Persbericht: CIDSE weerspiegelt de oproep van de paus tot wereldwijde solidariteit om klimaatverandering en ongelijkheid te bestrijden door middel van de encycliek "Laudato si '" - CIDSE

Persbericht: CIDSE sluit aan bij de oproep van de paus tot wereldwijde solidariteit om klimaatverandering en ongelijkheid te bestrijden via de encycliek 'Laudato si' '

Een conferentie georganiseerd door CIDSE en Pontifical Council for Justice and Peace over 2-3 juli in Rome zal een platform bieden voor verdere discussie over de encycliek, meer informatie hieronder

Vandaag herhaalde CIDSE de dringende en tijdige oproep van de paus aan politici, gemeenschappen en mensen van alle generaties om op te treden tegen klimaatverandering en sociaal onrecht. CIDSE verwelkomt van harte de encycliek 'Laudato si' over Care for our Common Home, wiens open toon en bottom-up benadering de weg baant voor een dialoog met alle mensen van goede wil om oplossingen te vinden voor de huidige ecologische crisis en ongelijkheden aan te pakken.

Het werk dat tot dusver door veel maatschappelijke organisaties is verricht om voor gerechtigheid te vechten, is niet onopgemerkt gebleven door de paus, die schreef: “We kunnen niet nalaten de inzet van internationale organisaties en maatschappelijke organisaties te prijzen die publieke aandacht op deze kwesties vestigen en kritisch zijn samenwerking, met legitieme middelen van druk ”. Dit, samen met de boodschap van hoop op verandering die de encycliek vergezelt, vult CIDSE met kracht en hoop voor ons toekomstige werk.

De encycliek erkent het gebrek aan vooruitgang bij de aanpak van klimaatverandering en roept op tot dringende maatregelen om de groeiende "ecologische crisis" aan te pakken. Ontkenning van klimaatverandering is volgens de paus gedreven door de wil om gevestigde financiële belangen te beschermen: “De politiek moet meer aandacht besteden aan het voorzien in nieuwe conflicten en het aanpakken van de oorzaken die daartoe kunnen leiden. Maar krachtige financiële belangen blijken het meest bestand tegen deze inspanning, en politieke planning heeft vaak een gebrek aan visie. Wat zou iemand in dit stadium ertoe aanzetten om aan de macht te blijven en alleen te worden herinnerd vanwege zijn onvermogen om actie te ondernemen wanneer dit dringend en noodzakelijk was? "

De paus ziet echter ook kansen voor sociale transformatie bij het aanpakken van de klimaatcrisis - kansen die werden gemist ten tijde van de financiële crisis, maar nu moeten worden aangegrepen. Volgens de encycliek is het klimaat een gemeenschappelijk goed van alles voor iedereen, en sociale en ecologische onrechtvaardigheden gaan hand in hand. We worden door paus Franciscus geroepen om de armsten centraal te stellen, degenen die niet verantwoordelijk zijn voor de verschrikkelijke gevolgen van klimaatverandering voor het leven van mensen en minder middelen hebben om te reageren. De tekst zegt: "Toch zou het ook verkeerd zijn om andere levende wezens te beschouwen als louter objecten onderworpen aan willekeurige menselijke overheersing. Wanneer de natuur uitsluitend wordt beschouwd als een bron van winst en winst, heeft dit ernstige gevolgen voor de samenleving. Deze visie van "de macht heeft gelijk" heeft enorme ongelijkheid, onrechtvaardigheid en gewelddadigheden teweeggebracht tegen de meerderheid van de mensheid, omdat middelen in de handen van de eerste komen of de machtigste: de winnaar neemt alles. Geheel in tegenspraak met dit model zijn de idealen van harmonie, rechtvaardigheid, broederschap en vrede zoals voorgesteld door Jezus. "

