Landroof in Franstalig Afrika: endogene oplossingen identificeren en versterken - CIDSE
Credit: CIDSE

Landroof in Franstalig Afrika: endogene oplossingen identificeren en versterken

Credit: CIDSE

Regionale conferentie, Abidjan, 21-23 november 2017.

Meer dan 70 vertegenwoordigers van Afrikaanse kerkelijke instellingen en geloofsgroepen, sociale bewegingen en basisinitiatieven evenals niet-gouvernementele organisaties uit Afrika, Europa en Amerika kwamen vorige week bijeen in Abidjan onder het motto "Landroof in Franstalig Afrika: identificatie en versterking van endogene oplossingen ”.

Het evenement werd georganiseerd door het platform "Ons land is ons leven", gevestigd aan de conferentie over "Land Grab en Just Governance in Afrika" in Limuru / Kenia in 2015 die kerkelijke en niet-kerkelijke actoren samenbracht om kennis en strategieën voor landroof uit te wisselen.

De Abidjan-conferentie was gericht op het delen van kennis op basis van de praktijken van Afrikaanse gemeenschappen en het ontwikkelen van strategieën om landroof in Afrika te stoppen, naast het opbouwen van netwerken en het versterken van bewegingen binnen Afrika en tussen Afrika en andere continenten. Het was ook een ruimte voor reflectie en discussie over landroofkwesties vanuit het perspectief van Laudato Si ' en katholieke kerk sociale leer.

Organiserend comite

Het organisatiecomité bestond uit RECOWA / CERAO (regionale bisschoppelijke conferentie van West-Afrika), AFJN (Afrikaans geloof en rechtvaardigheidsnetwerk), AEFJN (Afrikaans Europa geloof en rechtvaardigheidsnetwerk), CIDSE, CIKODEV Afrika (Pan-Afrikaans Instituut voor onderzoek, opleiding en actie) voor burgerschap, consument en ontwikkeling in Afrika), Jinukun-COPAGEN (Coalitie voor de bescherming van Afrikaans genetisch erfgoed), AFSA (African Food Sovereignty Alliance), CIKOD (Centrum voor inheemse kennis en organisatieontwikkeling) en CGLTE (Global Convergence on Land and Waterstrijd).

De lidorganisaties van CIDSE die dit initiatief ondersteunden, waren CAFOD, KOO / DKA, Fastenopfer, Manos Unidas en MISEREOR met 19 deelnemende partners uit DR Congo, Ghana, Madagaskar, Mali, Tsjaad en Senegal, samen met MISEREOR en CIDSE-secretariaatspersoneel.

 

 

 

 

 

Op dag I werd de conferentie geopend door Fr. Joseph Aka, secretaris-generaal van RECOWA, de regionale bisschoppelijke conferentie van West-Afrika.

1 openingssessie

 

Het eerste paneel bestond uit de volgende luidsprekers (van links naar rechts):

• Kolonel ME Kouamé Martial, vertegenwoordiger van het ministerie van Water en Bos
• Bisschop Lucius Ugorji, president van de Commissie voor justitie en vrede
• Bisschop Alexis Toubali, 2 en vice-president van RECOWA
• Bisschop Joseph Spiteri, Apostolische Nuncio in Ivoorkust
• Claire Quenum, vertegenwoordiger van AFSA (Alliantie voor voedselsoevereiniteit in Afrika)
• Kadidja Koné, vertegenwoordiger van CGLTE (wereldwijde convergentie van land- en waterstrijd)

 

 

 

 

De sprekers erkenden het feit dat landroof in Afrika toeneemt en een probleem is dat moet worden aangepakt.

Bisschop Joseph Spiteri: “Landroverspreads in alle regio's van Afrika. We moeten beoordelen: wat zijn de verschillende vormen van landroof? Hoe verschilt het fenomeen tussen landen? Maar na analyse van de situatie moeten we ook actie ondernemen. We moeten bespreken welke rol de kerk hierin kan spelen. '

Claire Quenum: “De mensen hebben het recht om zichzelf te voeden. Ze hebben recht op voedselsoevereiniteit. Geen toegang hebben tot land en water is een bedreiging voor voedselsoevereiniteit, agro-ecologie, de ruimte om te leven, de ruimte om dieren te houden. '

Kadidja Koné: “Land, water en de zaden van boeren zijn geen handelswaar, het zijn gemeenschappelijke goederen die voor toekomstige generaties moeten worden bewaard. ”De toegang tot land moet worden gewaarborgd door wettelijke bepalingen op nationaal, regionaal en continentaal niveau om gemeenschappen, vrouwen en de jeugd tegen discriminatie. Dit houdt in weerstand te bieden aan investeringsprogramma's zoals de G7-nieuwe alliantie voor voedselzekerheid en voeding in Afrika of andere publiek-private samenwerkingsverbanden."

