GENDERGELIJKHEID REFLECTIES: Vijf jaar bloggen door middel van een reis van reflectie en inspiratie

We zijn erg blij om de vijfde verjaardag van CIDSE's Gender Blog te vieren. Toen we dit initiatief lanceerden, wilden we een nieuwe ruimte creëren om veel ongehoorde verhalen en reflecties te delen over hoe ons werk voor sociale rechtvaardigheid kruist met de individuele strijd van vrouwen en mannen van over de hele wereld die strijden voor gendergelijkheid en de rechten van vrouwen. Zoals je door deze verzameling artikelen heen zult zien, waren we in staat om een ​​rijke diversiteit aan stemmen en perspectieven te lezen en te horen over wat gendergelijkheid en rechtvaardigheid voor hen betekenen, elk gekleurd en geweven in hun specifieke context. We zijn iedereen dankbaar die moedig hun verhalen en ervaringen met ons heeft gedeeld, die ons hebben vertrouwd om hun strijd te eren en hun prestaties te vieren. We zijn erg trots om deel uit te maken van zo'n krachtig proces en we hopen dat je iets nieuws ervaart als je enkele van deze getuigenissen herleest of ontdekt wat ons samenbrengt terwijl we blijven opkomen voor de rechten van vrouwen, en gelijkheid en rechtvaardigheid. voor iedereen, maar vooral voor de moedige individuen die systematisch genderongelijkheid in hun dagelijks leven moeten bestrijden. Je hebt ons respect en onze dankbaarheid.

Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE

GESLACHT EN AGRO-ECOLOGIE

Anabel Torres, oprichter van Cantera en lid van de congregatie van Saint Agnes in de VS.  

“We hebben veranderingen op gemeenschapsniveau aangetoond op verschillende gebieden, zoals de deelname van mannen aan huishoudelijk werk en in dialoog en deelname met hun levenspartners, in hun eigen en gemeenschapsproductieve activiteiten; vorming en ondersteuning van het "Agro-ecologische netwerk van promotoren" dat technische begeleiding biedt aan producenten in hun gemeenschappen door ecologische landbouw te promoten ". Lees het hele verhaal.

Foto: Cantera Project.

DE EUROPESE GROENE DEAL VANUIT EEN FEMINISTISCH PERSPECTIEF 

Eva van de Rakt, Heinrich Böll Foundation en Lisa Tostado, International Climate, Energy & Agriculture Policy Program bij het EU-kantoor.

“De verhalende omkadering van de“ rechtvaardige transitie ”is een voorbeeld van hoe initiatieven van de Europese Green Deal gendermainstreaming kunnen versterken. Het eerste dat bij de meeste mensen opkomt als ze worden geconfronteerd met een 'rechtvaardige transitie', zijn mannelijke kolenarbeiders. Het is echter niet voldoende om de "rechtvaardige overgang" te zien als een concept dat alleen naar mannelijke werkende werknemers kijkt, met name in industrieën met een hoge emissie ". Lees het hele verhaal.

Foto: CC-BY-4.0 © Europese Unie 2019 - Bron EP.

VROUWEN IN HET HART VAN DE VOEDSEL SOEVEREINITEITSBEWEGING IN MALI 

Anne Berson is de programmacoördinator in West-Afrika en een agro-milieuactivist bij BEDE.

“De convergentie van plattelandsvrouwen voor voedselsoevereiniteit in Mali en een van BEDE's partners in West-Afrika, is voorbeeldig in de manier waarop vrouwen worden betrokken bij de voedselsoevereiniteitsbeweging. De convergentie, die zes jaar geleden werd opgericht, bestaat uit 36 ​​vrouwencoöperaties op het platteland met 3,900 leden in heel Mali en zet zich in om voedselsoevereiniteit te bevorderen door vrouwelijke boeren te ondersteunen bij de belangenbehartiging en agro-ecologische productie ”. Lees het hele verhaal.

Pfoto: Flickr.com/Project Photos.

VROUWEN ZIJN HOOP  

Dr. Vaishali Patil, anti-nucleaire activist en lid van de National Alliance of Anti-Nuclear Movements.

“Als activist die de organisatie en mobilisatie van gemeenschappen tegen dit rampzalige project heeft gesteund, was het verbazingwekkend om te zien hoe de vrouwen de afgelopen 10 jaar zijn gaan begrijpen wat kernenergie is, hoe straling de mens beïnvloedt. lichaam en de mogelijke negatieve gevolgen voor hun levensonderhoud ”. Revoeg het volledige verhaal toe.

