Kritieke kansen in 2021 om verandering te creëren: vraagt ​​om een ​​integraal pad - CIDSE

Kritieke kansen in 2021 om verandering te creëren: vraagt ​​om een ​​integraal pad

Foto: Foto van de Verenigde Naties.

De Laudato Si-week, dat elk jaar wordt herdacht ter ere van de encycliek van paus Franciscus over integrale ecologie, deelt een visie van een duurzamere en rechtvaardige wereld. In dit kader organiseerden CIDSE, het Dicasterie ter bevordering van integrale menselijke ontwikkeling, de Global Catholic Climate Movement en CAFOD het webinar: "Kritieke kansen in 2021 om verandering te creëren: vraagt ​​om een ​​integraal pad”, Met als doel de belangrijke politieke kansen in 2021 te benadrukken om verandering teweeg te brengen. 

Door de getuigenis van de drie panelleden konden de deelnemers uit eerste hand de eisen horen van degenen die de effecten van de klimaatcrisis en de bedreiging van de biodiversiteit ervaren.  

Ditebogo Lebea klimaatactivist en Youth Programma's Associëren, Zuid-Afrikaans Instituut voor Internationale Betrekkingens 

Afrika is een van de regio's die te maken hebben met de dramatische gevolgen van de klimaatcrisis. Stijgende temperaturen en zeeniveaus, veranderende neerslagpatronen en extremer weer zijn enkele van de symptomen die een zware tol eisen van mensen. Dergelijke weersverschijnselen vormen volgens de Verenigde Naties een rechtstreekse bedreiging voor de menselijke gezondheid en veiligheid, voedsel- en waterveiligheid en sociaaleconomische ontwikkeling.  

Ditebogo maakt deel uit van de jonge generatie die de klimaatcrisis heeft meegemaakt, want met haar familie heeft ze plotselinge overstromingen en droogtes doorstaan. “Als jongere geloof ik dat klimaatrechtvaardigheid sociale rechtvaardigheid is. Klimaatrechtvaardigheid is intersectioneel; sociale kwesties zoals werkloosheid, ongelijkheid, toegang tot elektriciteit, misdaad, gendergerelateerd geweld en nog veel meer plagen onze samenleving nog steeds ”, zei ze tijdens haar presentatie.  

Deze ongelijkheden in samenlevingen zoals die waarin Ditebogo leeft, werden het ergst toen de COVID-19-pandemie toesloeg: “De wereldwijde pandemie heeft onze ogen geopend voor sociale onrechtvaardigheid en voor de nadelige gevolgen van klimaatverandering voor kwetsbare gemeenschappen. Het bood ons de perfecte gelegenheid om ook te corrigeren, het systeem te veranderen en ons in staat te stellen de klimaatcrisis adequaat aan te pakken op een manier die ervoor zorgt dat geen enkel land achterblijft en dat iedereen zijn weg vindt in deze koers ”. Doen we genoeg om de planeet te redden? Ditebogo daagde de deelnemers en alle belanghebbenden wereldwijd uit. Iedereen moet zijn / haar steentje bijdragen en er is geen tijd om te kijken. 

Fr. Augusto Zampini, Adjunct-secretarisDicasterie ter bevordering van integrale menselijke ontwikkeling / Vaticaan 

Gedurende tien dagen vierde het Vaticaan met verschillende partners de vooruitgang die katholieken hebben geboekt om Laudato Si 'tot leven te brengen en inspireerde het de gelovigen voorafgaand aan de VN-Biodiversiteitsconferentie (COP15), de 26th VN-klimaatconferentie (COP26) en het komende decennium. Dit webinar was ook een gelegenheid om te laten zien hoe Laudato Si 'katholieke boodschappen rond deze processen inspireerde, erop wijzend dat de klimaatcrisis en het toenemende verlies aan biodiversiteit één en dezelfde door de mens veroorzaakte crisis zijn. Met dit online panel wilden de organisatoren een platform bieden aan vertegenwoordigers van de mondiale jeugd en inheemse gemeenschappen om gehoord te worden en ons te begeleiden bij het luisteren naar "de roep van de aarde en de roep van de armen" als één roep. 

Augusto Zampini wees op de noodzaak om terug te keren naar onze wortels om de verandering te bevorderen die we op onze planeet willen zien: “We moeten zien wat de mentaliteit is van de wortel en wortels die we hebben in al deze crises. Allereerst de extractivistische mentaliteit, die we extraheren uit de aarde, we extraheren uit mensen, we extraheren uit anderen, zonder aan hen gerelateerd te zijn en dat creëert een enorm probleem, niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar ook op sociaal gebied ”. 

Ten slotte dacht hij na over de eerste stappen die we moeten nemen om dit te bereiken: "Eerst moeten we liefhebben, en daarom, als we liefhebben, luisteren we naar de roep van die geliefden". 

Jose Gregorio Diaz Mirabal, Coördinator, Congress of Indigenous Organisaties van het Amazonebekken (COICA)   

Een van de boodschappen van het webinar is dat in klimaat- en biodiversiteitsovereenkomsten en acties op mondiaal, nationaal en lokaal niveau de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen moeten worden gerespecteerd, beschermd en gepromoot, hoewel hun actieve deelname aan de besluitvorming, vooral wanneer het verband houdt met de veiligheid van gronden. José Gregorio benadrukte het belang van voorouderlijke kennis en de cruciale rol die inheemse gemeenschappen spelen bij de bescherming van de biodiversiteit over de hele wereld. “We hebben geweldige oplossingen, maar ze worden niet gehoord. 80% van de biodiversiteit en 30% van de best bewaarde gebieden bevinden zich in inheemse gebieden, maar wat is de reactie van regeringen en bedrijven? Ontbossing, pesticiden, overmatig vee, en dat druist in tegen onze visie op natuurbehoud. Er leven nog steeds 400 miljard bomen in het Amazonebekken en we zijn 3 miljoen inheemse volkeren die in leven zijn ondanks de pandemie, moord en geweld in de Amazone ”. 

Vooruitlopend op COP 26 roept het maatschappelijk middenveld op tot een dringend toenemende ambitie en actie op korte termijn in NDC's om op schema te komen om de opwarming van de aarde tot 1.5 graden Celsius te beperken. Ondertussen moeten we op de Conventie voor Biologische Diversiteit COP 15 de goedkeuring zien van een ambitieuze en billijke nieuwe wereldwijde overeenkomst om ervoor te zorgen dat er geen verlies aan biodiversiteit meer zal zijn, bescherming van wat intact is, en herstel en duurzaam beheer van alle gronden en wateren. .  

“Onze boodschap uit het Amazonebekken is dat het niet mogelijk is om zonder bos, zonder natuur, zonder bomen, zonder water te leven. Er is geen leven. Het is ongelooflijk dat wereldhandel en transnationale bedrijven het Amazone-regenwoud blijven platbranden en ontbossing wanneer de wereldeconomie afhankelijk is van ecosystemen, maar dat begrijpen we niet. We willen een oproep doen aan alle religies van de wereld: laten we ons verenigen om het leven van de planeet nieuw leven in te blazen, te bestrijden en te redden ”, herinnerde José Gregorio zich.  

Deel deze inhoud op sociale media