Ontwikkelde landen doen geen eerlijk aandeel in de aanpak van de klimaatcrisis - CIDSE

Ontwikkelde landen leveren geen eerlijk aandeel in de aanpak van de klimaatcrisis

Verslagen van de Civil Society Equity Review 2023, december 2023

Twee nieuwe rapporten van de Civil Society Equity Review, goedgekeurd door meer dan 200 maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen, inclusief CIDSE, zijn vrijgegeven op COP28 in Dubai. Ze bouwen voort uitwerkingen van voorgaande jaren van wat eerlijke aandelen betekenen in termen van emissiereducties en de uitfasering van fossiele brandstoffen, evenals aanpassing en verlies en schade.

Het eerlijke aandelentekort voor 2023 – Een evaluatie van de aandelen van het maatschappelijk middenveld van de NDC’s en de mitigatie van eerlijke aandelen voor 2035 December 2023


Deze publicatie presenteert een op wetenschap en gelijkheid gebaseerde analyse van een geselecteerd aantal nationaal bepaalde bijdragen (NDC's). Het onderzoekt de huidige ambities die zijn verwoord in de bijgewerkte NDC's en vergelijkt deze met het eerlijke deel van de inspanningen van elk land dat nodig is om de opwarming van de aarde tot 1.5°C te beperken. Het rapport constateert dat, ondanks de toegenomen ambitie in verschillende NDC’s, de collectieve ambitie nog steeds aanzienlijk achterblijft bij wat nodig is om de wereld op een pad te sturen om de temperatuurstijging tot 1.5°C te beperken. Opvallend is dat geen enkel ontwikkeld of welvarend land momenteel aan zijn eerlijke aandeel NDCs voldoet.

Het benadrukt de dringende behoefte aan meer ambitie, zowel in eigen land als via internationale steun, bij het verwezenlijken van de doelstellingen voor 2030 en het vaststellen van de doelstellingen voor 2035, vooruitlopend op de ontwikkeling van nieuwe NDC’s in het komende jaar. In een oproep tot actie eist het rapport dat landen een eerlijk aandeel NDC’s realiseren, zowel bijgewerkte NDC’s voor 2030 als de nieuwe NDC’s voor 2035, waarbij het volgende wordt weerspiegeld:

  1. Doelstellingen voor het beperken van eerlijke aandelen.
  2. Internationale steun voor landen die het binnenlandse potentieel overstijgen.
  3. Toezeggingen voor een eerlijke, volledige, snelle en rechtvaardige uitfasering van fossiele brandstoffen.
  4. Toezeggingen voor een rechtvaardige transitie.
  5. Afwijzing van valse oplossingen of gevaarlijke afleidingen die gemeenschappen in gevaar brengen.


Een rechtvaardige uitfasering van de winning van fossiele brandstoffen - Naar een referentiekader voor een eerlijke en snelle mondiale uitfasering
Dit rapport is een vervolg op de Rapport uit 2021 over een uitfasering van eerlijke aandelen door het verder ontwikkelen van een raamwerk voor de manier waarop de uitfasering van de winning van fossiele brandstoffen zo rechtvaardig mogelijk kan plaatsvinden. Het stelt op wetenschap en rechtvaardigheid gebaseerde data voor waarop verschillende landen de winning van steenkool, olie en gas moeten beëindigen om de opwarming tot 1.5°C te beperken, en stelt dat aanzienlijke hoeveelheden internationale steun nodig zijn om dit in armere landen mogelijk te maken.

Belangrijkste bevindingen zijn:

  • Om een ​​behoorlijke kans te hebben om aan de grens van 1.5 °C te voldoen, De winning van fossiele brandstoffen moet onmiddellijk beginnen af ​​te nemen, zullen de komende decennia snel worden afgebouwd en tegen 2050 wereldwijd zijn opgehouden.”
  • Om een ​​behoorlijke kans te hebben om aan de grens van 1.5 °C te voldoen, De winning van fossiele brandstoffen moet onmiddellijk beginnen af ​​te nemen, zullen de komende decennia snel worden afgebouwd en tegen 2050 wereldwijd zijn opgehouden.”
  • "Er bestaat er is geen ruimte voor de opening van nieuwe olie- en gasvelden of kolenmijnen waar dan ook ter wereld' en 'Alle investeringen in de verdere uitbouw van de infrastructuur voor fossiele brandstoffen moeten onmiddellijk stoppen.'
  • Om voldoende koolstofbudget over te houden voor de transitie van meer van fossiele brandstoffen afhankelijke economieën, rijke landen die minder afhankelijk zijn van de winning van fossiele brandstoffen, zoals “de Verenigde Staten, Noorwegen, Australië en het Verenigd Koninkrijk, moeten de winning van fossiele brandstoffen tegen het begin van de jaren dertig beëindigen. '


Omslagfoto tegoed: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media