COP28 eindigde vandaag: CIDSE-analyse - CIDSE

COP28 eindigde vandaag: CIDSE-analyse

COP28 zorgt voor een transitie weg van fossiele brandstoffen, maar klimaatrechtvaardigheid vereist meer actie


Als katholieke actoren keken CIDSE en haar leden naar COP28 in de hoop in dit proces meer solidariteit en klimaatrechtvaardigheid te zien. De uitkomst van de COP28 in Dubai stelt uiteindelijk de transitie van fossiele brandstoffen voor, maar met zwak taalgebruik en een tekst vol mazen in de wet die het gebrek aan toezeggingen van de ontwikkelde landen weerspiegelen om verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatverandering. De meest opvallende daarvan zijn valse oplossingen en oplossingen. een volledige uitfasering van fossiele brandstoffen. Hoewel CIDSE de toezeggingen van de partijen prijst om verlies en schade (L&D) aan te pakken, is het duidelijk dat ambitieuzere en onmiddellijke actie op het gebied van mitigatie, aanpassing en financiering van cruciaal belang is voor het verminderen van de toename van de koolstofemissies om de 1.5°C-doelstelling te halen en de verslechtering van de klimaatverandering aan te pakken. gevolgen van klimaatverandering.

CIDSE erkent de vooruitgang die is geboekt op COP28, met name de operationalisering van het Loss and Damage Fund en het Santiago Network for Loss and Damage. Dit is belangrijk omdat veel ontwikkelingslanden met uitdagingen worden geconfronteerd bij het mobiliseren van voldoende middelen om de economische en niet-economische verliezen en schade aan te pakken. Hoewel traditioneel de nadruk lag op mitigatie-inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, kan het operationeel maken van een klimaatverlies- en schadefonds worden gezien als een stap in de richting van billijkheid, zelfs zonder substantiële vooruitgang in de mondiale mitigatie-inspanningen.

Om de mondiale transitie naar schone energie te vergemakkelijken en aanpassing, verlies en schade effectief aan te pakken, moeten ontwikkelingslanden verzekerd zijn van voortdurende steun van de ontwikkelde landen, die moet worden vastgelegd in de New Collective Quantified Goal (NCQG). 

In de nasleep van COP28 blijft CIDSE standvastig in haar inzet om te pleiten voor transformatieve verandering. We zullen onze inspanningen intensiveren om het bewustzijn te vergroten, klimaatactiecampagnes te mobiliseren en samen te werken met onze leden en partners om aan te dringen op beleid en acties die aansluiten bij het ambitieniveau en de transformatie die nodig zijn om de klimaatcrisis te bestrijden.

Josianne Gauthier, CIDSE: “We hebben een overeenkomst die voor het eerst het begin van het einde van het tijdperk van fossiele brandstoffen belicht. We hebben een grote betrokkenheid gezien van acteurs van over de hele wereld. De uitkomst weerspiegelt echter niet volledig de urgentie van klimaatactie of de realiteit waarmee de meest kwetsbare landen ter wereld worden geconfronteerd. Landen die fossiele brandstoffen produceren en rijke westerse staten hebben niet de moed getoond om hebzucht en hun levensstijl te overwinnen. Door dit te doen blijven we de eisen van inheemse volkeren, jeugdbewegingen en kwetsbare landen negeren om onze verslaving aan fossiele brandstoffen op te geven op een manier die eerlijk, snel, gefinancierd en voor altijd is. Er is geen tijd voor afleiding of valse oplossingen; de wetenschap is duidelijk: er is geen alternatief voor het vermijden van een klimaatcatastrofe. Zonder een aanpassingsplan of een rechtvaardig en realistisch financieringsmechanisme dat geworteld is in solidariteit zullen kwetsbare landen geen echte opties meer hebben om de klimaatcrisis te bestrijden en zullen we allemaal verliezen, vooral toekomstige generaties. Het maatschappelijk middenveld, religieuze actoren en burgerbewegingen zullen blijven vechten voor klimaatrechtvaardigheid, in navolging van degenen die vandaag, na twee weken onderhandelen, terugkeren naar een huis dat dagelijks de gevolgen van de klimaatverandering overleeft.. '

Lydia Lehlogonolo Machaka, CIDSE: “Dit jaar heeft paus Franciscus ons herinnerd aan het belang van multilateralisme in deze besluitvormingsruimten, en aan het werken aan de bescherming van ons algemeen welzijn, en niet aan het welzijn van slechts enkelen. Katholieke actoren die in Dubai aanwezig waren, werkten collectief om gehoor te geven aan de oproep van paus Franciscus om geleidelijk af te stappen van fossiele brandstoffen in het belang van ons gemeenschappelijk huis. We waren er echter getuige van hoe de ongekende aanwezigheid van lobbyisten van oliemaatschappijen de klimaatdiscussies beïnvloedde, en dat dit niettemin ten goede kwam aan het welzijn van slechts enkelen. Katholieke organisaties zullen waakzaam blijven om ervoor te zorgen dat dit geen trend wordt in de komende onderhandelingen in Azerbeidzjan en Brazilië.”

