Agro-ecologie: radicaal veranderen hoe we omgaan met voedselonzekerheid en klimaatverandering - CIDSE
De vrijwilligers van de ecowijk Ahuntsic-Cartierville in Montreal komen elk jaar samen om rond 1800 variëteiten biologische groenten te groeien en te produceren. (Foto: David Costa)

Agro-ecologie: radicale veranderingen in hoe we omgaan met voedselonzekerheid en klimaatverandering

De vrijwilligers van de ecowijk Ahuntsic-Cartierville in Montreal komen elk jaar samen om rond 1800 variëteiten biologische groenten te groeien en te produceren. (Foto: David Costa)

Voedselonzekerheid wordt grotendeels gedreven door een voedselsysteem dat sterk wordt gecontroleerd door de agribusiness. Maar er is een betere manier.

Wat we nodig hebben is een ingrijpende en radicale transformatie, of durven we zeggen, conversie van het wereldvoedselsysteem. Over de hele wereld migreren mensen binnen en over grenzen, en voor velen van hen drijven honger en voedselonzekerheid hen. We weten dat klimaatverandering, conflicten en politieke instabiliteit de voedselveiligheid nadelig beïnvloeden, maar als gemeenschappen vandaag nog steeds honger lijden, is dit vanwege de gebrekkige en schadelijke manier waarop we voedsel over de hele wereld produceren en distribueren. De kern van het probleem, en misschien de oplossing, is inderdaad onze relatie met voedsel en het land waar het groeit.

Voedselonzekerheid wordt grotendeels aangedreven door een voedselsysteem dat sterk wordt gecontroleerd door de agribusiness, waarvan wordt aangenomen dat dit het enige model is dat in staat is grote hoeveelheden voedsel - en afval te produceren. Maar meer eten is niet hetzelfde als minder honger! De cijfers zijn duidelijk: in 2016 bedroeg het aantal ondervoede mensen ter wereld naar schatting 815 miljoen - van 777 miljoen mensen in 2015. Bovendien vertrouwt 75% van de armen in de wereld op landbouw en natuurlijke hulpbronnen voor hun levensonderhoud, maar ondanks dit zijn ze ook het meest voedselonzeker, waardoor velen migreren naar stedelijke gebieden of andere landen op zoek naar betere levensomstandigheden met grote onzekerheid. voor hun eigen toekomst en die van hun kinderen. De honger neemt niet af, maar neemt toe. We moeten de onderliggende oorzaken aanpakken, niet de productie verhogen.

“In verschillende contexten over de hele wereld heeft agro-ecologie het potentieel aangetoond om de productiviteit en opbrengsten te verhogen, en biodiversiteit; revitaliseer beschadigde bodems, verbeter de gezondheid en voeding, verbeter de veerkracht en cohesie in gemeenschappen terwijl de klimaatverandering wordt aangepakt. "

De vraag is, hoe gaan we van dit zorgwekkende vooruitzicht af? We moeten een radicale verandering aanbrengen. De moeilijkste verandering is misschien de rijkdom en hulpbronnen van deze planeet te bekijken, niet als goederen waarover we beschikken, maar als andere levende organismen waarmee we moeten communiceren en de aarde, ons gemeenschappelijke thuis, moeten delen. Zoals Laudato Si Encycliek van paus Franciscus eraan herinnert: "Elke poging om onze wereld te beschermen en te verbeteren houdt ingrijpende veranderingen in levensstijlen, modellen van productie en consumptie en de gevestigde machtsstructuren in die vandaag de samenleving besturen."

Waarom agro-ecologie? We hebben een systeem en beleid nodig dat mensen en kleinschalige boeren toegang geeft tot land, zaden en hulpbronnen. We moeten de voorwaarden creëren waardoor plattelandsgemeenschappen kunnen werken, bloeien en leven. Agro-ecologie biedt ons toegang tot een echt duurzaam voedselsysteem en transformeert radicaal hoe we voedselproductie en -consumptie begrijpen en in de praktijk brengen.

