ELSiA's kijk op COP28 - CIDSE

ELSiA's kijk op COP28

Na de afsluiting van COP28 bracht de Europese Laudato Si’ Alliance (ELSiA) een verklaring uit waarin zij pleitte voor moedige acties en innovatieve benaderingen op het snijvlak van geloof en klimaatinspanningen.


Als katholieke actoren die betrokken zijn bij COP28-processen, ligt onze focus op het faciliteren, nastreven en bepleiten van oplossingen die de waardigheid van alle mensen en de hele schepping hooghouden, sociale en ecologische rechtvaardigheid bevorderen en gelijke kansen creëren voor iedereen om moedige stappen te zetten. om de klimaatverandering een halt toe te roepen en de gevolgen ervan ongedaan te maken. 

Zoals paus Franciscus ons allemaal heeft aangespoord in Laudate Deum: “WWe moeten verder gaan dan de mentaliteit van bezorgd lijken, maar niet de moed hebben die nodig is om substantiële veranderingen tot stand te brengen. […]” (LD 56). 

In feite waren er moedige stappen nodig op het gebied van kwesties die betrekking hadden op, maar niet beperkt waren tot, het volgende: de ordelijke uitfasering van alle fossiele brandstoffen in dit kritieke decennium, op een rechtvaardige en versnelde manier; de operationalisering van het Schadefonds; schuldverlichting die een gelijk speelveld mogelijk zou maken voor alle economieën om hun energieproductie en -consumptie te hervormen; een snelle transitie naar een duurzaam voedselproductiesysteem met agro-ecologie als kern. Er moeten op al deze gebieden dringende maatregelen worden genomen.  

De eerste positieve conclusie van COP28 is dat alle partijen in de uiteindelijke tekst, de Consensus van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE Consensu), erkenden dat het geleidelijk afbouwen van fossiele brandstoffen de beste keuze is om de temperatuurstijging tot 1.5°C te beperken. Dit was de eerste keer dat alle partijen het schriftelijk eens waren over deze belangrijke kwestie, en het is het resultaat van de conclusies van de allereerste mondiale inventarisatie, die heeft aangetoond hoe de partijen op het verkeerde spoor zitten als het gaat om het behalen van hun doelstellingen uit de Overeenkomst van Parijs.

Een tweede bemoedigend teken kwam van de oprichting van het Loss & Damage-fonds; de partijen hebben nu de plicht dit te operationaliseren door de overeengekomen bijdragen tijdig te betalen.  

Een derde positieve conclusie is dat op geloof gebaseerde maatschappelijke organisaties een speciaal platform hadden in het Faith Pavilion. Dit heeft de verbinding en de uitwisseling tussen vertegenwoordigers van religieuze organisaties en kerken, afgevaardigden en activisten vergemakkelijkt, vooral uit landen die het zwaarst getroffen zijn door de klimaatverandering. Dit heeft ons een unieke kans geboden om onze innovatieve oplossingen en ideeën naar een publiek te brengen dat we normaal gesproken niet zouden kunnen bereiken. Daarnaast was het een erkenning van de belangrijke rol die op geloof gebaseerde organisaties spelen in klimaatbesprekingen.    

Ook moedigt het slotdocument van een COP voor het eerst de implementatie aan van geïntegreerde, multisectorale oplossingen, zoals beheer van landgebruik, duurzame landbouw, veerkrachtige voedselsystemen en op ecosystemen gebaseerde benaderingen.

Er zijn echter tekortkomingen. De consensus van de VAE slaagde er niet in een beslissend en bindend plan op te nemen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 43 met 2030% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2019, dat nodig is om de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs te halen. 

Omdat het werk van ELSiA zich richt op de Europese Unie, zijn we vooral bezorgd dat de EU-lidstaten niet coherent handelen om dit doel te bereiken en dat ze verschillende initiatieven van de EU Green Deal lijken te hebben opgeschort die de EU op het goede spoor zouden hebben gezet om dit doel te bereiken. het doel. 

