Open brief over EUCSDD door Bertha Zùniga Càceres - CIDSE

Open brief over EUCSDD door Bertha Zùniga Càceres

Nu de onderhandelingen over de voorgestelde Europese Corporate Sustainable Due Diligence-richtlijn (CSDDD) dichter bij een overeenkomst tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de EU komen, Bertha Zùniga Càceres, algemeen coördinator van COPINH, Honduras, stuurde een open brief naar EU-besluitvormers op 29 september om er bij hen op aan te dringen ervoor te zorgen dat de toekomstige Europese wetgeving robuust en effectief genoeg zal zijn om gemeenschappen te beschermen tegen schendingen van de mensenrechten door bedrijven en om slachtoffers toegang te geven tot de rechter in Europese rechtbanken, wanneer dergelijke schendingen plaatsvinden.

Samen met haar gemeenschap en haar familie wordt ze aangemoedigd om te vernemen dat de voorgestelde Europese richtlijn juridisch bindende plichten voor bedrijven zal vaststellen om de mensenrechten en het milieu te respecteren.

“Dit is een geweldige kans voor de EU om leiderschap te tonen en ervoor te zorgen dat bedrijven verantwoordelijk handelen.”

Ze uit echter haar grote bezorgdheid over het feit dat het niet volledig dezelfde due diligence-verplichtingen voor de financiële sector omvat als voor andere bedrijven, en dat het als zodanig wellicht niet in staat zal zijn brute schendingen van de mensenrechten door bedrijven te voorkomen.

“Mijn moeder werd vermoord omdat ze de rechten van onze gemeenschap verdedigde, op bevel van een bedrijf dat financiering ontving van Europese investeerders.”

Samen met COPINH roept zij op tot grotere verantwoordelijkheid en sterkere verplichtingen voor Europese bedrijven en investeerders om de mensenrechten te respecteren:

  • De wetgeving moet de verantwoordelijkheid voor de gehele waardeketen van een bedrijf omvatten, slachtoffers toegang tot de rechter bieden en alle zakelijke relaties omvatten, inclusief investeringsrelaties.
  • De wetgeving moet worden verbeterd om getroffen gemeenschappen toegang tot de rechter te geven. De richtlijn moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de bewijslast, ervoor zorgen dat de verjaringstermijnen voor het instellen van aansprakelijkheidsvorderingen redelijk zijn, dat eisers een beroep kunnen doen op mechanismen voor collectief verhaal, en dat maatschappelijke organisaties en vakbonden het recht hebben representatieve vorderingen in te stellen tegen namens de slachtoffers.

Wij hopen dat hun stem gehoord zal worden.Achtergrond

In maart 2016 werd Bertha Càceres doodgeschoten in haar huis in La Esperanza (Honduras) vanwege de prominente rol die ze speelde in de strijd van de inheemse Hondurese Lenca-bevolking om hun land te beschermen tegen een hydro-elektrisch damproject dat hen zou hebben beroofd van hun grondgebied en erfgoed. De investering, geleid door een consortium van internationale financiers, was vanaf het begin tegengewerkt door het Lenca-volk en werd gewelddadig en illegaal uitgevoerd met de steun van de Hondurese regering. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project had in feite de internationale mensenrechtennormen genegeerd en verzuimd om inheemse gemeenschappen te raadplegen, terwijl het zijn toevlucht nam tot dodelijk geweld toen het op tegenstand stuitte.

Bertha Zùniga Càceres is de dochter van Bertha Càceres en zet de strijd van haar moeder en het Lenca-volk voort. Zij is de algemeen coördinator van COPINH, de Burgerraad van Populaire en Inheemse Organisaties van Honduras. Meer informatie beschikbaar hier.


Fotocredit: Garry Walsh, Trócaire

Deel deze inhoud op sociale media