Het Europees Parlement stemt vóór de CSDDD – CIDSE

Het Europees Parlement stemt vóór de CSDDD 

CIDSE-verklaring


CIDSE en haar lidorganisaties verwelkomen het positieve resultaat van de plenaire stemming van vandaag in het Europees Parlement over de CSDDD en moedigen de lidstaten aan om verder te gaan dan de definitieve tekst bij de omzetting en implementatie

Vandaag, op de 11th Op de verjaardag van de ineenstorting van Rana Plaza heeft het Europees Parlement een stap voorwaarts gezet en vóór de goedkeuring van de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD) gestemd. Met deze stemming staan ​​de EU-instellingen op het punt het einde te zien van een lange onderhandelingsronde over de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven.  

terwijl de finale tekst is zwakker dan het compromis Tijdens de trialoog van december is overeengekomen dat het belang ervan niet mag worden genegeerd, aangezien het een cruciale stap is voor verplichte due diligence op het gebied van de mensenrechten en het milieu.    

De tekst zal binnenkort naar de Raad worden gestuurd voor eindstemming en goedkeuring. Zodra het in het Publicatieblad van de EU is gepubliceerd, treedt het twintig werkdagen na publicatie in werking. 

CIDSE en haar lidorganisaties zijn van mening dat de omzetting van de richtlijn in de nationale wettelijke kaders van de lidstaten en de daaropvolgende implementatie ervan de gelegenheid zullen zijn om verder te gaan dan de definitieve tekst, om te wijzigen wat tijdens het proces is afgezwakt en om bepalingen aan te nemen die zorgen voor de bescherming van mensen en ons gemeenschappelijk huis. 

CIDSE moedigt de lidstaten aan om downstream-activiteiten zoals productverwijdering (inclusief ontmanteling en recycling, compostering en storten) in de toeleveringsketen te overwegen, onderworpen aan due diligence en de opname van sectoren met een hoog risico.

“We worden niet geconfronteerd met twee afzonderlijke crises, de ene milieu- en de andere sociale, maar eerder met één complexe crisis die zowel sociaal als ecologisch is. Strategieën voor een oplossing vereisen een geïntegreerde aanpak om de armoede te bestrijden, de waardigheid van de uitgeslotenen te herstellen en tegelijkertijd de natuur te beschermen.”  

Paus Franciscus, Laudato Si ' 


Extra lezen
"Het Europese parlement heeft een direct onderzoek gedaan naar het cafeïnegehalte“, interview met CIDSE Corporate Power Policy officer, Susana Hernandez in Alfa y Omega, 25 april 2024 (alleen Spaans).

CIDSE-contactpersoon: Susana Hernandez, Corporate Power Policy Officer (hernandez(at)cidse.org)

Omslagfoto: Gerechtigheid is een zaak van iedereen Rana Plaza Herdenking ter herdenking van de levens die verloren zijn gegaan bij de ineenstorting van Rana Plaza in 2013. Straatsburg, 23 april 2024. Credit: Abdesslam Mirdass, Friends of the Earth Europe

Deel deze inhoud op sociale media