Deze positie wordt volledig gedeeld door CIDSE en ondersteunt ons werk op het gebied van 'klimaat rechtvaardigheid”. CIDSE-president Heinz Hödl zei: “Veel gemeenschappen over de hele wereld waarmee we samenwerken, zoals in het Amazonegebied, worden vervolgd voor het verdedigen van de schepping en hun rechten tegen megaprojecten. Deze zogenaamde "ontwikkelingsprojecten" voor steenkoolwinning, monoculturen en waterkrachtcentrales zijn kenmerkend voor hoe een paar machtigen profiteren van de huidige modellen gebaseerd op fossiele brandstoffen en intensieve winning van hulpbronnen. We moeten dringend afstand nemen van destructieve praktijken, zoals afstoten van fossiele brandstoffen en investeringen ombuigen naar duurzame energietoegang voor iedereen. "
De encycliek versterkt ook de geest van transformatie en "heroverweging van ontwikkeling" die door het werk van CIDSE loopt: gebaseerd op het begrip van Sint Franciscus van de schepping als ons gemeenschappelijke thuis, roept de tekst op tot een transformationele verandering waarin alle mensen kunnen leven waardigheid en dat vereist dat verantwoordelijkheid op alle niveaus wordt opgenomen: internationaal, lokaal en individueel. Op individueel niveau sluit CIDSE zich aan bij de oproep van de paus voor eenvoudige veranderingen in leven en levensstijl als liefdesdaden waardoor iedereen kan bijdragen aan een duurzamere planeet.

De timing van de encycliek is ook relevant omdat 2015 een heel belangrijk jaar is voor de toekomst van de mensheid. De derde internationale conferentie over ontwikkelingsfinanciering vindt plaats in Addis Abeba in juli, een nieuwe reeks doelstellingen voor duurzame ontwikkeling moet in september in de Verenigde Naties worden overeengekomen en in december zal de klimaatconferentie in Parijs (COP 21) zoek een nieuwe overeenkomst. Bernd Nilles, CIDSE secretaris-generaal zei: "De komende maanden zullen cruciaal zijn voor beslissingen over ontwikkeling en zorg voor de planeet. We hopen dat politici en beleidsmakers de krachtige boodschappen van de encycliek aan boord zullen nemen en dat de uitkomsten van deze internationale bijeenkomsten het gemeenschappelijk belang voorop zullen stellen en het verschil kunnen maken. "

CIDSE zal de berichten van de encycliek verder bespreken en analyseren tijdens de conferentie: 'People and Planet First: the Imperative to Change Course' die op 2-3 juli in Rome plaatsvindt. De conferentie zal kerkleiders, besluitvormers, wetenschappers en een breed scala van vertegenwoordigers van katholieke en maatschappelijke organisaties uit verschillende regio's van de wereld samenbrengen. De conferentie zal worden voorafgegaan door een persconferentie op 1 juli met de volgende sprekers:
• HE kardinaal Peter Turkson: voorzitter van de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede;
•Mevrouw. Naomi Klein: Auteur. Laatste publicatie: "This Changes Everything" (Una rivoluzione ci salverà);
• Prof. Ottmar Edenhofer: medevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
• De heer Bernd Nilles: CIDSE secretaris-generaal.

Meer informatie over de persconferentie is beschikbaar op:
https://www.cidse.org/newsroom/pontifical-council-for-justice-and-peace-cidse-press-conference-1st-july-2015.html

Interviews:
Bernd Nilles (CIDSE secretaris-generaal) en Meera Ghani, (CIDSE Climate Justice Policy Officer) zijn beschikbaar voor interviews over het langdurige werk van CIDSE op de gebieden die verband houden met de encycliek.

Neem contact op met:
Valentina Pavarotti, CIDSE Media & Communication Officer, pavarotti@cidse.org, +32 (0) 2 282 40

Opmerkingen voor de redactie:
CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus die samenwerken voor wereldwijde gerechtigheid. Onze 17-lidorganisaties uit Europa en Noord-Amerika komen samen onder de paraplu van CIDSE om armoede en ongelijkheid te bestrijden. We dagen regeringen, bedrijven, kerken en internationale organisaties uit om beleid en gedrag te voeren dat mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling bevordert. Dit zijn belangrijke elementen van onze missie, die we proberen te bereiken via gezamenlijke pleitbezorging, campagnes en ontwikkelingssamenwerking. Wij werken met mensen van alle religies en niemand.
https://www.cidse.org/who-we-are.html
Meer informatie over ons werk rond klimaatrechtvaardigheid: https://www.cidse.org/climate-justice.html

 Foto door Moyan Brenn

CIDSE_encyclical_press_release.docx
Programme_CIDSE_PCJP_July_conference_as_of_26_June_for_website_1.pdf

Deel deze inhoud op sociale media