CIDSE en EU-LAT dringen er bij de EU-lidstaten op aan om de Due Diligence-richtlijn – CIDSE – over te nemen

CIDSE en EU-LAT dringen er bij de EU-lidstaten op aan om de Due Diligence-richtlijn aan te nemen

GEZAMENLIJKE VERKLARING


Ter nagedachtenis aan Berta Cáceres dringen CIDSE en EU-LAT er bij de lidstaten op aan om de EU Due Diligence-richtlijn aan te nemen.

Acht jaar na de moord op Berta Cáceres op 3 maart 2016 werd de EU-LAT-netwerk en CIDSE sluit zich aan bij de oproep van haar familie en dring er bij de EU-lidstaten op aan om JA te zeggen tegen een sterke richtlijn inzake due diligence op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vanaf 2013 tot de laatste dagen van haar leven hekelde Berta Cáceres de financiële en logistieke steun die Europese banken en bedrijven gaven aan het Hondurese bedrijf DESA, dat verantwoordelijk was voor het destructieve waterkrachtproject ‘Agua Zarca’. Deze strijd kostte haar haar leven.

Berta Cáceres was het slachtoffer van de ergste vorm van straffeloosheid in het bedrijfsleven. De strijd van het Lenca-volk, van Berta en haar dochter, is slechts één voorbeeld van de dagelijkse strijd van inheemse en boerengemeenschappen om het land, de waterbronnen, de bossen en onze menselijke families te beschermen tegen de negatieve gevolgen van bedrijfsactiviteiten. Bijna 2,000 milieu-mensenrechtenverdedigers zijn de afgelopen tien jaar vermoord, waarbij bijna 70% van deze moorden plaatsvond in Latijns-Amerika.

In 2021 kreeg Berta's dochter, Bertha Zuñiga, heeft namens COPINH een brief geschreven aan de EU-commissarissen[1], waarin wordt opgeroepen tot een robuuste en effectieve EU-richtlijn om te helpen voorkomen dat brute mensenrechtenschendingen door bedrijven, zoals die waarmee haar familie wordt ervaren, opnieuw plaatsvinden. Ook in 2023 stuurde ze een open brief aan EU-besluitvormers Zij uitten grote bezorgdheid over het feit dat de ontwerprichtlijn niet volledig dezelfde due diligence-verplichtingen voor de financiële sector omvatte als voor andere bedrijven.

In deze cruciale week voor de goedkeuring van de Europese Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn herinneren we ons de woorden van Bertha Zuñiga:

"Dit is een geweldige kans voor de EU om leiderschap te tonen en ervoor te zorgen dat bedrijven verantwoordelijk handelen'.

Wij roepen de EU-lidstaten op om vóór een robuuste richtlijn te stemmen die de toegang tot de rechter voor slachtoffers mogelijk maakt.


[1] COPINH werd opgericht door Berta met als doel de territoriale en fundamentele rechten van het Lenca-volk te verdedigen.


Omslagfoto: Het graf van de vermoorde mensenrechtenverdediger Berta Caceres. 2019. Krediet: Garry Walsh, Trócaire

Extra bronnen:
Documentaire: "De illusie van overvloed", 2022. persmap.

Deel deze inhoud op sociale media