Deal over de CSDD-richtlijn – Nu moet de definitieve tekst de toegang tot de rechter garanderen – CIDSE

Akkoord over de GVDB-richtlijn – Nu moet de definitieve tekst de toegang tot de rechter garanderen

CIDSE en haar leden verwelkomen het politieke akkoord dat is bereikt over de EU Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD) en dringen er bij EU-besluitvormers op aan om de tekst tijdens technische bijeenkomsten te verfijnen.


Vanochtend hebben de Europese Commissie, de Raad en het Parlement (de zogenaamde triloog) een akkoord bereikt politiek akkoord over de kritieke punten van de EU CSDDD.  

CIDSE en haar leden verwelkomen het politieke akkoord. Dit is een cruciale stap in de richting van het aanpakken van de dreiging van bedrijfsactiviteiten voor de mensenrechten en de planeet. Wij betreuren echter enkele van de veranderingen die tijdens de laatste onderhandelingen zijn doorgevoerd, zoals de uitsluiting van de financiële sector stroomafwaarts van de waardeketens. 

Pirmin Spiegel, algemeen directeur van Misereor, de Duitse ledenorganisatie van CIDSE, legt uit dat: “De overeenkomst is een belangrijk teken van hoop voor inheemse gemeenschappen in Latijns-Amerika, naaisters in Bangladesh, mijnwerkers in Zuid-Afrika, maar ook arbeidsmigranten op groenteplantages in Zuid-Spanje. Europese bedrijven zijn wettelijk verplicht om de vernietiging van het milieu en het levensonderhoud, kinderarbeid en hongerlonen in hun toeleveringsketens effectief te voorkomen.Als Europese bedrijven de due diligence-verplichtingen schenden en schade veroorzaken, kunnen de getroffenen schadevergoeding eisen bij lokale burgerlijke rechtbanken. 

Clara Alibert, belangenbehartiger van CCFD Terre-Solidaire, de Franse ledenorganisatie van CIDSE, benadrukt dit: “We moeten ons nu natuurlijk verheugen omdat bedrijven die actief zijn op de Europese markt schendingen van de mensenrechten en het milieu dat hun activiteiten zouden kunnen veroorzaken, zullen moeten voorkomen en herstellen. Maar laten we de ongezonde rol van Frankrijk in deze onderhandelingen niet vergeten, dat er alles aan deed om de financiële sector van de richtlijn uit te sluiten. In een wereld waar de klimaat- en sociale noodsituatie luider is dan ooit, is dit gedrag onverantwoord!” 

Het is de moeite waard om daaraan te herinneren de negatieve impact van bedrijfsactiviteiten op de mensenrechten en het milieu zijn geen gevaarlijke en incidentele externe effecten van bedrijfsactiviteiten; het zijn de gevolgen van een economisch systeem dat winst boven mensen stelt en rijkdom boven de zorg voor de planeet stelt.  

Volgens het nu bereikte politieke akkoord zal de tekst van de richtlijn tijdens technische bijeenkomsten worden afgerond. De definitieve goedkeuring door de Raad en het Europees Parlement zal pas volgend jaar plaatsvinden. 

"Hoewel dit een belangrijke stap is in de richting van bedrijfsregulering, is het onzeker of de hele tekst de formulering zal weerspiegelen van cruciale bepalingen die een betere bescherming van de mensenrechten en het milieu mogelijk maken. We zullen de uitkomsten van de technische bijeenkomsten nauwlettend volgen en er bij de besluitvormers op aandringen om het leven boven de winst te stellen. '
Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE CIDSE-contactpersoon: Susana Hernandez, Corporate Power Policy Officer (Hernandez(at)cidse.org)

Andere bronnenCboven afbeelding: leden van de Tolupan-gemeenschap protesteren tegen ontbossing. 2019. Honduras. Credit: Giulia Vuillermoz/Trócaire

Deel deze inhoud op sociale media