3 Bisschoppen delegatie

Negen bisschoppen uit Benin, Burkina Faso, Kameroen, Ivoorkust, Gabon, Guinee, Niger en Togo reisden naar Abidjan om deel te nemen aan de conferentie om te luisteren naar de getuigenissen van mensen die getroffen zijn door landroof en een dialoog te hebben met gemeenschappen, boerenorganisaties, NGO's , geloofsgroepen, sociale bewegingen en anderen.

5 Sr Modestine Rasolofoarivola Vahatra

Zuster Modestine Rasolofoarivola van de organisatie Vahatra in Madagaskar: “Ik ben hier om de netwerken te leren kennen die zich bezighouden met Afrika tegen landroof en om onze Madagassische zaak te delen. In Madagascar wordt landroof veroorzaakt door buitenlandse investeerders en de politici beschermen ons niet tegen het fenomeen. Het ontvangen van landtitels om land te beveiligen is erg ingewikkeld en duur. "

6 Koffi Wisdom Adjawlo YVE Ghana Koffi Wisdom Adjawlo van de Youth Volunteers for the Environment (YVE) in Ghana presenteert een geval van land- en waterroof waarbij een Brits bedrijf in het Bole District van Ghana betrokken is. Het gepresenteerde werk wordt gezamenlijk uitgevoerd door een consortium van kerkelijke en niet-kerkelijke actoren bestaande uit YVE Ghana, GRAIN en het Centre for Indigenous Knowledge and Organisation Development (CIKOD). “De gemeenschap heeft het bedrijf een school, een weg en goede banen beloofd. Niets kwam uit. In plaats daarvan verliezen ze hun landbouwgronden en visgronden. "

 7 Plenaire sessiePlenaire sessie in de vergaderruimte van het RECOWA-centrum.

8 Kadidja Kone Wereldwijde convergentieKadidja Koné is een vertegenwoordiger van de sociale beweging, Global Convergence on Land and Water Struggles en werkte 10 jaar samen met INADES-Ivoorkust. Ze heeft de conferentie mede mogelijk gemaakt.

10 Mariam Zeug enda
Mariam Sow van de Senegalese partnerorganisatie ENDA-Pronat: “Onze ervaringen laten zien dat het pleitbezorgingswerk rond agro-ecologie en goed landbeheer hand in hand moeten gaan. Het is een maatschappelijke taak. Zonder rechtvaardige toegang tot land kunnen mensen geen landbouw bedrijven volgens hun agro-ecologische principes. "

 

WG mining Dion Horizon 3000 partner

Werkgroep mijnbouw met Armand Dione, Forum Civil (Senegal)

 

WG agribusiness

Werkgroep agribusiness: Mamy Rakotondrainibe, Collectif Tany (Madasgacar), Koffi Wisdom, YVE (Ghana) en Rose Oppong, CIKOD (Ghana)

 

WG-sessie buiten

Werkgroep over bossen met Lilia Ravoniarisoa (FVTM) en Merci Ralaitsiferana, boeren uit Madagascar

 

WG wetgeving Sr Modestine Jao partners

Werkgroep wetgeving: Sr. Modestine Rasolofoarivola uit Vahatra en partners uit het netwerk SOA (Madagaskar).

 

Op de laatste dag eindigde de conferentie met de goedkeuring van een krachtige gezamenlijke verklaring ondertekend door ongeveer 60 kerkelijke en niet-kerkelijke acteurs. Bisschoppen en mensenrechtenactivisten zaten samen om de tekst samen op te stellen, waardoor koppelingen tussen alle actoren in het politieke proces om de kerk en het maatschappelijk middenveld bij elkaar te brengen werden vergemakkelijkt. Een andere kracht van de verklaring is dat het de onderwerpen vastlegt die als het belangrijkst worden beschouwd voor de gemeenschappen die getroffen zijn door landroof: hun recht om hun land te beheren als commons in de notie van voedselsoevereiniteit, de noodzaak om hun capaciteiten om te weten en te kunnen versterken te versterken verdedigen hun rechten en de bescherming van hun betrokkenheid die steeds kleiner wordt vanwege de criminalisering van mensenrechtenverdedigers. “We hebben nog nooit zo'n krachtige uitspraak van de Afrikaanse kerk gehad over landroof ”, verklaarden veel deelnemers.

De deelnemers ontwikkelden ook actieplannen voor hun land of regio. Zo hebben de deelnemende bisschoppen zich ertoe verbonden hun kennis over landbeheer in de toekomst uit te breiden en de ideeën van de conferentie binnen kerkelijke instellingen te verspreiden. De West-Afrikaanse werkgroep wil een Whats 'app-groep oprichten om direct een communicatiekanaal te hebben als het gaat om activiteiten tegen landroof op de grond.

 

verklaring opstellen sessie

Verklaring sessie opstellen.

 

Zie ook de Conferentie verslag voor verdere details (alleen beschikbaar in het Frans).

 

FR-Verklaring van de conférence d'Abidjan
EN-Abidjan conferentieverklaring

Deel deze inhoud op sociale media