Katholieke instanties roepen op tot dringende maatregelen voor klimaatmitigatie in navolging van wetenschappelijk onderzoek - CIDSE

Katholieke instanties roepen op tot dringende maatregelen voor klimaatmitigatie in navolging van wetenschappelijk onderzoek

CIDSE-reactie op de release van de nieuwste Werkgroep III rapport van het International Panel of Experts on Climate Change (IPCC) over "Beperking van klimaatverandering".

Het IPCC heeft vandaag zijn rapport uitgebracht over de beperking van klimaatverandering en de boodschap is glashelder: we moeten klimaatactie nu in de vorm van diep en urgent emissiereducties, en ruim voor 2030, om onder de 1.5°C te blijven. Volgens het rapport is er de komende acht jaar dringend actie nodig om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen. Als katholieke ontwikkelingsorganisaties zijn we geïnspireerd door paus Franciscus om op te roepen tot dringende actie tegen de klimaatnoodsituatie.  

Het vorige IPCC-rapport (zie CIDSE-persbericht, februari 2022) benadrukte dat, aangezien de opwarming van de aarde de komende twee decennia 1.5 °C (2.7 °F) zal bereiken, meerdere klimaatrisico's onvermijdelijk zullen zijn. Zelfs het tijdelijk overschrijden van dit niveau van opwarming zal resulteren in extra ernstige effecten, waarvan sommige onomkeerbaar zullen zijn. Samenlevingen zullen worden blootgesteld aan ernstige risico's, waaronder infrastructuur en kustnederzettingen waardoor miljoenen mensen worden blootgesteld aan acute voedsel- en wateronzekerheid, vooral in Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika, op kleine eilanden en in het noordpoolgebied. Hoewel klimaatverandering een wereldwijde uitdaging is, vereist het lokale oplossingen (IPCC AR6 WGIII persverklaring, 2022).  

In het huidige IPCC-rapport wordt benadrukt dat maatregelen om de toename van de koolstofemissies en de daarmee samenhangende broeikasgassen en de ernst en gevolgen van klimaatverandering te verminderen, onmiddellijk en met grotere ambitie door alle landen, vooral in de meest geïndustrialiseerde landen. Dit rapport zou een dringende oproep aan alle rijke landen moeten zijn om... hun economieën koolstofarm maken om de planeet te beschermen tegen de ondenkbare verwoesting die zal worden veroorzaakt door de momenteel geprojecteerde niveaus van opwarming. Om te voorkomen dat de grens van 1.5 ° C wordt overschreden en om de onherstelbare schade die daaruit voortvloeit te voorkomen, moeten de emissies tot ongeveer nul dalen, aangezien landen hun nationale vastgestelde bijdragen (NDC) implementeren om in overeenstemming te blijven met de temperatuurdoelstelling van Parijs van 1.5 °C. en zo de ambitiekloof te dichten. De focus moet liggen op transformatieve oplossingen zoals rechtvaardige, hernieuwbare en gedecentraliseerde energiesystemen en agro-ecologie. Elke "ambitie" die vertrouwt op valse klimaatoplossingen zoals Negative Emission Technologies (NET's), bio-energie met koolstofafvang en -opslag (BECCS) en geo-engineering zou ons op gevaarlijke wegen opsluiten en zou niet helpen om het temperatuurdoel van 1.5 ° C effectief te bereiken . 

Het nieuwe rapport versterkt ook hoe sociale rechtvaardigheid, klimaatrechtvaardigheid en inclusieve publieke participatie essentieel zijn om de noodzakelijke transformaties in energie- en economische systemen voldoende snel en op nationale en mondiale schaal te realiseren. Voor CIDSE, sociale en klimaatrechtvaardigheid zijn inderdaad twee gezichten van dezelfde medaille en er kan geen echte gerechtigheid zijn zonder de betrokkenheid en participatie van mensen van onderaf en respect voor de mensenrechten. In tijden van crisis mogen we de menselijke factoren niet vergeten en tegelijkertijd, wanneer humanitaire crises plaatsvinden, kan de klimaatverandering niet worden vergeten, aangezien het een voortdurende realiteit is. In plaats daarvan moeten de toenemende crises worden gezien als signalen om ons aan te sporen de wereldwijde energiesystemen om te vormen tot hernieuwbare energiebronnen voor iedereen. 

CIDSE verwelkomt ook hoe het IPCC duidelijk verbanden legt tussen klimaatverandering en handelsbeleid in een geglobaliseerde economie, waar de winst van transnationale ondernemingen vaak vóór het algemeen welzijn en het milieu gaat.  

