Het bouwen van sterkere gemeenschappen door middel van agro-ecologie: een essentiële stap om klimaatverandering te bestrijden - CIDSE

Sterkere gemeenschappen opbouwen via agro-ecologie: een essentiële stap in de strijd tegen klimaatverandering

Minder dan een jaar geleden werd de Overeenkomst van Parijs over klimaatverandering ondertekend. Ik volgde de onderhandelingen op de voet en bij het verlaten van Parijs voelde ik zowel een gevoel van optimisme als zorgen. Staten worden nu geconfronteerd met de dringende noodzaak om deze overeenkomst tot stand te brengen, aangezien er al een klimaatcrisis op ons wacht.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Gelijke tijden en is ook beschikbaar in Frans en Spaans.

Om de klimaatverandering te verminderen en aan te passen aan de gevolgen daarvan, moeten we dringend de verbindingen tussen klimaat-, landbouw- en voedselsystemen aanpakken. Op 16 oktober vieren we Wereldvoedseldag en de kernboodschap: “Het klimaat verandert. Voedsel en landbouw moeten dat ook. ”Maar de manier waarop onze voedselsystemen momenteel zijn ontworpen, maakt het klimaatprobleem juist groter.

De agrarische sector is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (Noot van de redactie: 30 procent volgens 2014-cijfers van het IPCC van de VN). De monoculturen die de huidige landbouwsystemen domineren, dragen niet alleen bij aan deze emissies, maar maken mensen ook kwetsbaarder voor schokken: de bevordering van monocropsystemen riskeert verwoestende opbrengstverliezen bij klimaatrampen. Een vicieuze en dodelijke cirkel.

Agribusiness verzwakt ook in veel opzichten de structuur van plattelandsgemeenschappen. Een sterke gemeenschap is een voorwaarde om zich aan te passen aan en te reageren op klimaatverandering. De conventionele agribusiness-sector garandeert niet het recht op voedsel voor veel mensen, omdat het de wereldmarkten bedient. Het beperkt de toegang van mensen en kleinschalige boeren tot gewassen, waardoor hun zelfredzaamheid wordt beperkt.

Hoewel het agribusiness-model mogelijk grote hoeveelheden voedsel kan produceren, weten we dat meer voedsel niet hetzelfde is als minder honger. Honger moet worden aangepakt door ervoor te zorgen dat de boeren toegang hebben tot hulpbronnen zoals land en zaden, en dat ze toegang hebben tot markten.

CIDSE (Coopération Internationale pour le Développement et la Solidarité, of International Cooperation for Development and Solidarity), een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsbureaus die samenwerken voor wereldwijde gerechtigheid, bracht onlangs boeren en organisaties samen in een workshop om te kijken naar wat mensen van over de hele wereld de wereld doet het op de grond. Deze getuigenissen toonden aan dat veel geweldige lokale voedselinitiatieven ongelooflijke dingen bereiken met veel kleinere steun in vergelijking met die voor conventionele landbouw.

Onder hen: revitalisering van niet-productieve bodems, het fokken van nieuwe en meer resistente en aanpasbare gewassen, het opnieuw aangaan van onze relatie met de natuur en met andere burgers, het creëren van zinvolle werkgelegenheid en het gebruiken van stedelijke ruimtes op creatieve en efficiënte manieren.

Deze voorbeelden en de agro-ecologische principes die hieraan ten grondslag liggen, vormen de weg vooruit voor onze voedselsystemen, en meer in het algemeen voor onze samenlevingen als we ernaar streven de klimaatuitdaging aan te gaan. Agro-ecologische praktijken op basis van lokale kennis, diversificatie, respect voor de natuur en het versterken van gemeenschappen maken gebruik van de kracht om klimaatverandering te bestrijden - al met zeer tastbare resultaten.

Agro-ecologie gaat niet alleen over het veranderen van landbouwpraktijken: het leidt tot sociale verandering, bouwt nauwere gemeenschappen op en creëert ruimtes voor uitdagende barrières zoals patriarchale waarden. In veel gemeenschappen die agro-ecologische benaderingen hanteren, werden kansen gecreëerd voor vrouwen om samen te komen, meer gelijke landrechten te bereiken, kennis te delen en te vertrouwen op een strakker ondersteuningsnet.

Klimaat-smart?

Hoewel ik weet dat een drastische verschuiving snel moet gebeuren, ben ik me ook bewust van de vele valse oplossingen die naar voren worden geschoven, en dat we moeten afzien van ondersteuning, ook al voelen we de noodzaak om te handelen.

September markeerde de tweede verjaardag van de Global Alliance for Climate Smart Agriculture (GACSA). Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO): “Klimaatvriendelijke landbouw bevordert productiesystemen die de productiviteit, veerkracht (aanpassing) duurzaam verhogen, broeikasgassen [broeikasgassen] verminderen / verwijderen (mitigatie) en de prestaties van nationale voedselzekerheid en ontwikkelingsdoelen ”. Hoewel het misschien veelbelovend klinkt, geloven we bij CIDSE dat er ernstige problemen zijn in verband hiermee.

Er is geen duidelijke definitie van wat wel en niet 'slim' is, er zijn geen sociale of ecologische waarborgen en er is geen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de bedrijven die investeren in klimaatvriendelijke landbouw hun ecologische voetafdruk daadwerkelijk verkleinen. Klimaatslimme landbouw onttrekt de aandacht ook aan de praktijken van mensen die al bestaan ​​en die werken.

Mijn overtuiging, geïnspireerd door de encycliek Laudato Si 'van de paus, is dat alle uitdagingen waar we voor staan ​​met elkaar verbonden zijn, en dat we geen oplossingen kunnen overwegen die geen rekening houden met het algemene welzijn van mensen. De voorwaarde voor toekomstige strategieën om de klimaat- en voedselcrisis op te lossen, moet een rechtvaardig sociaal systeem zijn, waar alle leden van de gemeenschap kunnen floreren.

In die zin helpt klimaatverandering ons om deze verbanden te begrijpen: het benadrukt dat er iets niet werkt voor de mensen en de planeet, het wijst op een bezorgdheid over sociale rechtvaardigheid. Het veranderen van voedselsystemen is daarom niet alleen een technische kwestie - het is ook een machtsstrijd. Om oplossingen van mensen te promoten, moeten we ze de mogelijkheid geven om deze initiatieven te blijven gebruiken, ontwikkelen en opschalen.

Maar het globale beeld ziet er niet bemoedigend uit. Pas kort na de aankondiging van de fusies van DuPont-Dow en Syngenta-ChemChina, voltooit de onlangs aangekondigde fusie van Monsanto-Bayer het beeld van een steeds consoliderende agribusinesssector, met drie bedrijven die de zaden- en pesticidenmarkten domineren. Een van de problemen die dit met zich mee kan brengen, is de toenemende lobbykracht van deze bedrijven om benaderingen zoals 'klimaatslimme landbouw' te bevorderen en deze termen te definiëren in overeenstemming met hun eigen belangen.

Zoals George Dixon van de International Federation of Rural Adult Catholic Movements tijdens onze workshop zei: “In veel delen van de wereld luisteren regeringen niet naar de boeren. Maar wanneer bedrijven praten over klimaatvriendelijke landbouw, luisteren overheden! "

Ondanks dit ontnuchterende scenario moeten we hoop vinden in de oplossingen van de mensen in de voorhoede van de strijd tegen klimaatverandering. We moeten hen ondersteunen, wetende dat ze de basis vormen voor een rechtvaardige wereld, een wereld die is uitgerust om te reageren en zich aan te passen aan de grootste uitdagingen.

Deel deze inhoud op sociale media