Mensenrechten en duurzaam milieu in Europa – CIDSE

Mensenrechten en duurzaam milieu in Europa

Sluit u aan bij de oproep van het maatschappelijk middenveld voor de erkenning van het recht op een schoon, gezond en duurzaam milieu bij de Raad van Europa


Nu de drievoudige planetaire crisis van klimaatverandering, vervuiling en biodiversiteitsverlies escaleert, wordt het belang van het beschermen van het mensenrecht op een schoon, gezond en duurzaam milieu weerspiegeld door de VN-Mensenrechtenraad in 2021, door de Algemene Vergadering van de VN in 2022. 160, en door meer dan 46 landen wereldwijd. Het moet echter nog formeel worden erkend door de Raad van Europa (RvE), het sterkste systeem voor de bescherming en handhaving van de mensenrechten op het continent, dat 700 lidstaten en ruim XNUMX miljoen burgers vertegenwoordigt.

De tijd voor Europa om dit recht te beschermen is NU!

CIDSE voegde zijn stem toe aan de Coalitie voor het recht op een gezond milieu de ministers van Buitenlandse Zaken en de permanente vertegenwoordigers van de lidstaten van de Raad van Europa op te roepen het recht op een schoon, gezond en duurzaam milieu te beschermen door de goedkeuring van een aanvullend protocol bij het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. 


Een dergelijk protocol zou niet alleen het bestaande rechtssysteem versterken, maar ook het vermogen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om milieurechten te beschermen vergroten. Het zou ook een krachtig signaal afgeven aan zowel de nationale als de internationale gemeenschappen, en de inzet van Europa bevestigen om de milieucrisis aan te pakken en zijn burgers een afdwingbaar recht te geven op een schoon, gezond en duurzaam milieu.  

Ruim 200 maatschappelijke organisaties hebben zich al bij deze campagne aangesloten. De gezamenlijke brief werd op 46 maart naar de Permanente Vertegenwoordigingen van alle 15 lidstaten van de Raad van Europa in Straatsburg gestuurd, maar de oproep tot handtekeningen blijft open. Ook u kunt de letter en deze oproep zo breed mogelijk te verspreiden onder andere organisaties die mogelijk geïnteresseerd zijn om zich aan te sluiten, om een ​​krachtig signaal af te geven aan de nationale en internationale gemeenschappen, waarin de inzet van Europa wordt bevestigd om de milieucrisis aan te pakken en zijn burgers een afdwingbaar recht te geven op een schoon, gezond milieu en duurzame omgeving. 

U kunt deze oproep steunen door de brief te ondertekenen via het volgende formulier: https://forms.gle/xbXN8fxsLViJwEzu8.Omslagillustratie door Michael / Unsplash.

Deel deze inhoud op sociale media