbaren. Het nieuwe bestuur van het Loss and Damage Fund moet ervoor zorgen dat niet-economische verliezen en schade een belangrijke, transversale prioriteit zijn, en dat gemeenschappen toegang hebben tot rechtsmiddelen die kunnen helpen bij het herstellen van onschatbare verliezen en schade.”

Achtergrond

De Verklaring van geloofsleiders over verlies en schade werd geproduceerd na een online dialoog in juni 2023 tussen experts en mensen met geleefde ervaring met verlies en schade door de overheid, op geloof gebaseerde organisaties en het maatschappelijk middenveld. Deze dialoog, bestaande uit een mix van technische inbreng en aanbevelingen met theologische en morele reflectie, heeft een rijk gedachtegoed over dit onderwerp opgeleverd. De verklaring werd internationaal verspreid, onderschreven door geloofsleiders over de hele wereld en gepresenteerd op een bijeenkomst online persconferentie op 23 november. 

Op 17 november is het ondertekend door 639 mensen over de hele wereld in 58 landen die alle continenten vertegenwoordigen. Tot de ondertekenaars behoren talrijke bisschoppen, aartsbisschoppen, priesters, broeders, diakenen, CEO's, professoren, studenten, kardinalen en bijna 200 zusters. 84% van degenen die de verklaring hebben ondertekend, zijn geloofsleiders uit het mondiale noorden. 

COP28 heeft tot taak overeenstemming te bereiken over de oprichting van het Loss and Damage Fund. In de verklaring worden vijf belangrijke elementen uiteengezet waar dit fonds zich aan moet houden om klimaatrechtvaardigheid te bereiken en ervoor te zorgen dat de steun zo snel mogelijk terechtkomt bij de mensen die lijden onder de gevolgen van het klimaat:

  • Het fonds moet dat zijn beschikbaar, waardoor ervoor wordt gezorgd dat gemeenschappen in nood in het hele Zuiden het geld krijgen dat ze nodig hebben om te herstellen en meester te worden over hun eigen toekomst
  • Het fonds moet dat zijn uitgebreid, ter ondersteuning van zowel reacties op economische als niet-economische verliezen en schade, voor extreme weersomstandigheden en langzaam optredende gebeurtenissen zoals de stijging van de zeespiegel en woestijnvorming
  • Het fonds moet dat zijn versterkend middel, waarbij subsidies worden verstrekt en geen leningen, op basis van het beginsel dat de vervuiler betaalt
  • Het fonds moet dat zijn vertegenwoordiger, geschraagd door de mensenrechten en het subsidiariteitsbeginsel, en bestuurd door een rechtvaardig bestuur dat handelt in het algemeen belang
  • Het fonds moet dat zijn doeltreffend en effectief, dat snelle reacties biedt wanneer rampen toeslaan, langdurige steun biedt ter bescherming tegen toekomstige schade, en optreedt als het vlaggenschip van het mondiale fonds om verliezen en schade aan te pakken naast andere financieringsregelingen.

Het risico bestaat dat de COP28 niet akkoord zal gaan met een fonds dat aan deze basisprincipes voldoet, en dat het overeengekomen fonds niet geschikt zal zijn voor het beoogde doel. Dit mag niet gebeuren. Het opzetten van een volledig functioneel verlies- en schadefonds dat voldoet aan de behoeften van gemeenschappen en zorgt voor klimaatrechtvaardigheid is een morele prioriteit.

Mediacontact ter plaatse: 

contreras (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media