Vonnis in het Monsanto Tribunaal stelt vast dat de praktijken van de agribusiness inbreuk maken op de rechten van mensen - CIDSE

Oordeel in tribunaal van Monsanto stelt vast dat praktijken van de agribusiness inbreuk maken op de rechten van mensen

Het vonnis komt nu van het International Monsanto Tribunal, dat plaatsvond vanaf oktober 14-16th, 2016 in Den Haag in Nederland.

Tijdens dit opmerkelijke tweedaagse proces, dat door het maatschappelijk middenveld werd bijeengeroepen om de zaak tegen Monsanto te beoordelen op grond van het internationale recht en om zijn acties in verband met de misdaad van ecocide te evalueren, gaven 30-slachtoffers van de praktijken van het bedrijf getuigenis voor vijf gerenommeerde rechters, die zojuist hun juridische mening over de zaak hebben gegeven.

Het getuigenis van het tribunaal was gericht op zes hoofdvragen en hier is een samenvatting van de conclusies voor elk (de volledige samenvatting van de conclusies en het adviesrapport zijn beschikbaar aan het einde van het artikel):

Vraag 1: Betreffende de vermeende inbreuk op het recht op een veilige, schone, gezonde en duurzame omgeving, concludeerde het Tribunaal dat Monsanto praktijken heeft toegepast die het recht op een gezonde omgeving negatief hebben beïnvloed. De hoorzittingen van het Monsanto-tribunaal verzamelden getuigenissen die verband hielden met verschillende effecten op de menselijke gezondheid (met name op boeren), bodems, planten, waterorganismen, diergezondheid en biodiversiteit. Deze getuigenissen omvatten ook de effecten van het sproeien van gewasbeschermingsmiddelen (herbiciden, pesticiden).

Vraag 2: Betreffende de vermeende inbreuk op het recht op voedsel, concludeerde het Tribunaal dat Monsanto praktijken heeft toegepast die het recht op voedsel negatief hebben beïnvloed. De activiteiten van Monsanto beïnvloeden de beschikbaarheid van voedsel voor individuen en gemeenschappen en verstoren het vermogen van individuen en gemeenschappen om zichzelf rechtstreeks te voeden of om niet-genetisch gemodificeerde zaden te kiezen. Bovendien zijn genetisch gemodificeerde zaden niet altijd betaalbaar voor boeren en bedreigen ze de biodiversiteit. De activiteiten en producten van Monsanto veroorzaken meer in het algemeen schade aan bodem, water en het milieu.

Vraag 3: Wat betreft de inbreuk op het recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard die iedereen kan bereiken, concludeerde het Tribunaal dat Monsanto praktijken heeft toegepast die een negatieve invloed hebben op het recht op gezondheid. Het Tribunaal hoorde getuigenissen van ernstige aangeboren ziekten, ontwikkeling van non-Hodgkin-lymfomen, chronische ziekten, lassovergiftiging of zelfs overlijden na directe of indirecte blootstelling aan het milieu aan producten die door Monsanto zijn vervaardigd.

Vraag 4: Wat betreft de vermeende inbreuk op de vrijheid die onmisbaar is voor wetenschappelijk onderzoek, concludeerde het Tribunaal dat het gedrag van Monsanto een negatieve invloed heeft op het recht op vrijheid dat onmisbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Directe maatregelen nemen om wetenschappers het zwijgen op te leggen of proberen hun werk in diskrediet te brengen, zijn gedragingen die misbruik maken van het recht op vrijheid dat onmisbaar is voor wetenschappelijk onderzoek en het recht op vrijheid van meningsuiting.

Vraag 5: Wat betreft de vermeende medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden, kon het Tribunaal een definitief antwoord geven op de gestelde vraag. Desondanks lijkt het erop dat Monsanto weet hoe zijn producten worden gebruikt en informatie heeft over de gevolgen voor de menselijke gezondheid en het milieu. Het Tribunaal is van mening dat, indien de misdaad van Ecocide in het internationale recht wordt toegevoegd, de gerapporteerde feiten onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof kunnen vallen.

Vraag 6: Betreffende de vraag of de activiteiten van Monsanto een ecocide-misdaad kunnen vormen, wat wordt beschouwd als ernstige schade aanrichten of het milieu verwoesten, teneinde de algemene commons of ecosysteemdiensten waarop bepaalde menselijke groepen vertrouwen aanzienlijk en duurzaam te veranderen, heeft het Tribunaal vastgesteld dat het internationale recht zou nu nauwkeurig en duidelijk moeten gelden voor de bescherming van het milieu en de misdaad van ecocide. Het Tribunaal concludeerde dat als een dergelijk ecocide-misdrijf in het internationale strafrecht zou worden erkend, de activiteiten van Monsanto mogelijk een dergelijk misdrijf kunnen vormen.

Wat betekent dit vonnis?

Dit vonnis zal verder bijdragen aan de groeiende roep om een ​​bindend VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten. Dit instrument kan de verantwoordingsplicht van transnationale ondernemingen en andere entiteiten waarborgen met betrekking tot mensenrechtenschendingen. Het proces voor een verdrag komt in een stroomversnelling nu de onderhandelingen in oktober naderen en afzonderlijke landen, zoals Frankrijk, nationale wetgeving voor de waakzaamheid van bedrijven goedkeuren. Het vonnis van het Monsanto-tribunaal zal steun bieden aan de mobilisatie van de basis voor het Verdrag, en kan worden gebruikt als een instrument om druk uit te oefenen op regeringen om het Verdrag te ondersteunen, en om de publieke opinie te beïnvloeden ten gunste van internationale regulering van bedrijven.

Dit vonnis benadrukt ook de noodzaak om de voorgestelde megafusie tussen Monsanto en Bayer te stoppen. U kunt dit ondertekenen petitie dat de Europese commissaris voor concurrentie, Margrethe Vestager, oproept om de fusie af te wijzen.

Je kunt Lees verder over het vonnis van ons Franse lid CCFD-Terre Solidaire (alleen Frans).

MonsantoZTribunalZConclusionsZSummary.pdf
MonsantoZTribunalZAdvisoryZOpinionZFullZReport.pdf

Deel deze inhoud op sociale media