Internationale Vrouwenrechtendag 2024 - CIDSE

Internationale Vrouwenrechtendag 2024

Verhalen van hoop en weerstand van het CIDSE-netwerk

Elk jaar is de Internationale Vrouwenrechtendag (IWD) een moment om extra zichtbaarheid en steun te geven aan de dagelijkse strijd van vrouwen om voor hun rechten te vechten, om op te roepen tot gedurfde actie om genderonrecht wereldwijd aan te pakken, om het werk van vrouwen, vrouwenrechten en vrouwenrechten onder de aandacht te brengen. rechtenbewegingen en organisaties voor genderrechtvaardigheid die ons inspireren, en om na te denken over de offers en prestaties die vrouwen over de hele wereld hebben gebracht. 
In deze blog belichten we enkele van de vele verhalen van hoop en verzet die onze leden en hun partners deelden op IWD 2024.  

Broederlijk Delen, België 
Voor IWD deelt Broederlijk Delen een bericht uit Oeganda waar PELUMwerkt een netwerk van hun partners niet alleen aan voedselsoevereiniteit, maar ook aan gendergelijkheid.
👉 https://twitter.com/pelum_uganda/status/1765939477007016117


CAFOD, Engeland en Wales 
Ter gelegenheid van IWD brengt CAFOD een speciale aflevering uit van zijn Voices of Change-podcast met Nehan Nargis, de voormalige minister van Mijnbouw en Petroleum van Afghanistan en een fervent pleitbezorger voor vrouwenrechten, die het land ontvluchtte nadat de Taliban de macht in 2021 overnamen. van vrouwen en meisjes in Afghanistan vandaag de dag niets minder is dan gender-apartheid”, zegt ze. Bekijk de video of luister naar de Podcast voor een diepgaande blik op de uitdagingen waarmee Afghaanse vrouwen worden geconfronteerd en haar hoopvolle visie op de toekomst.
CAFOD organiseerde op 9 maart ook een evenement om vrouwen in de katholieke kerk te vieren met zuster Marie-Kolbe Zamora, OSF en zuster Ngozi Uti, die bespraken hoe we de bijdrage van vrouwen op alle gebieden van de kerk beter kunnen erkennen.
👉 https://cafod.org.uk/voices-of-change
👉 https://www.facebook.com/CAFOD/posts/824311576402299


CCFD-Terre Solidaire, Frankrijk
In november 2023 kwamen ruim 1500 vrouwen uit heel Latijns-Amerika bijeen in El Salvador voor de feministische bijeenkomst “Encuentro Feminista de Latinoamérica y el Caribe”. Sarah Woodrow Picot, campagnecoördinator van CCFD-Terre Solidaire, woonde de bijeenkomst bij en deelt haar ervaringen in de nieuwste aflevering van de CCFD-Terre Solidaire podcastserie “Le temps d'un café”. Hun Latijns-Amerikaanse partners, Cecilia Carozzo van FEC in Argentinië, Jenny Moron van de vereniging in MUDHA in de Dominicaanse Republiek en Darlene en Sara Braga van CPT Acre in Brazilië delen ook wat 'feminisme' voor hen betekent.
👉 In Amérique Latine, le feminisme dans la chair
👉 Et pour vous, c'est quoi le #feminisme?


Cordaid, Nederland 
Op IWD viert Cordaid de kracht, veerkracht en prestaties van vrouwen over de hele wereld: “Laten we blijven vechten voor gelijkheid, empowerment en een wereld waarin vrouwen en meisjes de kans hebben om hun volledige potentieel te bereiken. Samen kunnen wij het verschil maken!”
Cordaid deelt ook het verhaal van Adnan Salama Udulu, een 20-jarige vrouw uit een klein dorpje in het noordwestelijke district Yumbe, Oeganda, dat goed aansluit bij het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar: “Investeer in vrouwen: versnel de vooruitgang. Adnan is door Cordaid getraind in landbouwpraktijken via het project Skilling in Agripreneurship for Verhoogd Youth Employment (SAY) en inspireert haar gemeenschap om duurzame kleinschalige landbouw te omarmen. Ze heeft geleerd hoe je tomaten het beste kunt planten, hoe je zaaibedden kunt aanleggen en hoe je organische mest kunt maken van koeienmest en geitenmest. Door haar werk is Adnan een mentor en rolmodel geworden voor jonge vrouwen die willen doorbreken in de door mannen gedomineerde landbouwwereld in de West-Nijlregio.
👉 Samen kunnen we een verschil maken!
👉 Het verhaal van Adnan Salama Udulu, Oeganda


Ontwikkeling en vrede, Canada 
In de aanloop naar de IWD woonde Carl Hétu, uitvoerend directeur Ontwikkeling en Vrede, de Women Leaders Conference in Rome bij, mede georganiseerd door Caritas Internationalis met de Australische en Britse ambassades bij de Heilige Stoel, waar vrouwelijke leiders van over de hele wereld hun ervaringen binnen en buiten de katholieke kerk deelden. Development and Peace zet ook de schijnwerpers op een van haar partners, de Catholic Women's League of Canada (CWL), die een diepgaande impact heeft op de levens van vrouwen over de hele wereld. Als Development and Peace roepen zij iedereen op om de gemeenschappelijke reis naar een meer inclusieve en mondige toekomst voor vrouwen overal ter wereld voort te zetten.
👉 Registratie van de Women Leaders-conferentie
👉 Facebook bericht


