COP20 eindigt in Lima: kerkleiders en katholieke ngo's eisen een einde aan fossiele brandstoffen, regeringen verlaten de wereld op weg naar opwarming van 4 graden - CIDSE
Persbericht

COP20 eindigt in Lima: kerkleiders en katholieke NGO's eisen einde aan fossiele brandstoffen, regeringen verlaten de wereld op weg naar opwarming in de 4-graad

CIDSE, een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsorganisaties van 17, is trots op de inspanningen van de katholieke kerk en katholieke organisaties tijdens de 20 (COP20) klimaatonderhandelingen van de Conferentie van Partijen in Lima, Peru, maar van streek over het zwakke resultaat van de conferentie zelf.

Aan het einde van de onderhandelingen stuurde paus Franciscus een sterke boodschap aan de president van COP20, de heer Manuel Pulgar-Vidal. "De tijd om wereldwijde oplossingen te vinden dringt", schreef de paus, en concludeerde dat een effectieve strijd tegen de opwarming van de aarde alleen mogelijk zal zijn door een collectieve reactie, vrij van politieke en economische druk, in staat om wantrouwen te overwinnen en een cultuur van solidariteit, ontmoeting en dialoog te bevorderen.

Dit was niet wat de CIDSE-delegatie tijdens de onderhandelingen zag. Hoewel katholieke bisschoppen, ondersteund door CIDSE, opgeroepen om een ​​einde te maken aan het verbruik van fossiele brandstoffen op een evenement op hoog niveau, en hoewel Mgr. Theotonius Gomes, sprekend voor de grotere interreligieuze gemeenschap, riep de regeringen op om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 ° C, maar de COP20 zelf liet slechts beperkte vooruitgang zien op het gebied van emissiereducties na 2020. De zwakke doelstelling van de EU om de uitstoot van broeikasgassen met 40% terug te dringen voor 2030 houdt de wereldwijde temperatuurstijging niet in stand onder de catastrofale 2 ° C, en op de COP20 toonde geen van 's werelds grootste uitstoters klimaatleiderschap, en liet die rol vooral over aan landen in Latijns-Amerika die al voor veel ontwikkelingsuitdagingen staan ​​en weinig historische verantwoordelijkheid hebben, maar toch bijdragen aan het Green Climate Fund. Terwijl Afrikaanse landen probeerden de definitieve tekst over financiën te versterken en kleine eilandstaten vochten voor "Loss and Damage", compensaties voor de klimaatverandering die al gaande is, blokkeerde het Globale Noorden consequent hun inspanningen.

“Regeringen hebben laten zien dat ze er geen belang bij hebben de tekst goed te krijgen voor de overeenkomst in Parijs, laat staan ​​dat ze de armsten en kwetsbaarsten beschermen. Ze hebben geen garanties gegeven aan degenen die het ergst zullen worden getroffen. Kerkleiders hebben een sterke, duidelijke verklaring afgelegd waarin wordt opgeroepen tot een einde aan het tijdperk van fossiele brandstoffen door te streven naar 100% hernieuwbare energie, klimaatfinanciering op te schalen en te voorzien in de aanpassingsbehoeften van ontwikkelingslanden, maar daar werd niet naar geluisterd. " zei Meera Ghani, CIDSE Policy and Advocacy Officer for Climate Justice. "We hopen dat de encycliek van de paus volgend jaar de druk op regeringen verhoogt om te presteren, hoewel de oproep van Lima voor ambitieuze actie ons weinig hoop geeft op actie, ambitieus of anderszins."

Op weg naar COP21 in Parijs 2015 en de eerlijke en wettelijk bindende klimaatovereenkomst die moet worden ondertekend, zal CIDSE blijven mobiliseren en samenwerken met alle mensen van wil. Terwijl paus Franciscus vlak voor het einde van de onderhandelingen tweette, “Ecologie is essentieel voor het voortbestaan ​​van de mensheid; het is een morele kwestie die ons allemaal aangaat. " CIDSE ziet dat dit vereist dat wordt voldaan aan de belofte dat klimaatfinanciering 100 miljard US dollar per jaar bereikt door 2020 en een sterke inzet voor actie tegen klimaatverandering van wereldregeringen. Iets minder is het negeren van de oproepen van degenen die de straten van New York en elders hebben betreden voor de grootste klimaatmars in de geschiedenis in september 2014 en in Lima bij de COP20. De Lima COP heeft ons niet gegeven wat we nodig hebben om volgend jaar op de COP21 een deal te bereiken in Parijs.

Afbeeldingen van evenementen in Lima die CIDSE heeft georganiseerd of bijgewoond kunnen zijn hier te vinden.

Meer informatie over CIDSE-activiteiten op de COP20

CIDSE_press_release_end_of_COP20.pdf

Deel deze inhoud op sociale media