Persbericht: persbericht CIDSE en Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede, 1 juli 2015 - CIDSE
Persbericht

Persbericht: CIDSE en Pontifical Council for Justice and Peace persbericht, 1 juli 2015

Conferentie “People and Planet First: the Imperative to Change Course” vandaag geopend door een persconferentie

CIDSE, het netwerk van het katholieke ontwikkelingsagentschap 17 en de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede hebben een tweedaagse conferentie georganiseerd: "People and Planet First: the Imperative to Change Course", die morgen begint. Deze conferentie zal de publicatie (18 juni 2015) van Paus Franciscus 'Encycliek Laudato Si' koppelen aan belangrijke politieke beslissingen die in de loop van het jaar zullen worden genomen.

Tijdens de tweede helft van 2015 zullen drie grote VN-conferenties plaatsvinden: de Addis Ababa-vergadering over Finance for Development, de Algemene Vergadering van de VN om de nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in september goed te keuren, en de bijeenkomst in Parijs, COP 21, in december om in te stemmen op een wereldwijde klimaatdeal. Het resultaat van al deze bijeenkomsten zal een beslissende invloed hebben op de toekomst van de mensheid - een positieve als het belang van mensen voorop staat, zoals paus Franciscus vraagt.

Het persconferentiepanel van vandaag bevatte sprekers met zeer verschillende achtergronden, samengevoegd door de oproep van paus Franciscus aan wereldwijde solidariteit om klimaatverandering te bestrijden: HE kardinaal Peter Turkson (voorzitter van de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede), Bernd Nilles (CIDSE secretaris-generaal), Naomi Klein (auteur. Laatste publicatie: “This Changes Everything”) en Prof. Ottmar Edenhofer (co-voorzitter van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering). Ze deelden hun gedachten en reflecties over de encycliek en de impact die dit zou kunnen hebben op de toekomst van de wereld.

Kardinaal Turkson benadrukte de noodzaak om onze productie- en consumptiemodellen te herzien, zoals vermeld in de encycliek: “In Laudato si 'vraagt ​​paus Franciscus wat voor wereld we achterlaten voor onze kinderen (§ 160). Het kan gewoon geen omgeving zijn die niet in staat is om in leven te blijven, noch een plaats van eindeloze strijd tussen mensen. Het doel moet 'People and Planet First' zijn - niet het een of het ander, niet het een ten koste van het ander. Hiervoor zijn nieuwe modellen van ontwikkeling, productie, handel en consumptie nodig. De grootste uitdaging bij het bestrijden van klimaatverandering en de gevolgen daarvan is niet wetenschappelijk of zelfs maar technologisch. Nee - het zit in onze geest en ons hart. “Dezelfde mentaliteit die het nemen van radicale beslissingen om de trend van de opwarming van de aarde om te buigen in de weg staat, staat ook in de weg om het doel van armoedebestrijding te bereiken. Er is een meer verantwoordelijke algemene politiek nodig om beide problemen aan te pakken: de vermindering van vervuiling en de ontwikkeling van armere landen en regio's. " (Laudato si ', § 175). "

Naomi Klein wees erop de encycliek vestigt de aandacht op 's werelds meest kwetsbare regio's, die door de internationale politiek vaak genegeerd zijn: “Met Laudato si 'is paus Franciscus een stem geworden voor de offerzones, een megafoon voor de regio's en naties die mogen verdrinken en verbranden omdat hun BBP als te onbeduidend wordt beschouwd. Deze wetende minachting voor leven en veiligheid is een morele crisis voor de hele mensheid en met de publicatie van de encycliek; het zal steeds moeilijker worden om deze realiteit te negeren. " Ze benadrukte ook de oproep tot afstoting die werd gelanceerd via de Encycliek: “Over de hele wereld zijn activisten van klimaatrechtvaardigheid zich terdege bewust van de immoraliteit van een bedrijfsmodel dat meer verbranding vereist dan onze atmosfeer veilig kan absorberen, daarom eisen ze dat hun universiteiten, regeringen en kerken afstoten van fossiele brandstoffen. De publicatie van de Encycliek is een krachtige bevestiging van dit argument en het stimuleert de afstotingsbeweging al voor COP 21 in Parijs. ”

De oproep van de encycliek tot gebruik de commons door het rechtvaardigheidsbeginsel te volgen werd herhaald door Prof. Ottmar Edenhofer: “De encycliek verwijst naar de atmosfeer als een gemeenschappelijke eigenschap van de mensheid, een algemeen welzijn van iedereen en voor iedereen. De gemeenschappelijke bestemming van goederen werd, voor het eerst in de geschiedenis van de katholieke sociale leer, toegepast op de mondiale omgeving zoals de oceanen en de atmosfeer. Het gebruik van deze commons moet gebaseerd zijn op rechtvaardigheid, in het bijzonder op de voorkeursoptie voor de armen. "

Bernd Nilles verwees naar de lopende werkzaamheden van maatschappelijke organisaties zoals CIDSE in de richting van klimaat rechtvaardigheid, ook in de hele encycliek op verschillende punten geprezen. CIDSE herhaalde de hoop van de paus op een eerlijke en bindende wereldwijde overeenkomst over klimaatverandering op COP 21 die de behoeften van de armsten ter wereld centraal stelt. De persconferentie bood ook een gelegenheid voor CIDSE om zijn driejarige campagne te lanceren: "Change for the Planet- Care for the People", die veel van de encycliek weergeeft. De campagne koppelt katholiek ontwikkelingswerk voor sociale rechtvaardigheid aan de bevordering van duurzaam leven. “CIDSE en zijn leden vragen om beleidswijzigingen en duurzame levensstijlkeuzes. Wij geloven dat collectieve en individuele veranderingen cruciaal zijn om te reageren op de urgentie waarmee we worden geconfronteerd door klimaatverandering, aantasting van het milieu en de gevolgen die ze hebben voor het leven van mensen. ”Zei Bernd Nilles.

Volg "Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen" op Facebook en Twitter: @ChangeandCare #change4planet

Contact:
Valentina Pavarotti
Communicatiemedewerker
pavarotti (at) cidse.org

Press_release_20150630__final.pdf

Deel deze inhoud op sociale media