De IPCC-rapportnamen Beslechting van geschillen tussen investeerders en staten (ISDS's), waarmee investeerders staten kunnen aanklagen voor compensatie wanneer klimaatbeleid, evenals ander beleid op het gebied van onder meer arbeid of belastingen, hun winst aantast. Door regeringen te ontmoedigen om beleid te voeren ter bestrijding van klimaatverandering, kan dit juridische instrument ambitieuze klimaatactie in de weg staan, waarbij staten vrezen te worden aangeklaagd door machtige bedrijven. ISDS'en zijn opgenomen in meer dan 2,300 internationale overeenkomsten. 

Het beleid van CIDSE vraagt, in overeenstemming met het bewijs van het rapport:  

  1. Om de emissie- en gelijkheidskloof te dichten, zijn dringende, ambitieuze en transformerende mitigatiemaatregelen van het grootste belang en mogen deze niet worden losgekoppeld van de agenda's voor aanpassing en verlies en schade, aangezien ze even belangrijk en onderling afhankelijk blijven. 
  1. De versnelling naar een rechtvaardige energietransitie en fossiele uitfasering zonder geo-engineering en koolstofafvang omdat Negative Emissions Technologies (NET), Carbon Dioxide Removal (CDR) of Bio-energie met Carbon Capture and Storage (BECCS) een retrospectieve benadering van emissie voorstellen afname. Dat wil zeggen, het is nooit een oplossing om te vertrouwen op risicovolle technologieën die nog niet zijn ontwikkeld of effectief zijn gebleken, en het is ook geen oplossing om door te gaan met het accepteren van meer risico's die al worden gevormd voor het milieu en de mensen vanwege het volgen van mitigatiemodellen die op dergelijke technologieën vertrouwen. 
  1. Een dringende en rechtvaardige overgang naar veiligere, betaalbare en toegankelijke bewezen technologieën zoals hernieuwbare energiesystemen en agro-ecologie zou een einde moeten maken aan alle subsidies voor fossiele brandstoffen (en infrastructuur). 
  1. Maak van gelijkheid en mensenrechten de belangrijkste principes om de integriteit van de Overeenkomst van Parijs en de uitvoering van de SDG van de VN te waarborgen, zodat niemand achterblijft. 

Opmerkingen voor de redactie 

Wat is mitigatie van klimaatverandering? Mitigatie van klimaatverandering verwijst naar inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen of te voorkomen. Raadpleeg voor een uitgebreidere definitie de UNFCCC-website.  

Wat betekent ambitiekloof? De ambitiekloof beschrijft gewoonlijk de kloof die bestaat tussen het ambitieniveau van staten in termen van hun bereidheid om ambitieuze klimaatactie te ondernemen en de mate van actie die daadwerkelijk nodig is om klimaatverandering effectief aan te pakken. 

Nationaal Bepaalde Bijdragen (NDC's): NDC's belichamen de inspanningen van elk land om de nationale emissies te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Raadpleeg voor een uitgebreidere definitie de UNFCCC-website

Over het IPCC en de huidige beoordelingscyclus: Het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) is het orgaan van de Verenigde Naties voor de beoordeling van de wetenschap met betrekking tot klimaatverandering. Het IPCC geeft regelmatig beoordelingen van de wetenschappelijke basis van klimaatverandering, de effecten en toekomstige risico's, en opties voor aanpassing en mitigatie. Het is momenteel op zijn Zesde beoordelingscyclus, en zij zullen de evaluatierapporten van de drie werkgroepen produceren. Als onderdeel van deze cyclus heeft het IPCC zojuist het WGIII-rapport over "Mitigation of Climate Change" uitgebracht.    

Recente publicaties van CIDSE over klimaatverandering:  

Klimaatrechtvaardigheid in de context van Covid-19 (2021)  

The Climate Urgency: Zet koers naar een nieuw paradigma (2018)  

Over ISDS: Bekijk de video "Stop ISDS en steun het Bindend Verdrag” en lees het artikel “Campagnevoerders verkleed als wolven vallen Davos binnen uit protest tegen ISDS 'corporate courts'

MEDIA CONTACT: Valentina Pavarotti, CIDSE-communicatiemanager, Pavarotti (at) cidse.org

Omslagfoto: Juan Carlos Huayllapuma/CIFOR.

Deel deze inhoud op sociale media