Justitiële revisie in Israël en de implicaties ervan voor Palestijnen – CIDSE

Gerechtelijke revisie in Israël en de gevolgen daarvan voor de Palestijnen 

Omslagfoto: Israëlische activisten protesteren tegen de rechterlijke reorganisatie in Hebron, de Palestijnse stad op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar de Israëlische minister Ben Gvir woont in een van de nederzettingen die illegaal zijn volgens het internationaal recht. Krediet: de stilte doorbreken.

Maandenlang gaan Israëliërs de straat op om te protesteren tegen de gerechtelijke staatsgreep die de huidige rechtse regering-Netanyahu heeft gepland via een reeks wetswijzigingen sinds zij in december 2022 aan de macht kwam.  

“De nieuwe regering in Israël is de meest rechtse regering die ooit is gekozen, en wat ze hebben gedaan sinds ze werden gekozen en de coalitie werd opgericht, is proberen het regime in Israël te veranderen en enkele snelle veranderingen door te voeren in de manier waarop de checks and balances functioneren in de Israëlische democratie. Ze proberen de rechterlijke macht te verzwakken, het Hooggerechtshof te verzwakken, het recht te hebben rechters te benoemen en op een manier de enige macht aan de regering te geven”, legt Dana Golan, mededirecteur van Ofek – Het Israëlische Centrum voor Publieke Zaken – aan CIDSE in een interview in maart 2023. 

Als de Knesset, het Israëlische wetgevende orgaan, deze wetten goedkeurt, zal de Israëlische rechterlijke macht ernstig verzwakt worden. De regeringscoalitie zou de beslissingen van het Hooggerechtshof terzijde kunnen schuiven, juridische adviseurs en rechters kunnen benoemen en wetgeving kunnen goedkeuren die schadelijk is voor de mensenrechten. Kortom, deze veranderingen zouden leiden tot een inperking van de bescherming van de mensenrechten en zouden een negatief effect hebben op de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.  

In juli keurde de Knesset de eerste wetgeving goed, de ‘Wet van de redelijkheid’. Deze wijziging van een van de Israëlische basiswetten (die de facto als een grondwet fungeert) verhindert dat de rechtbanken, waaronder het Hooggerechtshof, besluiten van regeringen en publieke autoriteiten op grond van redelijkheid kunnen beoordelen, bijvoorbeeld wanneer zij de fundamentele mensenrechten schenden. . Nu zal de regering in staat zijn om straffeloos op te treden bij het verder beperken van de rechten van minderheden, Palestijnen en vrouwen.  

38 Israëlische rechtenorganisaties hebben een verzoekschrift ingediend bij het Hooggerechtshof om de beslissing ongedaan te maken, waaronder ook CIDSE Partners Is, het Juridisch Centrum voor de Rechten van Arabische Minderheden in Israël en Yes Din, vrijwilligers voor de mensenrechten. Hun verzoekschriften zullen op 12 september door het Hooggerechtshof worden behandeld. Volgens onze partners zal deze afschaffing van de rechterlijke macht niet alleen de democratische normen in Israël uithollen, maar ook een aanzienlijke impact hebben op de Palestijnen, zowel in Israël als in de bezette gebieden. De veranderingen zullen de toegang van Palestijnen tot gerechtigheid verder verzwakken in een context waarin rechtbanken al systematisch de uitbreiding en bezetting van nederzettingen ondersteunen.  

“Er zijn momenteel twee belangrijke revoluties gaande. De eerste is de rechterlijke herziening, de pogingen van deze nieuwe regering om feitelijk onbeperkte macht te krijgen door het Hooggerechtshof te verzwakken, en de tweede revolutie die tegelijkertijd en samen met de rechterlijke herziening plaatsvindt, is de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, die voortduurt. op volle kracht. De rechterlijke herziening is in feite een instrument om verschillende doeleinden te bereiken, en een van de belangrijkste doelen die ze proberen te bereiken is een volledige annexatie van de Westelijke Jordaanoever”, zegt Ori Givati, directeur belangenbehartiging van De stilte doorbreken.  

Kijk hoe Ori Givati ​​en Dana Golan uitleggen wat er op het spel staat:  

Dit interview vond plaats in maart 2023, tijdens een bezoek van Ori Givati ​​en Dana Golan aan Brussel. 

Specificaties

Misereor Persbericht: “Israël: de druk op het maatschappelijk middenveld groeit”. augustus 2023

Deel deze inhoud op sociale media