Agro-ecologie werkt. In verschillende contexten over de hele wereld heeft agro-ecologie het potentieel aangetoond om de productiviteit, opbrengsten en biodiversiteit te verhogen; revitaliseer beschadigde bodems, verbeter gezondheid en voeding, verbeter veerkracht en cohesie in gemeenschappen terwijl het aanpakken van klimaatverandering. Het revitaliseert niet alleen ecosystemen maar ook gemeenschappen, omdat het boeren en boeren machtigt, vooral vrouwen. Het brengt consumenten ook dichter bij boeren en het voedsel dat ze eten, en daagt de huidige praktijken uit, door ons weer te verbinden met lokale en seizoensgebonden producten en onze relatie met de natuur te herstellen. Dit zijn essentiële ingrediënten voor levendige, duurzame en rechtvaardige gemeenschappen, waar elke persoon en elk ecosysteem telt en bloeit.

Maar om agro-ecologie te laten gedijen, is ondersteunend beleid nodig. Hoewel de leiders de Overeenkomst van Parijs en Agenda 2030 hebben ondertekend en zich eraan hebben verbonden om onze meest dringende uitdagingen aan te gaan, zien we echter een steeds toenemende concentratie in de agribusiness, zoals uit twee recente fusies - Syngenta-ChemChina en Dow Chemical-DuPont - blijkt, beperking van de toegang, vermindering van de autonomie van kleine boeren, verzwakking van het sociale weefsel van hun gemeenschappen, met gevolgen voor onze gezondheid en de planeet.

Helaas blijven valse oplossingen zoals 'Klimaatslimme landbouw' en andere op hightech gebaseerde oplossingen in plaats van innovatieve praktijken zoals Agro-ecologie te ondersteunen, de voorkeur van beleidsmakers en grote bedrijven. Achter dergelijke initiatieven blijft een voedselsysteem dat wordt gedomineerd door grootschalige industriële landbouw en monoculturen die sterk afhankelijk zijn van chemische meststoffen en pesticiden, waardoor de agrarische sector een hoge uitstoot van broeikasgassen is. We ervaren al biodiversiteitsverlies, bodemerosie en verwoestende opbrengstverliezen in geval van extreem weer over de hele wereld - het is daarom een ​​gevaarlijke mix in aanwezigheid van klimaatgerelateerde effecten.

Daarom delen we deze verhalen zo breed mogelijk, voortbouwend op de ervaringen en het werk dat is verricht door sociale bewegingen, boeren- en boerenorganisaties, het maatschappelijk middenveld en academici over de hele wereld om het concept van agro-ecologie te ontwikkelen. Bij CIDSE hebben we ons beziggehouden met het proces om zowel te verduidelijken wat agro-ecologie betekent, om coöptatie en misbruik van de term door indieners van de status-quo te voorkomen, als om ons aan te sluiten bij gelijkgestemde organisaties en bewegingen in de strijd tegen valse oplossingen, terwijl echte alternatieven in praktijk worden gebracht. Een eerste stap in deze richting is onze deelname aan het Agroecology Europe Forum, dat deze maand plaatsvindt in Lyon, Frankrijk, via een workshop die tot doel heeft ons begrip te verdiepen, de ondersteuning voor agro-ecologie verder te ontwikkelen en te bevorderen.

De Wereldvoedseldag van dit jaar richt zich op de onderlinge verbanden tussen voedsel (in) veiligheid en migratie, maar tenzij we de ware grondoorzaken van onrechtvaardigheid, voedselonzekerheid en de klimaatcrises noemen en aanpakken, en oplossingen bedenken die rekening houden met het welzijn van mensen, het respect voor hun menselijke waardigheid en de bescherming van onze ecosystemen, we kunnen niet het soort diepe transformatie maken dat nodig is.

* Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op Common Dreams

Deel deze inhoud op sociale media