Gendergelijkheid in CIDSE-leiderschap - CIDSE

Gendergelijkheid in CIDSE-leiderschap

We zien op veel gebieden veranderingen, waarbij vrouwen eindelijk de topposities van steeds meer structuren en organisaties bereiken, maar we merken het nog steeds, omdat het nog niet de norm is, en we weten dat de weg zeker vol uitdagingen was of anders veel meer zijn. Bij CIDSE is het gezicht van ons leiderschap in enkele jaren veranderd. Misschien is dit nog opmerkelijker omdat vrouwen, als een netwerk van katholieke ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid, traditioneel aanwezig zijn vanaf de basis door de vezels van onze organisaties, maar zelden zijn zij de leiders. Ondanks hun ervaring, hun kennis, hun jarenlange onschatbare bijdrage aan ontwikkelingswerk en hun dienstverlening aan de kerk, worden veel vrouwen nog steeds over het hoofd gezien, ondergewaardeerd of onderschat.

Dit zijn de verhalen van verschillende vrouwelijke leiders binnen ons netwerk, die hun gedachten delen over deze weg die ze hebben afgelegd, de uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd, de twijfel die velen hebben ondervonden, maar ook het advies, de ondersteuning, de begeleiding en de inspiratie die ze van anderen hebben getrokken onderweg.

Er zijn verschillende soorten blokken en druk waar we allemaal voor staan. Sommige zijn cultureel, sociaal, economisch of politiek. Sommige zijn institutioneel en weer andere zijn persoonlijke, geïnternaliseerde grenzen die we onszelf opleggen. We twijfelen ook vaak aan onze eigen capaciteiten vanwege de boodschappen die we tijdens onze opleiding en ervaring hebben gehoord, en de modellen van leiderschap die ons werden gepresenteerd. We herkenden onszelf niet altijd in de voorbeelden die we zagen en worstelden om ons in deze rollen voor te stellen, zelfs als we wilden leiden, zelfs als we op de een of andere manier wisten dat we het konden.

En organisaties zoals die waaruit CIDSE bestaat, die nauw samenwerken binnen of met de structuren van de katholieke kerk, staan ​​misschien voor de dubbele uitdaging om traditioneel geleid te worden door geestelijken en mannen. Grotere diversiteit is altijd verrijkend en kan de cultuur van een organisatie op een zeer positieve manier veranderen. We weten dat in leiders naar nieuwe kwaliteiten wordt gezocht als we de sociale, politieke en ecologische uitdagingen van de wereld van vandaag willen aangaan: compassie, emotionele intelligentie, cultureel bewustzijn, evenwicht, verbeelding, integriteit. Dit zijn allemaal dingen die vrouwen net zo goed aan tafel kunnen brengen als mannen - soms zelfs beter. Dus wat weerhoudt sommige vrouwen ervan nog steeds te leiden? Elke ervaring is anders, maar we kunnen van ze allemaal leren.

We delen deze verhalen om de moed en vastberadenheid te eren, evenals de nederigheid van de vrouwen die royaal hun hart en geest voor ons openden, maar we willen ook een discussie aangaan met de volgende generatie vrouwelijke en mannelijke leiders, om te helpen creëer een meer open, gevarieerde en inclusieve omgeving waarin we de bijdragen en kwaliteiten van de mensen om ons heen herkennen en opheffen. We zijn trots op wat we samen bereiken en we hopen dat er een nieuw pad is getrokken, met oude stereotypen over hoe een leider eruitziet en zich gedraagt ​​als wegvallen, te vervangen door de gezichten van mensen die ons inspireren om beter te doen en leef met volle teugen van onze geschenken.

Om het gemakkelijker te maken deze berichten te verspreiden, hebben we deze VIDEO gemaakt 'Gendergelijkheid in CIDSE-leiderschap"Met een inspirerende oproep van CIDSE's vrouwelijke directeuren aan andere vrouwen om leiderschapsrollen te vervullen. Hun oproep hoeft zich niet noodzakelijkerwijs te richten op vrouwen die in geloofsorganisaties werken, maar meer in het algemeen vrouwen wier omgeving verschillende soorten obstakels biedt om leiderschap te bereiken.

Met de getuigenissen van:
- Josianne Gauthier, CIDSE
- Susana Refega, FEC (Portugal)
- Lieve Herijgers, Broederlijk Delen (België)
- Susan Gunn, Maryknoll Office for Global Concerns (VS)
- Christine Allen, CAFOD (Engeland en Wales)
- Axelle Fischer, Entraide et Fraternité (België)
- Caoimhe de Barra, Trócaire (Ierland)

Deel deze inhoud op sociale media