De EU-lidstaten moeten de EU Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn – CIDSE, nakomen

De EU-lidstaten moeten de EU Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn uitvoeren

CIDSE – COMECE gezamenlijke verklaring, 13 februari 2024


De Raad van de Europese Unie kan een gamechanger zijn door de compromistekst aan te nemen die het resultaat is van de politieke trialoogonderhandelingen afgelopen december over de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD). CIDSE en COMECE dringen er bij de EU-lidstaten op aan om de EU Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn te ondersteunen. bij de volgende stemming.


De negatieve effecten van bedrijfsactiviteiten op de mensenrechten en het milieu zijn niet de gevaarlijke en incidentele externe effecten van bedrijfsactiviteiten; het zijn vaak de gevolgen van een economisch systeem dat winst boven mensen stelt en de winning van rijkdom boven de zorg voor de planeet.  

Verplichte due diligence op het gebied van de mensenrechten en het milieu zou werkelijkheid kunnen worden na vele jaren van lobbyinspanningen van het maatschappelijk middenveld en op geloof gebaseerde en religieuze organisaties. Het is nu aan de Raad van de Europese Unie om ervoor te zorgen dat de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD) wordt aangenomen om de toegang tot de rechter te garanderen voor degenen die getroffen zijn door bedrijfsmisbruik.  

In navolging van de Verklaring van de katholieke bisschoppen uit 2020 vragen om verplichte mensenrechten- en milieu-due diligence-wetgeving, CIDSE en COMECE bel nu roept de regeringen van de EU-lidstaten op om dringend de compromistekst aan te nemen die het resultaat is van de politieke trialoogonderhandelingen van afgelopen december om de bedreigingen en risico’s aan te pakken die bedrijfsactiviteiten vormen voor onze menselijke familie en ons gemeenschappelijk huis. 

Onze oproep sluit zich aan bij die van de Verklaring van geloofsleiders uit 2023 EU-wetgevers oproepen om een ​​krachtige wet aan te nemen die bedrijven verantwoordelijk houdt voor hun daden die schade toebrengen aan het milieu en de mensenrechten schenden, evenals die van een groot aantal EU-burgers, Europese en mondiale bedrijven, investeerders en internationale organisaties zoals de OESO, OHCHR en de ILO. Grote, middelgrote en kleine bedrijven steunen het huidige compromis als ‘haalbaar en passend’.   

Zoals de verklaring van de bisschoppen van 2020 benadrukte:

“Nu meer dan ooit hebben we verplichte due diligence in de toeleveringsketen nodig om bedrijfsmisbruik te stoppen en de mondiale solidariteit te garanderen. ' 


Omslagafbeelding: Vissers aan de oevers van de rivier de Yamuna, omringd door wolken van giftig schuim op het wateroppervlak. Een groot deel van de Yamuna-rivier is bedekt met wit giftig schuim, deels veroorzaakt door verontreinigende stoffen die worden geloosd door industrieën rond New Delhi. Indië. Krediet: Raunaq Singh Chopra / Climate Visuals CC BY-NC-ND 4.0.

Deel deze inhoud op sociale media