Naar mij kijken, naar jou kijken - CIDSE

Kijken naar mij, kijken naar jou

Anne Lindsay van CAFOD over wat Europa kan denken van de Amerikaanse regels voor de rapportage van de winningsindustrie.

In juli 2010 werd de enorme Dodd-Frank Consumer and Protection Act wet in de VS. Op woensdag 22 augustus 2012 stemde de Securities and Exchange Commission eindelijk voor het aannemen van de regels voor de implementatie van artikel 1504 van de wet.

Verbazingwekkend genoeg heeft het twee jaar geduurd voordat de regels uitkwamen over hoe Section 1504 - waarvoor land-per-land en project-voor-project rapportage door winningsbedrijven vereist is - geïmplementeerd moet worden, niet in het minst vanwege de forse lobby van de industrie aan de staat.  

In de tussentijd is de Europese Unie echter bezig geweest met het ontwikkelen van eigen voorstellen voor vergelijkbare rapportagevereisten voor olie-, gas- en mijnbouwbedrijven die zijn genoteerd aan Europese beurzen en zeer grote particuliere winningsbedrijven gevestigd in de EU.

Het is niet verrassend dat er nogal wat blikken over de vijver zijn geweest om te zien wat er gebeurde met de Dodd-Frank-proviand. Het verkeer was ook niet slechts eenrichtingsverkeer. Ongetwijfeld werd de SEC aangemoedigd om in te zien dat andere regeringen de noodzaak van verplichte rapportage hebben erkend om het risico op corruptie in de olie-, mijnbouw- en gasindustrie te verminderen en de informatie voor burgers te vergroten over wie er profiteert van hun natuurlijke hulpbronnen.

De tijd heeft zeker niet stilgestaan ​​in de hulpbronnenrijke landen waar de partnerorganisaties van CAFOD werken - zoals de Democratische Republiek Congo, Peru, Colombia, Zambia, Oeganda en nu Mozambique. In feite melden gemeenschappen dat de druk om licenties en concessies te verlenen en niet-hernieuwbare mineralen te verkennen en te exploiteren, nog steeds enorm is toegenomen.

Het zal een tijdje duren om het 200 + pagina SEC-document door te nemen, maar voor geïnteresseerde waarnemers hier in het Verenigd Koninkrijk en andere EU-lidstaten zijn de argumenten die de SEC geeft en het standpunt dat zij heeft ingenomen veelzeggend. Ondanks de vertraging betekenen deze regels een belangrijke doorbraak voor arme mensen in landen die rijk zijn aan olie, gas en mineralen. De regels erkennen specifiek dat burgers op de hoogte moeten zijn van betalingen die bedrijven voor elk land en elk project doen. Bovendien zijn veel van de argumenten dat industriële lobbyisten nog steeds trappen in het VK en Brussel door de SEC onderzocht en tekortschietend bevonden.

De SEC-regels zijn duidelijk dat er geen enkele vorm van rapportagevrijstelling mag zijn, en die openbaarmaking is van toepassing op alle betalingen van meer dan US $ 100,000. De SEC gaf ook duidelijke richtlijnen over de definitie van een project. De regels zijn duidelijk dat project niet hetzelfde is als rapporterende eenheid of geografisch bekken of zelfs land. In feite impliceert het commentaar dat lobbyen van de industrie mogelijk de wateren vertroebelen. De commissarissen stellen dat ze eigenlijk 'geloven dat "project" een veel gebruikte term is waarvan de betekenis in het algemeen wordt begrepen door emittenten en investeerders van hulpbronnenwinning. In dit verband merken we op dat emittenten van hulpbronnenextractie routinematig contractuele afspraken maken met overheden voor commerciële ontwikkeling en daarom zijn we van mening dat het over het algemeen een basis biedt voor het bepalen van de betalingen en de vereiste openbaarmaking van betalingen, die aan een bepaald 'project' zouden zijn gekoppeld. ''

Tot dusver lijkt de reactie van de industrie op de regels niet in overeenstemming te zijn met waar het debat nu is. In haar reactie op de SEC-regels maakt de branchevereniging van olie- en gasbedrijven van het American Petroleum Institute (API) zich bijvoorbeeld ongerust over de bedreiging van het Amerikaanse bedrijfsleven en banen door eenzijdige actie en prijst het Extractive Industries Transparency Initiative aan als het alternatief voor alle "Deze potentiële schade en opoffering." Vreemd genoeg wordt er helemaal niets gezegd over het feit dat de EU al bijna overeenstemming heeft bereikt over haar eigen wettelijke vereisten voor rapportage door winningsbedrijven. Of dat veel van de belangrijkste spelers binnen het EITI de verplichte rapportagevereisten als te laat beschouwen als aanvulling op een initiatief dat al acht jaar loopt.

We moeten nu energie en inspanningen steken in het leveren van een echte internationale standaard voor de winningsindustrie in plaats van meer tijd te verspillen met het herhalen van dezelfde vermoeide argumenten.

De beste manier om dit te doen, is door zo snel mogelijk voort te bouwen op de SEC-regels met sterke EU-wetgeving en vervolgens andere regeringen, zoals Canada, Brazilië en Australië, aan te moedigen dit voorbeeld te volgen. In Europa kunnen politici moed putten uit de doorbraak in de VS. Het is tijd om de druk om de wetgeving af te zwakken te negeren en in plaats daarvan de mogelijke mazen in de wet aan te pakken die de doeltreffendheid ervan zouden kunnen ondermijnen. Bij het opstellen van de definitieve richtlijnen moeten de leden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten de voorgestelde EU-drempel voor het melden van betalingen heroverwegen, omdat deze te hoog is en de definitieve wetgeving dreigt te beschadigen. Voortbouwend op Dodd-Frank zouden EU-wetgevers nu richtlijnen moeten goedkeuren die een zinvolle openbaarmaking op projectniveau omvatten en geen vrijstellingen toestaan.

Vanuit het perspectief van CAFOD hebben veel mensen al lang gewacht om erachter te komen wie baat heeft bij de exploitatie van hun eindige natuurlijke hulpbronnen. Gedurende de laatste tien jaar van worsteling over transparantie voor de olie-, gas- en mijnbouwindustrie is de winning van koper, goud, olie en aardgas in enkele van de armste landen ter wereld niet opgeschort. Burgers over de hele wereld kijken nu naar Europa om de norm voor transparantie te bepalen. De definitieve rapportagevereisten van de EU moeten ons allemaal laten zien dat ze het wachten waard waren.

Anne Lindsay is hoofdanalist voor de privésector bij CAFOD, de ledenorganisatie van CIDSE in Engeland en Wales.

Deel deze inhoud op sociale media