Persbericht: Katholieke stemmen dagen regeringen uit om hun spel op klimaatverandering te verhogen - CIDSE
Krediet: Pixabay.com

Persbericht: Katholieke stemmen dagen regeringen uit hun spel over klimaatverandering te vergroten

Krediet: Pixabay.com

Het katholieke netwerk CIDSE roept regeringen op om de inzet te verhogen als het gaat om de betrokkenheid die nodig is om het succes van het klimaatakkoord van Parijs te verzekeren en de klimaatuitdaging te grijpen als de kans om ons op weg te helpen naar een rechtvaardige overgang die niemand achterlaat.

Brussel, 15 november 2017.

Een nieuw artikel, Klimaatactie voor het algemeen belang, wordt vandaag gelanceerd tijdens de VN-klimaatbesprekingen in Bonn door CIDSE, een organisatie die 18 katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid uit de hele wereld samenbrengt. CIDSE wil regeringen aanmoedigen om op de klimaatuitdaging te reageren op een manier die de geest weerspiegelt van Paus Franciscus 'kenmerkende encycliek Laudato Si', die werd gecrediteerd als zijnde van grote invloed op de wereld die met succes een wereldwijde klimaatovereenkomst in Parijs heeft gesloten.1

Twee jaar later hebben de landen die zijn vertegenwoordigd in de Overeenkomst van Parijs niet genoeg gedaan om hun verantwoordelijkheden rond het klimaat te vervullen en een belangrijke speler zoals de Verenigde Staten heeft de Overeenkomst zelfs verlaten. Hoewel de Overeenkomst van Parijs zag dat landen overeenkwamen om de wereldwijde temperatuurstijgingen te beperken tot maximaal 1.5 - 2 graden boven pre-industriële niveaus, suggereren voorspellingen dat de huidige toezeggingen om de CO2-uitstoot te beperken op basis van onze huidige economische en ontwikkelingsmodellen, deze tekortschieten doelwit.

Sprekend op COP23 zei pater Bruno Marie Duffé, secretaris van het Vaticaanse Dicastery voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling, die de Heilige Stoel vertegenwoordigt tijdens de besprekingen: “We moeten het belang van het moment waarop we nu zijn niet onderschatten. We zijn in het midden van de rivier en we kunnen niet teruggaan. We moeten samen zijn, en we moeten sterk zijn, zelfs als een staat besluit terug te gaan. We hebben het akkoord van Parijs gesloten en nu moeten we overstappen van de ethische intenties naar het politieke gebeuren, en daarvoor hebben we een nieuw ontwikkelingsmodel nodig dat is geworteld in dialoog en wederzijdse solidariteit en dat de talenten erkent die elk partij moet bijdragen. ”

Het nieuwe document herinnert regeringen eraan dat de enorme transformatiewijziging die nodig is om klimaatverandering aan te pakken - in de culturele, economische, sociale en spirituele perspectieven van de levensstijl van vandaag en voor toekomstige generaties en van de urgentie die we nodig hebben om dit te realiseren. De manier waarop mensen leven en hun keuze voor consumptie heeft een directe invloed op het klimaat, maar het veranderen hiervan ligt in hun handen.

Josianne Gauthier, secretaris-generaal bij CIDSE zei: 'Via de krant willen we de urgentie van de oproep van de paus voor transformatie in Laudato Si' versterken. Opties bestaan, menselijke vindingrijkheid en creativiteit bestaan ​​en lokale en inheemse kennis. Het is tijd dat mensen en hun oplossingen het centrum worden van urgente en ambitieuze klimaatactie. ”

Klimaatactie voor het algemeen belang zegt dat regeringen vragen moeten stellen over hun plannen om de klimaatverandering aan te pakken. Het suggereert dat landen overwegen hoe klimaatactie armoede en mensenrechten kan aanpakken, of de getoonde ambitie overeenkomt met de schaal van de uitdaging, of hun nationale klimaatplannen de participatie van alle mensen aanmoedigen, en hoe de wereld kan overstappen naar een koolstofarme wereld op een manier die geen negatieve invloed heeft op de armsten en gemarginaliseerden in de samenleving.

-------

1. Laudato Si 'werd gepubliceerd in juni 2015 en opzettelijk getimed om impact te hebben op de klimaatbesprekingen in Parijs die plaatsvonden in december van dat jaar.

Contact: Valentina Pavarotti, CIDSE Media and Communications Officer, Pavarotti (at) cidse.org

Opmerkingen voor de redacties:
CIDSE is een internationale familie van 18 katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die samenwerken met anderen om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van mondiale solidariteit te benutten en transformationele verandering tot stand te brengen om armoede en ongelijkheden te beëindigen.
CIDSE's leden: Broederlijk Delen - België • CAFOD - Engeland en Wales • CCFD - Terre Solidaire - Frankrijk • Centre of Concern - VS • Cordaid - Nederland • Ontwikkeling en vrede - Canada • Entraide et Fraternité - België • Erko - Slowakije • Fastenopfer - Zwitserland • FEC - Portugal • FOCSIV - Italië • KOO - Oostenrijk • Verenigd handen - Spanje • Maryknoll Office voor wereldwijde problemen - VS • MISEREOR - Duitsland • Partage.lu (voorheen Bridderlech Deelen) - Luxemburg • SCIAF - Schotland • Trócaire - Ierland

Zie hier een videoboodschap door pater Bruno Marie Duffé opgenomen door CIDSE ter gelegenheid van de release van het artikel “Klimaatactie voor het algemeen belang'.

Klimaatactie voor het algemeen belang
Flyer side event COP23 15 november 2017
CIDSE persbericht 15 november 2017

Deel deze inhoud op sociale media