Meer dan 230 bisschoppen voegen zich bij hun stem om bedrijfsmisbruik te stoppen - CIDSE

Meer dan 230 bisschoppen voegen zich bij hun stem om bedrijfsmisbruik te stoppen

Persbericht: Meer dan 230 bisschoppen voegen zich bij hun stem om bedrijfsmisbruik te stoppen

De verklaring, voor het eerst gelanceerd door CIDSE in juli 2020, kreeg een nog bredere steun tijdens het seizoen van de schepping

Bij de opening van het seizoen van de schepping benadrukte paus Franciscus het onlosmakelijke verband tussen de zorg voor ons huis en de manier waarop onze economie werkt. Hij herinnerde ons eraan dat “We moeten herstellen met gerechtigheid in gedachten, en ervoor zorgen dat degenen die generaties lang op het land hebben gewoond, de controle over het gebruik ervan terug krijgen. Inheemse gemeenschappen moeten worden beschermd tegen bedrijven, met name multinationals. ”Hij voegde eraan toe:“ Dit wangedrag van bedrijven is een 'nieuwe versie van kolonialisme' (Beste amazone, 14) die armere landen en gemeenschappen die wanhopig op zoek zijn naar inkomen op schandelijke wijze uitbuit. We moeten de nationale en internationale wetgeving versterken om de activiteiten van winningsbedrijven te reguleren en ervoor te zorgen dat de getroffenen toegang hebben tot de rechter. "

In overeenstemming met de oproep van de paus ondertekenden veel meer katholieke kerkleiders de verklaring van de bisschoppen: “We hebben nu meer dan ooit verplichte zorgvuldigheid in de toeleveringsketen nodig om bedrijfsmisbruik te stoppen en wereldwijde solidariteit te garanderen " die tot op heden werd ondertekend door 7 kardinalen: kardinaal Christoph Schönborn (Oostenrijk), kardinaal Reinhard Marx (Duitsland), kardinaal Alvaro Leonel Ramazzini Imeri (Guatemala), kardinaal Jean-Claude Hollerich (Luxemburg), kardinaal Charles Maung Bo (Myanmar), kardinaal Antonio Augusto Dos Santos Marto (Portugal), kardinaal Baltazar Enrique Porras Cardozo (Venezuela) en 226 bisschoppen, waarmee in totaal 233 kerkleiders op hoog niveau de zaak steunen.

De verklaring roept op tot verplichte zorgvuldigheid in de toeleveringsketen om bedrijfsmisbruik en aantasting van het milieu te stoppen en wereldwijde solidariteit te garanderen. Het is vooral relevant met het oog op de volgende onderhandelingsronde over een juridisch bindend instrument inzake bedrijfsleven en mensenrechten bij de Verenigde Naties, gepland voor oktober en dit jaar gaat de zesde sessie in. De verklaring komt op een moment dat de EU ook een aantal belangrijke stappen zet op het gebied van bedrijfsregulering via een openbare raadpleging van de Europese Commissie en een wetgevingsvoorstel van het Europees Parlement om de impact van bedrijven op mensenrechten en het milieu te beperken.

Naast de bisschoppen zijn veel mensen binnen de kerk en daarbuiten betrokken en vragen om gerechtigheid in het bedrijfssysteem. Vrouwen, die het meest worden getroffen door bedrijfsmisbruik, behoren ook tot de meest uitgesproken actoren voor gerechtigheid. Onder hen is zr. Mary John Mananzan uit de Filippijnen, die haar mening en basiservaring deelde in de blog "De plaats van vrouwen is in de strijd" gepubliceerd op de website van CIDSE hier),.

Opmerkingen aan de redactie:

Verklaring van de bisschoppen: Meer dan ooit hebben we verplichte zorgvuldigheid in de toeleveringsketen nodig om misbruik door bedrijven te stoppen en wereldwijde solidariteit te garanderen (FR).

Volledige lijst van ondertekenaars

Landen van herkomst van ondertekenaars van bisschoppen - bijgewerkt: Argentinië, Oostenrijk, België, Bolivia, Brazilië, Canada, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Colombia, DR Congo, Ecuador, Egypte, Ethiopië, Frankrijk, Duitsland, Guatemala, Honduras, India, Ierland, Italië, Luxemburg, Malawi, Mauritanië, Mexico, Marokko, Myanmar, Nederland, Nicaragua, Nigeria, Paraguay, Peru, Filipijnen, Portugal, Puerto Rico, Senegal, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Sri Lanka, Swaziland, Zwitserland, Oeganda , Verenigd Koninkrijk, Vaticaanstad, Venezuela.  

Kardinalen die de verklaring hebben ondertekend: kardinaal Christoph Schönborn (Oostenrijk), kardinaal Reinhard Marx (Duitsland), kardinaal Alvaro Leonel Ramazzini Imeri (Guatemala), kardinaal Jean-Claude Hollerich (Luxemburg), kardinaal Charles Maung Bo (Myanmar), kardinaal Antonio Augusto Dos Santos Marto (Portugal), kardinaal Baltazar Enrique Porras Cardozo (Venezuela)

Uitspraak: "CIDSE verwelkomt mijlpaalaankondiging door Europese Commissie over verplichte due diligence inzake mensenrechten voor 2021"

Mediacontact: Valentina Pavarotti, communicatiemanager, pavarotti (at) cidse.org  

Afbeelding: “Brumadinho, Minas Gerais ” by Ibamagov is gelicenseerd onder CC BY-SA 2.0

Deel deze inhoud op sociale media