Gemeenschappen en sociale leiders van Sur de Bolívar bedreigd – CIDSE

Gemeenschappen en sociale leiders van Sur de Bolívar worden bedreigd

Dringende oproep voor de bescherming van het leven en de integriteit van de gemeenschappen en sociale leiders van Sur de Bolívar (Colombia)

30 april 2024Internationale maatschappelijke organisaties die deze verklaring hebben ondertekend, geven een dringende waarschuwing af over de zorgwekkende situatie waarmee gemeenschappen in Sur de Bolivar worden geconfronteerd.

Sociale, regionale en nationale sociale organisaties, fondsen, programma’s en internationale beschermingsorganisaties in Colombia, evenals de internationale NGO’s die in Colombia werken, benadrukken nadrukkelijk verwerp de moord op Narciso Beleño, die plaatsvond in Santa Rosa del Sur, op zondag 21 april 2024. Narciso was al lang een boerenleider en voorzitter van de Federación Agrominera del Sur de Bolívar, die de strijd van de gemeenschappen Sur de Bolívar en Magdalena Medio leidde in hun inspanningen om een ​​waardig leven te leiden, vrij van geweld. Zijn werk voor de opbouw van vrede en sociale rechtvaardigheid was onvermoeibaar, en zijn dood laat degenen die in het gebied wonen in een staat van angst achter.

Wij nemen er met grote bezorgdheid nota van dat de situatie in de subregio van het zuiden van Bolívar de afgelopen anderhalve week, volgens informatie van sociale organisaties, sociale media en de autoriteiten, heeft geleden onder de gewelddadige inval van de Autodefensas Gaitanistas de Colombia. De moord op Narciso draagt ​​bij aan meerdere vormen van agressie, waaronder willekeurige detenties van gemeenschapsleden en moorden in de gemeenten Morales en Arenal. Op 21 april 2024 werden ongeveer 150 mensen uit de gemeenschappen van het dorp Micoahumado en andere dorpen in Morales met geweld ontheemd naar de gemeentelijke hoofdstad Morales. Ze zochten hun toevlucht in het onderwijscentrum Vicente Hondarza om hun leven en integriteit te beschermen.

Wij ondersteunen de herhaalde waarschuwingen van de gemeenschap, rapporten uit het maatschappelijk middenveld, de waarschuwingen en hoorzittingen van het bureau van de Ombudsman en de voortdurende oproepen van maatschappelijke organisaties over de wanhopige situatie waarmee de gemeenschappen van Sur de Bolívar worden geconfronteerd. De gemeenschappen in deze regio hebben het recht om op hun grondgebied te blijven en een leven te leiden dat vrij is van alle vormen van geweld. Zij hebben recht op staatsbescherming en op actie van de strijdkrachten, lokale autoriteiten, het Openbaar Ministerie en de rechters om te garanderen dat illegale gewapende organisaties op dit grondgebied niet op criminele wijze en volledig straffeloos optreden. De gemeenschappen van Sur de Bolívar hebben het recht te verwachten dat statelijke actoren, in het bijzonder de strijdkrachten, handelen in overeenstemming met de wet, en dat allen die betrokken zijn bij het gewapende conflict zich onvoorwaardelijk houden aan de normen en beginselen van het internationaal humanitair recht.

Als Colombiaanse maatschappelijke organisaties en als ondersteunende internationale organisaties vragen wij dat de gemeenschappen in de Sur de Bolívar effectief kunnen worden beschermd, dat structurele oplossingen worden gegarandeerd zodat dit geweld niet voortduurt, dat sociale leiders en het recht om rechten te verdedigen worden beschermd. en dat de deelname aan het vredesproces geen verdere risico's met zich meebrengt voor de gemeenschappen en hun leiders.

Wij betuigen ons diepste medeleven met Narciso's familie, vrienden en de gemeenschappen die zijn werk zoveel jaren hebben ontvangen. Wij hopen dat deze misdaad en de duizenden agressies die in de Sur de Bolívar worden gepleegd, worden onderzocht en bestraft door het rechtssysteem, en dat er een einde zal worden gemaakt aan de verschrikkingen en het lijden van de gemeenschappen die leven en werken onder de belegering van de criminelen. gewapende groepen die de regio domineren. Gezien de lange geschiedenis van kwetsbaarheid van de bevolking van deze regio en de decennia van verwaarlozing, stilte en ineffectiviteit door de autoriteiten, zou de regering van president Petro leiding moeten geven aan gecoördineerde en effectieve staatsactie om de barbarij in deze hoek van de Magdalena Medio te stoppen.Omslagafbeelding: Landschap van het San Lucas-gebergte, centrale Andes, Colombia
Krediet: PDPMM

Deel deze inhoud op sociale media