Open brief aan het COP29-voorzitterschap - CIDSE

Open brief aan het COP29-voorzitterschap

“Stop de grote olie-invloed en bescherm de mensenrechten op de klimaattop van Azerbeidzjan”, eisen meer dan 150 organisaties.


Een grote coalitie van meer dan 150 maatschappelijke organisaties, waaronder CIDSE, roept de deelname van de olie-industrie aan de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties op in een poging het proces van een ernstig belangenconflict dat kon bedreigen het succes van COP29, de VN-klimaattop zal in november in Azerbeidzjan plaatsvinden.

De recente aankondiging dat Azerbeidzjan de staatsoliebaas Rovshan Najaf in het organiserend comité zal opnemen, zet een zorgwekkende trend voort van een grotere invloed van de olie-industrie op de gastlanden van de VN-klimaattoppen.

De mondiale coalitie onder leiding van 350.org en Oil Change International hebben hun zorgen uiteengezet in een open brief aan COP29-voorzitter Mukhtar Babayev. De brief, oorspronkelijk ondertekend en verzonden door de uitvoerend directeuren van 350.org, Oil Change International, Action Aid en CIEL, heeft nog steeds geen antwoord ontvangen van het COP29-voorzitterschap. Organisaties waaronder jongeren-, milieu-, mensenrechten- en inheemse groepen uit meer dan 50 landen en zes continenten hebben zich sindsdien aangesloten.

De organisaties de verwijdering van Rovshan Najaf eisen, voorzitter van de Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan (SOCAR), van het organisatiecomité van de COP29, om het belangenconflict aan te pakken. Vorig jaar maakte SOCAR, de staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan, plannen bekend om de productie van fossiele brandstoffen uit te breiden wat onverenigbaar is met het Akkoord van Parijs – de hoeksteen van de COP-klimaatonderhandelingen.

In de open brief worden verder diepe zorgen geuit vrijheid van meningsuiting, vreedzame vergadering en mensenrechten van het maatschappelijk middenveld in het COP29-gastland Azerbeidzjan. De organisaties vragen Babayev om opheldering van de rol van Ilgar Musayev, het hoofd van de Dienst Speciale Communicatie en Informatiebeveiliging van het land, die ook is aangesteld als lid van het organisatiecomité.Omslagfoto credits: 350.org

Deel deze inhoud op sociale media