Persbericht: Oproep voor een sterk bindend VN-verdrag – CIDSE

Persbericht: Oproep voor een sterk bindend VN-verdrag

“Katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid pleiten voor een sterk VN-verdrag om de straffeloosheid van bedrijven in het Mondiale Zuiden aan te pakken”
Een nieuwe CIDSE-analyse van het ontwerp van een juridisch bindend instrument van de VN inzake het bedrijfsleven en de mensenrechten benadrukt gebieden voor verbetering op het gebied van mensenrechten, milieu en klimaatverandering, toegang tot justitie, due diligence, wettelijke aansprakelijkheid en handels- en investeringsbeleid. CIDSE roept de lidstaten op om deze lacunes in de komende onderhandelingen aan te pakken.

CIDSE, de internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, publiceert vandaag een analyse van het bijgewerkte VN-ontwerp van het juridisch bindende instrument (LBI)dat de basis zal vormen voor de onderhandelingen op de 9th Sessie van de open intergouvernementele werkgroep (OEIGWG) van de VN voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot de mensenrechten (Genève, 23-27 oktober 2023).

De analyse – beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans – omvat specifieke aanbevelingen aan onderhandelaars voor tekstuele herzieningen in Genève, waar CIDSE aanwezig zal zijn met een delegatie. De 9th Deze sessie zal van cruciaal belang zijn bij het aanpakken van de impact van bedrijven, met name transnationale, op mens en planeet, aangezien kwetsbare bevolkingsgroepen en de klimaatcrisis niet langer kunnen wachten.  

Hoewel de bijgewerkte versie van de LBI enkele verbeteringen en nuttige verduidelijkingen bevat, is de analyse, geschreven door Prof. Dr. Markus Krajewski, Stephanie Regalia en Otgontuya Davaanyam van de School of Law aan de Friedrich-Alexander Universiteit van Erlangen-Nürnberg in Duitsland voor CIDSE , blijkt dat de wijzigingen de tekst minder ambitieus maken en dat er bepalingen en benaderingen in zijn opgenomen die eerder als problematisch werden beschouwd in eerdere ontwerpen. Enkele van de belangrijkste omissies die in de analyse naar voren komen zijn: 

 • Mensenrechten, milieu en klimaatverandering: het bijgewerkte ontwerp schiet tekort bij eerdere ontwerpen wat betreft de aanpak van de problemen van milieuschade en klimaatverandering. Dit komt tot uiting in de geschrapte formuleringen van het recht op een veilig, schoon, gezond en duurzaam milieu en over de milieu- en klimaateffectbeoordeling in de teksten van het Bijgewerkte Ontwerp. Het is van cruciaal belang dat de OEIGWG rekening houdt met het onlosmakelijke verband tussen het milieu en de mensenrechten, en dit expliciet maakt in de tekst. 
 • Toegang tot de rechter en rechtsmiddelen: hoewel het handhaven van een expliciete verwijzing naar de omkering van de bewijslast in het bijgewerkte ontwerp welkom is, wordt dit niet tot een noodzakelijke vereiste gemaakt; Meer specificiteit in de LBI zou nuttig zijn om ervoor te zorgen dat de omkering van de bewijslast wordt toegepast in burgerlijke zaken, en niet alleen in strafzaken waar het vermoeden van onschuld (of een gelijkwaardig beginsel) een fundamentele vereiste van de rechtsstaat is. De mogelijkheid van groepsacties is een positieve stap voorwaarts.  
 • Door ijverigheid:Het due diligence-proces verwijst naar een tweezijdige, voortdurende betrokkenheid die moet worden uitgevoerd met zorgvuldige afweging van de perspectieven van belanghebbenden. De bepalingen van het bijgewerkte ontwerp zijn ontoereikend en moeten worden versterkt om een ​​zinvolle en effectieve deelname van alle relevante belanghebbenden te garanderen.  
 • Wettelijke aansprakelijkheid: de mogelijkheid om bedrijven aansprakelijk te stellen voor schendingen van de mensenrechten die voortkomen uit hun bedrijfsactiviteiten is een van de meest besproken bepalingen in de verschillende ontwerpen en de toegenomen verwijzing naar nationale wettelijke kwalificaties in het bijgewerkte ontwerp weerspiegelt de moeilijkheid tussen staten om overeenstemming te bereiken over uniforme aansprakelijkheidsregels , aangezien deze doorgaans aanzienlijk variëren tussen rechtssystemen. Het Bijgewerkte Ontwerp betekent een stap terug, omdat het Staten die Partij zijn de mogelijkheid biedt om binnenlandse rechtsbeginselen te wijzigen om hun naleving van de aansprakelijkheidsvereisten te kwalificeren. 
 • Handels- en investeringsbeleid: het bijgewerkte ontwerp houdt geen rekening met de mogelijkheid en de verplichting van staten om dit te ondernemen ex ante Mensenrechteneffectbeoordelingen (HRIA’s) van handels- en investeringsovereenkomsten vóór het begin van de onderhandelingen en vóór de ratificatie ervan, om investerings- en handelsovereenkomsten op een mensenrechtencompatibele manier op te stellen – inclusief effectieve mensenrechten- en duurzaamheidsbepalingen – en om bestaande overeenkomsten te herzien. 