Wij dringen er bij de Europese leiders op aan om klimaatactie en klimaatrechtvaardigheid hoog in hun prioriteiten te houden en het integrale ecologieparadigma als hun blauwdruk voor de besluitvorming te aanvaarden, waarbij zij bij elke gelegenheid rechtvaardigheid en vrede nastreven, zij het op een klimaatconferentie of welk ander fora dan ook.  

Bovendien zijn wij van mening dat de consensus van de VAE een overmatige nadruk legt op het ‘technocratische paradigma’, waartegen paus Franciscus ons allemaal waarschuwde in zijn encycliek Laudato Si’. Landen moeten niet vertrouwen op technofixes zoals het afvangen en opslaan van koolstof en ‘transitiebrandstoffen’ als uitweg uit het afschaffen van alle subsidies voor fossiele brandstoffen en het geven van vrije toegang aan sommige industrieën om door te gaan met vervuilen. Wij zijn van mening dat de Europese Unie het voortouw moet nemen bij het koolstofarm maken van de energieproductie en -consumptie, ook in het licht van de historische verantwoordelijkheden van het continent, en de geleidelijke afbouw van olie en gas moet plannen. 

Daarnaast moedigen we meer EU-lidstaten aan om hun steun te betuigen aan de oproep om een ​​Non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen (FFNPT) op te stellen, een mechanisme dat, als het wordt onderschreven, de mondiale rechtvaardige transitie zou kunnen beheren, weg van steenkool, olie en gas. . 

ELSiA herhaalt de oproep van paus Franciscus aan alle mensen van goede wil om snel op te treden in de strijd tegen de klimaatcrisis, en deze oproep is vooral gericht op EU-beleidsmakers en politieke leiders die niet alleen verantwoordelijkheden hebben tegenover de Europese inwoners, inclusief toekomstige generaties Europeanen, maar ook allemaal richting alle miljoenen mensen wereldwijd die getroffen worden door de gevolgen van hun beslissingen, om resoluut op te treden tegen de klimaatcrisis, met moed en in overeenstemming met de beginselen van solidariteit en subsidiariteit, beginselen die zowel de EU als de katholieken delen Kerk. We betreuren het dat tijdens de COP28 de discussies over duurzame voedselsystemen niet voldoende aandacht kregen en we moedigen de Europese Unie aan om sterk de nadruk te leggen op agro-ecologie en op ecosystemen gebaseerde benaderingen om de kwetsbaarheden in deze sector aan te pakken, ook in dialoog met internationale partners. We dringen er ook bij de EU op aan om de methaanemissies in alle sectoren terug te dringen en zich daaraan te houden  Methan-actieplan zoals geformuleerd in november 2022, en pleiten voor soortgelijke strategieën wereldwijd.

ELSiA is voorstander van de boodschap van paus Franciscus en blijft zich inzetten om op EU-niveau te pleiten voor eerlijke klimaat- en biodiversiteitswetgeving; om de ecologische bekering te bevorderen door veranderingen in levensstijl en gebed en om bij te dragen aan het bevorderen van een ecologische spiritualiteit die ontzag en verwondering zal blijven opwekken bij allen die zich inzetten voor de bescherming van ons gemeenschappelijk huis en het algemeen welzijn. 


ELSiA is een netwerk van katholieke organisaties die zich inzetten om de krachten te bundelen om de alomvattende benadering van de encycliek Laudato Si' van paus Franciscus en aanverwante kerkelijke leerstellingen aan te passen aan een Europese context, met speciale aandacht voor de instellingen van de Europese Unie. De alliantie is samengesteld door COMECECIDSEDon Bosco InternationaalJESCRechtvaardigheid en Vrede Europa, Caritas Europaen Laudato Si'-beweging.

Omslagfoto tegoed: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media