Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE, praat met de Vaticaanse radio over Evangelii Gaudium - CIDSE

  Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE, praat met de Vaticaanse radio op Evangelii Gaudium

  "Evangelii Gaudium": hulp en begeleiding bieden op de weg naar mondiale gerechtigheid

  Paus Franciscus stelt de armen en kwetsbaren centraal in zijn eerste apostolische vermaning.

  'Evangelii Gaudium' - 'De vreugde van het evangelie' - gepubliceerd in november, moedigt christenen aan om te beginnen aan 'een nieuw hoofdstuk van evangelisatie gekenmerkt door deze vreugde, terwijl ze wijzen op nieuwe paden voor de reis van de kerk in de komende jaren. In het document roept paus Franciscus kerk, economie en maatschappij op om diepgaande veranderingen door te maken, en hij vraagt ​​zich af wat het dominante economische paradigma van groei en consumptie is. Over de hele wereld en uit alle geledingen van de samenleving hebben mensen gereageerd op het document, zowel in zijn geheel als gericht op afzonderlijke secties, afhankelijk van hun specifieke interesse of actieterrein. Bernd Nilles is de secretaris-generaal van CIDSE, de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus. Hij vertelde Linda Bordoni van Vatican Radio dat "Evangelii Gaudium" een mijlpaaldocument is en dat het hulp en begeleiding zal bieden aan CIDSE en alle mensen van goede wil in zijn inspanningen voor wereldwijde gerechtigheid en een paradigmaverschuiving naar eerlijke en duurzame samenlevingen ...

  Nilles zegt dat zijn eerste reactie was en is dat het een mijlpaaldocument is: "Het is het eerste artikel dat hij echt zelf heeft gepubliceerd en geschreven en het geeft belangrijke richtlijnen". “Voor ons als katholieke ontwikkelingsorganisaties - die voornamelijk worden opgevat als katholieke lekenorganisaties - is het een belangrijk document omdat de Heilige Vader echt het belang van de leken benadrukt, hij begrijpt volledig dat we niet in een luchtbel leven en werken, we zijn echt blootgesteld aan het dagelijkse leven van gewone mensen, werken we met veel seculiere groepen ”. Nilles zegt dat “er een grote verandering komt in het verleden, dat onze kerk soms te wantrouwend was tegenover het werken met mensen die niet noodzakelijk alle overtuigingen van de kerk delen. En ik denk dat hij ons echt uitnodigt om met anderen samen te werken, ook met degenen die misschien een ander begrip van de samenleving hebben, die niet-gelovigen zijn ”. En als commentaar op de bewering van de paus dat "leken de overgrote meerderheid van Gods volk vormen", zegt Nilles dat veel lekenorganisaties met deze grote meerderheid werken. Hij zegt: “we werken met parochies, met veel vrijwilligers die zich bezighouden met justitiekwesties, maar we werken ook samen met veel vrouwenorganisaties en organisaties die een goed begrip hebben van wat gendergelijkheid betekent”. Hij wijst erop dat 'er in de kerk mensen zijn die een beetje achterdochtig zijn over hun aanpak, maar we begrijpen volledig dat als we vrouwen empowerment willen geven en we vrouwen een gelijk aandeel van middelen en rollen in de samenleving willen geven, we moeten werken. met deze concepten en we moeten ruimdenkend zijn ”. Nilles zegt dat naar zijn mening de Heilige Vader een heel belangrijke dimensie heeft toegevoegd aan “werken met de armen, werken met leken. Hij noemt het subsidiariteit, wat een kernprincipe is van de katholieke sociale leer, maar hij houdt verband met decentralisatie. En als je zijn paper leest, zie je veel citaten, veel bronnen: hij verwijst naar nationale en continentale bisschoppenconferenties en dit - zegt hij - is echt nieuw. "Dit is een sterke indicatie dat de Heilige Vader echt wil luisteren naar wat er op de grond gebeurt ..."

  Je kunt luisteren naar de volledig interview hier

  Tekst oorspronkelijk gepubliceerd door de Vatican Radio

  Deel deze inhoud op sociale media