Foto: Flick.com/Luca Tomac. 

STRIJD OM SEKSUEEL MISBRUIK TE MELDEN 

Anoniem 

“Een bepaalde vorm van seksueel misbruik kwam regelmatig voor en werd nooit publiekelijk gemeld. Het leger werd op verschillende toegangspunten ingezet en zou iedereen die aankwam, fouilleren. Passagiers zouden worden gevraagd uit hun voertuig te stappen wanneer ze bij de controlepunten kwamen om te zoeken. Vrouwelijke militaire officieren werden toegewezen om zelfs in de geslachtsdelen van vrouwen naar diamanten te zoeken. Vrouwen werd gevraagd hun ondergoed uit te trekken, te gaan liggen en de vrouwelijke militaire officieren zochten met blote vingers in de vagina van de vrouw om naar diamanten te zoeken. " Lees het hele verhaal.

PALESTIJNSE VROUWEN IN DE GAZA-STROOK 

Amal Syam, activist en pleitbezorger van de mensenrechten en gendergelijkheid van vrouwen.

“Tijdens deze 14 jaar durende belegering lanceerden Israëlische troepen in 2008, 2012 en 2014 ook drie militaire offensieven op de Gazastrook. Bijna 4000 Palestijnen werden gedood, waaronder bijna 500 vrouwen, en duizenden raakten gewond. Bovendien werden duizenden huizen gesloopt en werden gezinnen gedwongen ontheemd. Veel van deze huizen zijn nog steeds niet herbouwd ”. Lees het hele verhaal.

ADVOCATIE VOOR VROUWENRECHTEN IN PALESTINA 

Mevrouw Amal Syam, directeur van het Women's Affair Center (WAC).

“Palestijnse vrouwenbewegingen staan ​​voor tal van uitdagingen, ook al werden ze een organisch onderdeel van nationale strijd en activisme. Ze worden verkeerd voorgesteld in besluitvormingsprocessen en krijgen slechts beperkte toegang tot gelijke kansen in de publieke sfeer. Tegelijkertijd is de Palestijnse vrouwenbeweging getransformeerd van een basisstrijd naar een elite en professionele kwestie die wordt geleid door toegewijde NGO's ”. Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/Palomaleca.

BESTRIJDING VAN VROUWELIJKE GENITALE MUTILATIE 

Thérèse Coulibaly, animator en activist.

“Er liep een voorlichtingscampagne op televisie en radio over de gevolgen van besnijdenis. Op dat moment zag ik een televisieprogramma over de gevolgen van besnijdenis dat aan het einde mijn eigen reproductieve gezondheidsproblemen beschreef: de scherpe pijn, de hevige bloeding tijdens en na de procedure, de moeilijkheden bij de bevalling, het verlies van een baby; om te zeggen dat dit alles werd veroorzaakt door besnijdenis. Toen wist ik dat ik mijn dochters niet aan de besnijdenis zou onderwerpen. " Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/UNICEF Ethiopië

VROUWEN NATUURVERDEDIGERS VERSUS GROTE BEDRIJVEN 

Mirtha Vásquez, advocaat bij GRUFIDES in Cajamarca, Perú. 

“Vrouwelijke verdedigers, legde Mirtha uit, zijn een van de meest kwetsbare categorieën in de ecoterritoriale strijd. Ten eerste worden vrouwen in een patriarchale samenleving geconfronteerd met onderdrukking, sociaal stigma en discriminatie. Maar er is meer: ​​vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor agressie. Als huismakers en carrières zijn zij degenen die veel huishoudelijke klusjes doen en zijn; hun huis en gezin zijn van hen afhankelijk. Als ze worden aangevallen, wordt de hele structuur die ze vasthouden bedreigd ”. Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/EARTHWORKS.

EXTRACTIVISME DAT VROUWEN OVER DE HELE WERELD BEDREIGT 

Kelly Di Domenico, communicatiemedewerker voor ontwikkeling en vrede - Caritas Canada.

'Aan het einde hebben deze moedige Beschermers van Moeder Aarde een pleidooi gehouden om haar stil te laten zijn. Om haar niet langer uit te buiten en haar te laten ademen en leven te blijven geven. Deze boodschap werd tijdens het weekend herhaald, toen de aanwezige vrouwen de onafscheidelijke band die ze hebben met Moeder Aarde uitdrukten en dat misbruik voor haar misbruik is voor alle vrouwen en vice versa ”. Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/CIFOR.