Entraide et Fraternité, België  
Een verband tussen internationale handelsovereenkomsten en gendervraagstukken? Een dergelijke verklaring lijkt vergezocht, gezien de afstand tussen de twee kwesties. En toch... worden identieke waarnemingen gedaan in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De huidige organisatie van de internationale handel verslechtert de levensomstandigheden van vrouwelijke boeren in het mondiale Zuiden aanzienlijk. Op IWD besluiten Entraide en Fraternité dit weinig bekende aspect van de feministische strijd onder de aandacht te brengen. 
👉 Handel internationaal en genre


FEC, Portugal 
Op IWD laat FEC zich inspireren door de 27 vrouwen die met hen werken en die dagelijks een voorbeeld zijn van toewijding en veerkracht!
👉 Inspiramo-nos nas 27 mulheres


FOCSIV, Italië 
Gendergelijkheid en zelfbeschikking van alle vrouwen en meisjes. Dit is het doel van FOCSIV. Ivana Borsotto, voorzitter van FOCSIV zei: “Dit is onze toewijding, dit is onze praktijk. In ons dagelijks leven, in onze/de samenwerking en internationale solidariteit.”
👉 Zorg ervoor dat u genereus en automatisch bepaalt wat u wilt doen en wat u wilt doen


KOO/DKA Oostenrijk 
DKA Oostenrijk zette Antonia, Anna, Lara, Milla en Magdalena in de spotlight: sterzangers voor een rechtvaardige wereld. Twee derde van alle kerstliederenzangers zijn vrouwen. Ook de organisatie, catering en vele andere taken die bij het zingen van kerstliederen komen kijken, zijn vaak in handen van toegewijde vrouwen. In veel landen vechten meisjes en vrouwen nog steeds voor basisrechten: toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en zelfbeschikking. De Carol Singers Campaign steunt projecten die meisjes en vrouwen empoweren en hen in staat stellen een waardig leven te leiden. Door hun inzet dragen de kerstzangers bij aan een wereld waarin alle mensen gelijke rechten hebben, ongeacht geslacht, afkomst of religie. Op deze IWD bedankt DKA alle kerstzangers en hun helpers voor hun inzet en voorbeeld.
👉 #weltfrauentag: Königinnentag


Manos Unidas, Spanje 
Deze IWD, Manos Unidas, herinnert ons eraan dat armoede in de 21e eeuw, ondanks veel vooruitgang, nog steeds een vrouwelijk gezicht heeft. Geen enkel land ter wereld heeft echte gendergelijkheid bereikt. In een video brengen ze de realiteit van vrouwen in het Mondiale Zuiden over. In Ecuador stierven vorig jaar bijvoorbeeld meer dan 300 vrouwen als gevolg van feminicide. Samen met andere NGO's zoals Fundación Nosotras con Equidad werkt Manos Unidas onvermoeibaar om ervoor te zorgen dat Ecuadoraanse vrouwen de protagonisten van hun eigen ontwikkeling kunnen zijn (worden). Ook vertellen ze de verhalen van Mónica, Amida en Mariam, drie vrouwen die vechten om te overleven in Tanzania.
👉 Het kan zijn dat het te lang geleden is
👉 La lucha por la supervivencia de las mujeres tanzanas


Maryknoll Office for Global Concerns, VS 
Maryknoll Office steunde dit jaar het UN IWD-thema “omdat het waarborgen van de rechten van vrouwen en meisjes in alle aspecten van het leven de enige manier is om welvarende en rechtvaardige economieën en een gezonde planeet voor toekomstige generaties veilig te stellen.”
👉 Investeer in vrouwen, versnel de vooruitgang


Misereor, Duitsland  
Vrouwen vormen de helft van de wereldbevolking en moeten gelijk behandeld worden – maar helaas is dit nog niet overal het geval! Samen met haar projectpartners zet Misereor zich in om aan de basisbehoeften van vrouwen te voldoen en hen tegelijkertijd in staat te stellen economische, sociale en politieke onafhankelijkheid te bereiken. Het is belangrijk om vrouwen een stem te geven en van hen protagonisten van verandering te maken – een verandering die de samenleving als geheel ten goede komt. Deze IWD zet Misereor de spotlight op Peky Rubín de Celis Méndez uit Bolivia, Thérèse Coulibaly uit Mali en Domingas Amaral Afonso uit Oost-Timor.
👉 Frauenrechte sterke weltweit


SCIAF, Schotland 
Op IWD deelt SCIAF een gebed voor vrouwen over de hele wereld.  


Trócaire, Ierland 
Deze IWD, Trócaire belicht de verbazingwekkende triomfen van de empowerment van vrouwen en grondbezit in Sierra Leone. In strijd met het eeuwenoude geloof dat grondbezit is voorbehouden aan mannen, ervaren de gemeenschappen van Bombali een transformerende verandering.

👉 Een licht schijnen voor vrouwenrechten in Sierra Leone


Vastenactie, Nederland
Op IWD belicht Vastenactie de situatie van jonge vrouwen in Zimbabwe, waar één op de drie meisjes trouwt vóór de leeftijd van 18 jaar. Mannen in Zimbabwe zijn het hoofd van het gezin en beheren het geld. Traditionele genderrollen, waarbij vrouwen ook geen controle hebben over het gebruik van land en gewassen, vergroten hun kwetsbaarheid. Om vrouwen en jongeren te ondersteunen bij het genereren van een eigen inkomen, worden twintig groepen voorzien van een naaimachine en startmateriaal zodat ze kleding, waaronder schooluniformen, kunnen maken en verkopen. Dit helpt de vrouwen economische onafhankelijkheid te verwerven.
👉 https://www.facebook.com/VastenactieNL/posts/389031350525780

voorOmslagafbeelding: Inheemse vrouw uit het Chimborazo-gebied (Ecuador) Credit: Josep Vecino / Manos Unidas.

Deel deze inhoud op sociale media