Gaza, een jaar na de start van 'Operation Protective Edge' - CIDSE
Gary Walsh, Trocaire

Gaza, een jaar na de start van 'Operation Protective Edge'

Gary Walsh, Trocaire

Een jaar na de start van 'Operation Protective Edge', die leidde tot 51 dagen van verwoestende vijandelijkheden, worstelen de mensen in Gaza om hun huizen en hun leven weer op te bouwen.

Een jaar geleden lanceerde het Israëlische leger 'Operation Protective Edge' in de Gazastrook, een deel van het bezette Palestijnse grondgebied (OPT) dat het onder sluiting, te midden van raketvuur van Palestijnse gewapende groepen. De 51-dagen van vijandelijkheden waren de derde grote escalatie in zes jaar en de meest verwoestende sinds 1967. Volgens het VN-bureau voor coördinatie van humanitaire zaken (UN OCHA), Werden 1462 Palestijnse burgers en 6 burgers in Israël vermoord. Op het hoogtepunt van de operatie waren bijna een half miljoen mensen intern ontheemdenen over 18 werden 000-huizen in Gaza geheel of gedeeltelijk vernietigd. Een onafhankelijke onderzoekscommissie benoemd door de VN vond aanwijzingen dat zowel het Israëlische leger als de Palestijnse gewapende groepen het internationale humanitaire recht hadden geschonden.

Een jaar later worstelen de mensen in Gaza om hun huizen en hun leven opnieuw op te bouwen. Over 100 000 mensen zijn nog steeds ontheemd. De toegang van goederen en personen van en naar het kustgebied blijft uitzonderlijken wederopbouw heeft nauwelijks begonnen.

Een aantal CIDSE-leden ondersteunt lokale partnerorganisaties in Gaza die belangrijke noodhulp-, herstel- en ontwikkelingswerkzaamheden op langere termijn verrichten in een reeks sectoren - en dat allemaal terwijl ze zelf met deze moeilijke omstandigheden worden geconfronteerd. Verschillende partners in Israël werken ook aan het documenteren van de situatie en pleiten voor bescherming van alle burgers. Op de onderstaande links kunt u verder lezen over de activiteiten van onze leden en hun partners:

Op de verjaardag van de start van Operation Protective Edge, antwoordt Broederlijk Delen acht belangrijke vragen over Gaza, evenals markeren dat kinderen de belangrijkste slachtoffers van de oorlog zijn (links in het Nederlands). Volgens Ivan Karakashian van partnerorganisatie Defence for Children International - Palestina, er was "geen veilige plek voor kinderen" tijdens de militaire operatie van afgelopen zomer. “Kinderen werden gedood in hun huizen en scholen. Zelfs degenen die niet fysiek gewond waren, hebben nog steeds te maken met ernstige psychologische effecten ”.

In deze video-, Majeda Al-Saqqa - directeur van de partnerorganisatie van CCFD-Terre Solidaire Vereniging voor Cultuur en Vrije Gedachten (CFTA) in Gaza - beschrijft hoe de psychosociale steun van CFTA aan kinderen "terug moest naar niveau nul". Ze legt ook uit dat de geplande renovatie van het kindercentrum van CFTA, ondersteund door CCFD, niet kan plaatsvinden omdat het benodigde cement niet door de sluiting kan komen. Terwijl CFTA zijn werk voortzet om de capaciteit van jongeren op te bouwen, benadrukt Majeda dat “praten over burgerschap, terwijl ze in tenten zijn ... in een gebied waar er weinig toegang is tot water, waar er elke dag bijna 12 - 18 uur geen elektriciteit is. … Is iets heel uitdagends ”. Zie ook: Letter aan een eenjarig kind in Gaza van CCFD-Terre Solidaire, Handicap International, Médecins du Monde en Sécours Islamique France, gepubliceerd in "La Croix" (in het Frans).

Deze dit artikel in The Independent on Sunday beschrijft het werk dat CAFOD-partners doen om ervoor te zorgen dat mensen in Gaza toegang hebben tot schoon water en medische zorg. Zeventien jaar oude Doha, die een waterfilter van kreeg Islamitische reliëf, legt uit dat "[t] er een tijd was vóór het filter dat we vijf dagen lang geen schoon water hadden". Zesendertig jaar oude Foz Boyouk, wiens gehandicapte ouders nu worden behandeld door een Caritas Jeruzalem mobiele kliniek, moest vorig jaar haar leven riskeren tijdens de gevechten om haar vader naar zijn dialysebehandelingen te krijgen: “Er was geen hulp van ambulances - het was te gevaarlijk voor hen. Als je gewond was, stierf je. 'Mary Lucas, CAFOD's vertegenwoordiger in het Midden-Oosten, zegt: “Vorig jaar hoorden we veel machthebbers zeggen dat een terugkeer naar de situatie voor de oorlog geen optie was en dat de wederopbouw van Gaza onderdeel moest zijn van een zinvol politiek proces. Toch is er weinig veranderd. '

Volgens Sami El-Yousef van de Pauselijke missie in Jeruzalem, een partnerorganisatie van MISEREOR, "de overwinning werd uitgeroepen door zowel Israël als Hamas", maar de realiteit van vandaag laat zien dat er geen winnaars waren. "De inwoners van Gaza betaalden en blijven een zeer zware prijs betalen omdat de situatie ter plaatse onveranderd blijft". Een van de belangrijkste redenen waarom de bevolking van Gaza drie verwoestende oorlogen heeft overleefd in een periode van zes jaar, was hun diepe gevoel van vertrouwen en hoop. El-Yousef concludeert dat we alles moeten doen wat we kunnen om de bevolking van Gaza te steunen en in solidariteit met hen te zijn, omdat zij een beter leven verdienen.

Medewerkers van Trocaire bezochten eerder dit jaar de Gazastrook om de verwoesting uit de eerste hand te zien en getroffen families te ontmoeten. Sommige van hun verhalen staan ​​hierin video- - Nabil, een boer die zijn vrouw Shirin en vier van zijn kinderen zag omkomen bij een drone-aanval; Rawda, die twee van haar zonen verloor bij een luchtaanval op een strandcafé terwijl ze naar een WK voetbalwedstrijd keek; en Bilal, haar neef, die bij dezelfde aanval ernstig gewond raakte en nu wegens een handicap arbeidsongeschikt is. Trocaire's lokale partner, de Palestijns Centrum voor Mensenrechten, biedt wettelijke vertegenwoordiging om deze families te helpen gerechtigheid te zoeken. Garry Walsh, programmamanager van Trocaire voor het OPT en Israël, benadrukt de noodzaak voor de internationale gemeenschap om gerechtigheid en verantwoording te ondersteunen: "Als niemand verantwoordelijk wordt gehouden, zullen we in de toekomst vrijwel zeker weer een verwoestend geweld zien" .

 

Contact:
Deborah Casalin
Beleidsmedewerker / adviseur internationaal humanitair recht
(Werkgroep Israël-Palestina)
deborah.casalin (at) broederlijkdelen.be

 

Deel deze inhoud op sociale media