Over de mondiale inventarisatie 
“Het taalgebruik over het energiepakket is geen succes, maar het is een belangrijke stap in de goede richting. Deze prestatie dankt zijn bestaan ​​aan de diepgaande betrokkenheid van gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld wereldwijd de afgelopen jaren. Het geeft een signaal af dat het tijdperk van fossiele brandstoffen ten einde loopt. Maar er zijn belangrijke kanttekeningen bij. Het bevat veel mazen in de wet, waarvan de meest opvallende de afvang en opslag van koolstof (CCS) en de goedkeuring van transitiebrandstoffen zijn.” David Knecht (Fastenaktion).

“Net voor het einde werd voorkomen dat de Global Stocktake zou mislukken en slaagde erin recht te doen aan essentiële koerscorrecties, hoewel deze in veel opzichten onvoldoende waren. De aandacht moet nu gericht zijn op de nationale implementatie en geïnformeerde klimaatplannen om de last van de meest kwetsbaren niet langer te vergroten.” Madeleine Woerner (Misereor).

Over de uitfasering van fossiele brandstoffen 
“COP28 sluit duidelijk het tijdperk van fossiele energiesystemen af. Dit is een belangrijke stap in de richting van het doorbreken van de armoedespiraal die wordt veroorzaakt door de op fossiele brandstoffen gebaseerde economie. Het besluit is een belangrijk signaal voor bedrijven en banken dat elke cent die wordt geïnvesteerd in kolen-, olie- en gasinfrastructuur verspild is. Het is nu tijd om ons te concentreren op een eerlijke en gefinancierde implementatie, waarbij valse oplossingen worden uitgesloten. Onze partners weten dat 100% hernieuwbare energie onze toekomst is. Madeleine Woerner (Misereor)

“De klimaatconferentie in Dubai slaagde er niet in de duidelijke taal te hanteren die nodig is om de wereld op het goede spoor te zetten. De bereikte compromissen zijn een stap in de goede richting. Niet meer niet minder. Maar kleine stappen en compromissen kunnen niet langer het antwoord zijn op de urgentie van de mondiale klimaatcrisis. Er is meer nodig. De armste mensen ter wereld, die vandaag al te lijden hebben onder de klimaatcrisis, moeten blijven wachten op ambitieuze stappen.” Stefan Salzmann (Fastenaktion).

Over verlies en schade 
“Het akkoord van het Loss and Damage Fund op de eerste dag blijft inderdaad een zeer delicate overwinning. De aandacht moet nu uitgaan naar het bestuur van het nieuwe fonds en naar toekomstige bijeenkomsten van de COP, die een duidelijk pad moeten uitstippelen om de vervuilers te laten betalen. Alleen met gerechtigheid voor degenen die al de negatieve gevolgen van de klimaatverandering ervaren, kan de volledige schaal van klimaatactie worden ondernomen.” Fr. Leonard Chiti (SCIAF)

Over klimaatfinanciering 
“Tijdens COP28 konden landen het alleen eens worden over een inclusief proces voor de ontwikkeling van het nieuwe collectieve gekwantificeerde doel in 2024, maar niet over substantiële kwesties zoals de opname van een pijler voor de financiering van verliezen en schade in het nieuwe doel. Dit huidige gebrek aan consensus legt een enorme druk op de COP29 om toekomstige steun te verlenen, vooral voor de meest kwetsbare landen.” Martin Krenn (KOO).

Over voedsel en landbouw  
“De zogenaamde ‘Food COP’ is een greenwashing-evenement gebleken met veel gedurfde toezeggingen voor meer klimaatvriendelijke landbouw- en voedselsystemen. Niet-bindende verklaringen en verklaringen waarin niet eens de grote olifant in de kamer wordt genoemd: het voedselsysteem dat sterk op fossiele brandstoffen is gebaseerd. Ze missen een duidelijke visie op de agro-ecologie, die bewezen heeft een hoge veerkracht en een laag koolstofgehalte op te bouwen.” Anika Schröder (Misereor)

EINDEOPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE 

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid. We werken samen met wereldwijde partners en bondgenoten om gerechtigheid te bevorderen, waarbij we de kracht van wereldwijde solidariteit benutten om transformationele verandering voor mensen en de planeet te bewerkstelligen. We dagen systemische onrechtvaardigheid en de destructieve gevolgen ervan uit door verbinding te maken, te mobiliseren, te beïnvloeden en verhalen over verandering te vertellen. We promoten ecologisch en sociaal rechtvaardige alternatieven om iedereen in staat te stellen te gedijen in ons gemeenschappelijk huis. Het werk van CIDSE wordt geleid door de katholieke sociale leer en evangelische waarden. www.cidse.org

CIDSE-leden zijn: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Engeland en Wales), CCFD-Terre Solidaire (Frankrijk), Cordaid (Nederland), Development & Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België), eRko (Slowakije), Fastenaktion (Zwitserland), FEC (Portugal), FOCSIV (Italië), Partage Lu (Luxemburg), KOO (Oostenrijk), Manos Unidas (Spanje), Maryknoll Office for Global Concerns (VS), MISEREOR (Duitsland), SCIAF (Schotland) , Trócaire (Ierland), Vastenactie (Nederland).

Bezoek onze voor meer informatie over CIDSE-activiteiten op COP28 webpagina

MEDIA CONTACT
Carmen Contreras, CIDSE-communicatiefunctionaris, contreras(at)cidse.orgOmslagafbeelding: Klimaatmars op COP28 in Dubai. December 2023. Krediet: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media