"Een sterk bindend VN-verdrag inzake het bedrijfsleven en de mensenrechten is van cruciaal belang om bedrijven te verplichten de mensenrechten en het milieu wereldwijd te respecteren en toegang tot rechtsmiddelen en herstelbetalingen te garanderen voor mensen en gemeenschappen die getroffen zijn door uitbuiting. Deze juridische analyse beveelt noodzakelijke verbeteringen aan in de bijgewerkte ontwerptekst. De urgentie is duidelijk: kwetsbare bevolkingsgroepen, het milieu en de klimaatcrisis kunnen niet langer wachten. De lidstaten moeten hun inzet vergroten om gerechtigheid voor de getroffen gemeenschappen te waarborgen”, zegt Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.  

In zijn apostolische exhortatie zegtLaudaat Deum, Vrijgegeven in Oktober 2023 Paus Franciscus herinnert ons aan de urgentie van de klimaatverandering en benadrukt onze morele verantwoordelijkheid om 'het multilateralisme te herconfigureren'. [37]. Wij dringen er bij de VN op aan om de kans die dit Verdrag biedt aan te grijpen om aan dit proces bij te dragen.


OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE: 

 • De Bijgewerkt concept van een juridisch bindend instrument voor het bedrijfsleven en de mensenrechten zal tijdens de conferentie worden besproken 9th Sessie van de open intergouvernementele werkgroep (OEIGWG) van de VN voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot de mensenrechten (Genève, 23-27 oktober 2023). 
 • Een CIDSE-delegatie met vertegenwoordigers van haar lidorganisaties en partnerorganisaties uit Afrika en Latijns-Amerika zal voor de 9e in Genève zijnth Zitting van de OEIGWG.  


MEDIA CONTACTEN

 • Giorgio Gotra, interim-communicatiemanager, CIDSE (gotra(at)cidse.org)
 • Marta Isabel González Álvarez, Manos Unidas (tec.campanas(at)manosunidas.org)

CONTACTEN TER PLAATSE IN GENÈVE

 • Josianne Gauthier, CIDSE (gauthier(at)cidse.org)
 • Wies Willems, Broederlijk Delen (Wies.Willems(at)broederlijkdelen.be)
 • Clara Alibert, CCFD-Terre Solidaire (Clara ALIBERT (c.alibert(at)ccfd-terresolidaire.org) 
 • Ingrid Pintaritsch, DKA-Oostenrijk (Ingrid.Pintaritsch(at)dka.at)
 • François Mercier, Fastenaktion (mercier(at)fastenaktion.ch)
 • Armin Paasch, MISEREOR (Armin.Paasch(at)misereor.de)
 • Sorcha Tunney, Trócaire (Sorcha.Tunney(at)trocaire.org) 


Omslagfoto: Gemeenschapsleider Francisco Javier Sanchez Garcia staat op de plek waar demonstrant Tomas Garcia werd vermoord. Tomas Garcia werd door het Hondurese leger neergeschoten tijdens een protest bij deze poorten van de operatiebasis van het bedrijf DESA. De Rio Blanco-gemeenschap heeft zich verzet tegen de hydro-elektrische dam van Agua Zarca. Ze zeggen dat hun rivier, heilig voor hun gemeenschap, beschadigd zal worden door de bouw van de Agua Zarca-dam, en dat ze economisch niet zullen profiteren van de bouw ervan. Ze zeggen dat ze niet zijn geraadpleegd en niet hebben ingestemd met het project. (2019). Krediet: Garry Walsh / Trocaire

Deel deze inhoud op sociale media