Samen op reis met onze zussen en broers - CIDSE

Samen op reis met onze zussen en broers 

CIDSE-bijdrage aan de eerste fase van het synodale proces over synodaliteit 
augustus 2022 

Na het Synode op de Amazone, die belangrijke kwesties in de schijnwerpers bracht, zoals die van inheemse volkeren en hun land in het Amazonegebied en in de rest van de wereld, opende paus Franciscus het synodale proces 2021-2023 in oktober 2021. Twee jaar lang het hele Volk van God wordt uitgenodigd om een ​​verregaand reflectieproces aan te gaan over het thema “Voor een synodale kerk: communie, participatie en missie”, die het potentieel heeft om de toekomst van de hele Kerk te beïnvloeden, in de breedste zin van het woord en ook haar plaats in de wereld. 

Het consultatieproces is opgedeeld in verschillende fasen: 

  1. Nationaal overleg via de Kerk (niveau diocesane en bisschoppenconferentie) 
  2. Continentale fase 
  3. Universele fase  

De CIDSE-familie en het netwerk hebben aandacht besteed aan de oproep om synodaliteit te integreren als een structureel principe van de kerk en hebben elke gelegenheid aangegrepen om deze inspiratie voort te zetten. We hebben het proces en de synodale aanpak omarmd in onze nieuwe organisatiestrategie (2023-2028) en in onze manier van ontmoeten en ontmoeten. We hebben dit proces opgevat als een voortzetting van de roep om integrale ecologie, ecologische conversie en een cultuur van ontmoeting en solidariteit. 

En dit is waarom wereldwijde solidariteit en sociale rechtvaardigheid zijn de belangrijkste boodschappen die CIDSE naar voren brengt in zijn bijdrage aan de eerste fase van het raadplegingsproces. We bieden onze ervaring en praktijk in outreach en sociale actie aan als uitingen van onze solidariteit met mensen en gemeenschappen in alle delen van de wereld. Via onze leden en partners werken we samen aan een gastvrije, luisterende en profetische kerk, waar alle stemmen worden gehoord en we kunnen helpen zorgen voor zorg en gerechtigheid voor alle mensen die dit gemeenschappelijke huis van ons delen. Onze benadering van werken in partnerschap belichaamt de geest van begeleiding die paus Franciscus ons oproept te beseffen – we reizen samen met onze zusters en broeders, maar we zijn ons er ook van bewust dat sommige stemmen traditioneel luider zijn geweest en we verwelkomen deze gelegenheid om met nederigheid naar elkaar te luisteren. 

Voor meer details nodigen wij u uit om onze volledige bijdrage te lezen:


CIDSE en zijn leden zullen de oproep van paus Franciscus blijven promoten in de aanloop naar de Vergadering van de Bisschoppensynode, gepland in oktober 2023. Omslagfoto: Amazon Synode, Rome 2019, Credit CIDSE.

Deel deze inhoud op sociale media