DE STRIJD OM TOESTEMMING 

Nonhle Mbutuma, stichtend lid van het Amadiba Crisis Committee en inwoner van Xolobeni.

Vrouwen zitten aan de frontlinie van de schade die winningsprojecten veroorzaken, en worden geconfronteerd met de dubbele last van een gendergerelateerde arbeidsverdeling en ongelijke macht om beslissingen te nemen in de gemeenschap. Wanneer land wordt ingenomen, zijn het vrouwen, de primaire producenten van levensonderhoud die worden genegeerd en niet worden gecompenseerd voor hun niet-erkende informele landrechten. Als het water vervuild is, lopen vrouwen steeds langer, in vaak gevaarlijke gebieden, op zoek naar schoon drinkwater voor hun gezin. Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/UN Women.

EEN KRACHTIGE VERBINDING 

Tchenna Maso, advocaat bij Movimiento de Afectados y Afectadas por Represa in Brazilië.

“Veel vrouwen zorgden voor voedselsoevereiniteit door de gevarieerde gewassen uit hun tuinen. Ze hoefden nooit producten op de markt te kopen. Tot dusver hebben de meeste van deze vrouwen geen compensatie of noodhulp ontvangen om deze activiteit te compenseren. Door het barsten van de dam werden ook projecten voor levensonderhoud bedolven, waarvan er vele verband hielden met de financiële onafhankelijkheid van vrouwen, zoals die van de telers in Gesteira die een coöperatie waren begonnen, zijn verwoest door de ramp. " Lees het hele verhaal.

WAT ALS DE ECONOMIE VROUWELIJK WAS? 

Zr. Alessandra Smerilli, hoogleraar politieke economie.

“Als de economie een vrouw was, zou het over zorg praten. Bijvoorbeeld: zorg zou worden behandeld als een essentiële dimensie van menselijke activiteit, los van werk. En met de gedachten van Jennifer Nedelsky zouden we ontdekken hoe we de timing van werk en zorg zouden moeten heroverwegen, en dat zorg in de publieke sfeer kan en moet komen. Door haar ideeën te delen, zouden we ons een wereld voorstellen waarin we, wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten, zouden vragen "voor wie geef je om?" en niet alleen "wat doe je?" ". Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/nakashi.

DE PLAATS VAN VROUWEN IS ... IN DE STRIJD 

Zr. Mary John Mananzan, Benedectin-non en een activist. 

“De allerarmsten zijn vrouwen en dit staat bekend als feminisering van armoede. Hoewel mannen ook arm zijn, is de armoede onder vrouwen groter dan onder mannen. Deze armoede leidt tot een gebrek aan een lang leven, gezondheidsonderwijs of kennis, een behoorlijke levensstandaard en sociale en politieke participatie ”. Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/Collin Key.

VROUWEN: WEES MOEDIG 

Daniela Ordowski, bestuurslid van MIJARC Europe.

“Feminist zijn en actief zijn binnen de katholieke kerk lijkt een grote tegenstelling. Dit is hoe ik me meestal voel. Toen ik werd uitgenodigd om 300 internationale jongeren in Rome te ontmoeten om aan een document voor de Synode voor de Jeugd te werken, was ik opgetogen. En aan de andere kant wist ik niet zeker wat ik kon verwachten. De katholieke kerk is een diverse wereldwijde gemeenschap, en ik hoopte sterk dat ik die realiteit op deze bijeenkomst zou terugzien ”. Lees het hele verhaal. 

Flickr.com/Georgie Pauwels.

ROL VAN MANNEN IN FEMINISME 

Sandy Ruxton, Honorary Research Fellow aan de Universiteit van Durham.

“De deelname van mannen aan bewegingen voor genderrechtvaardigheid zou de feministische inspanningen kunnen versterken. Bij sommige vormen van deelname kan het gaan om het online ondernemen van actie om de rechten van vrouwen te verdedigen; ondersteuning van nationale en lokale campagnes tegen geweld tegen vrouwen; bewustmaking over seksisme, bijvoorbeeld in lokale sportteams of poppodia; het opleiden van jongeren op scholen en universiteiten; en lid worden van organisaties die zich inzetten voor genderrechtvaardigheid ”. Lees het hele verhaal.

Foto: Flickr.com/Ted Goldring.

Dit is een verzameling blogposts uit onze serie, er zijn er nog veel meer te lezen hier